Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Nincs bocsánat

"A kormány népszerűsége mélyponton – de közben az ellenzék sem dőlhet hátra, mert az egész politikai elit hitelét rontotta az őszödi beszéd."
Miért higgyenek az emberek önnek, pont most?
Ezt a kérdést szegezte a riporter a CNN stúdiójában tavaly, az őszödi beszéd napvilágra kerülése után, a tüntetések idején a magyar miniszterelnöknek. Gyurcsány Ferenc így válaszolt: „Mert sokan azt gondolják, én vagyok az egyetlen, aki végig tudja vinni ezt a reformot." Jelentős pillanata volt ez a magyar közéletnek: a politika világába sikeres nagyvállalkozóként visszatért ember épp a versenyszféra egyik legfőbb tételét teszi idézőjelbe. Azt, hogy nincs pótolhatatlan ember.

Nyilván elsősorban nem a saját képességeire gondolt, hanem arra, hogy neki ezekben a nehéz órákban is megvan a politikai támogatottsága a reformok végrehajtásához. De hát ebben sem lett maradéktalanul igaza. Mert az őszödi beszéd óta eltelt egy év legfontosabb kérdése nem az, hogy mi történik az évforduló alkalmából az utcán. Hanem inkább az: végre lehet-e hajtani egy úgynevezett széles, átfogó reformot egy normális országban akkor, amikor a kormánynak ekkorát zuhan a támogatottsága; ha az érintettek nem bíznak a reformerben, és miatta a munkatársaiban.

Nyilvánvaló, hogy Gyurcsány Ferenc elődei is hazudtak időnként, vagy csak nem mondták meg az igazat. De ő az egyetlen a rendszerváltás óta, aki másodszor is győzelemre vezetett egy pártot, miközben meggyőzően tette nevetségessé az ellenfél érveit, a megalapozottakat is. Ő és a beszéd – meg nyilván a kiszivárogtató – tehet arról, hogy szavazóinak egy része kiábrándult az MSZP-ből, az ellenfelei pedig vérszemet kaptak. Hiába kért elnézést október 6-án, a bizalmi szavazás előtt, azóta nyilvánvalóvá vált, hogy nincs bocsánat.

A kormány népszerűsége mélyponton – de közben az ellenzék sem dőlhet hátra, mert az egész politikai elit hitelét rontotta az őszödi beszéd. Az önkormányzati választás és az elmúlt egy év fontos tanulsága, hogy a miniszterelnök azoknak a renoméján is rontott, akiknek nem kell azt mondaniuk szűk körben, drámai indulattal, hogy „hazudtunk reggel, éjjel, meg este". Azokra az önkormányzati vezetőkre gondolok, akik az elmúlt egy-másfél évtizedben sikeresen vezették kisebb vagy nagyobb városaikat olyan kormányok működése közepette, amelyek közül egyik sem nevezhető önkormányzatbarátnak.

Ilyen fiatal politikusok vannak az MSZP-ben – és vannak a Fideszben is. Ám az őszödi beszéd következménye az ellenzéki pártban zajló belső változásokat is lelassította. Mert a szemlátomást készülő hatalomváltáshoz egy normális pártban konszolidált helyzet kell, nem hadiállapot.

Gyurcsány tehát – bár a versenyszférából tért vissza a politikába – közszereplésének eredményét tekintve régi embernek számít. Akinél van jobb.

A bal- és a jobboldalon is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugta

"Újabb két hét múlva újabb hiba – ugyanott. Már az alatta lakó plafonja is ázik. Emberünknél… Tovább olvasom