Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Nincs biztosítás

"Biztosítani kéne a sírokat? Lenne afféle kötelező, általános biztosítás a közönséges emlékhelyeknek, s részletekre kiterjedő, drágább a módosaknak. Különdíj az ezüsttel bevont angyalkaszárnyak biztonságáért? De legfőként a fémbetűkért?"
Biztosítani kéne a sírokat? Lenne afféle kötelező, általános biztosítás a közönséges emlékhelyeknek, s részletekre kiterjedő, drágább a módosaknak. Különdíj az ezüsttel bevont angyalkaszárnyak biztonságáért? De legfőként a fémbetűkért? És vajon előre gondoskodjunk a saját sírunkról – nemcsak a helyéről, hanem a jövőbeni biztonságáról is –, mint az jobb családokban már ma is dívik, vagy testáljuk ezt afféle illendő kegyeleti aktusként utódainkra? Vajon a biztosító emberei jobban vigyáznák örök nyughelyünket, mint most a temetkezési cégek? És hogyan? És ha mégse sikerülne nekik megőrizni a sírhely épségét, vajon a célra rendszeresített nyomozóik hamarabb kiderítenék, mint most a rendőrök, hogy ki dúlta föl öröknek hitt békénket? És aztán? Mi lenne?

Morbid ötlet? Elnézve az egyre gyarapodó sírrongáláshíreket – nincs ez a dolog teljesen elrugaszkodva a valóságtól. Legutóbb a szatymazi temetőből vittek el ismeretlenek szinte mindent, ami fém: kereszteket, gyertyatartókat, vázákat, betűket. A rendőrök tegnapig hiába kértek segítséget, információt, ami nyomra vezetné őket. A tolvajok nyilván éjszaka dolgoztak és munkájuk gyümölcsei valami fémkereskedésben landoltak.

Elképzelhetjük, hogy egyszer, valami csoda folytán megtalálják a bűnözőket. És akkor? Mi lesz? Azt nemigen képzelhetjük el, hogy meg lehet fizettetni velük a kárt. Mert az a kevés pénz, amit a fémekért kaptak, már régen nincs meg – minden bizonnyal előbb étel-ital formát öltött, majd az enyészeté lett. Akkor? Dutyi!

És akkor számoljunk: a szatymazi temetőfosztogatás közvetlen anyagi károsultjai a hozzátartozók – és mi mindannyian. A rendőrök, továbbá a bíróság munkáját, plusz a fosztogatók dutyiját is mindnyájan fizetjük.
A szatymazi temető esete pedig akár iskolapélda lehet. Mint valami állatorvosi ló, mutatja kicsiben, miért rossz mindenkinek, de tényleg mindenkinek, ha valakik nagyon éhesek és szomjasak. Annyira, hogy éjjel ellopják Krisztus keresztjét, s másnap kolbászt, liter lőrét vesznek rajta.

Botor dolog lenne hinni abban, hogy az egyenlőtlenségek megszüntethetők – erre már ráfáztunk egyszer. De vigyázni kéne, legalább törekedni rá: ne legyen túl mély a szakadék. Mert az mindenkit fenyeget. És biztosítás – nincs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárgyár

"Szívem szerint a tehetségek utáni kutatást kiterjeszteném a show-biznisz mellett más területekre is… Tovább olvasom