Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Nincs bocsánat

Az erkölcsi győzelem megvan.
A törvény színe előtt egy multinacionális konszern, évi 6 milliárd eurós árbevétellel – a másik oldalon egy látássérült szegedi fiatalember a kutyájával. Egyre érdekesebb történet Terhes Tamásé, akiről megírtuk, a Rossmann üzletből ki akarta küldeni a biztonsági őr, mert kutyát nem lehet oda bevinni. Tamás elkérte a panaszkönyvet, és bejelentette, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul. Az őr elnézést kért, a Rossmann is az újságban. A fiatalember másnap azzal hívott föl, hogy amikor hazaért a munkából, lakása előtt várta a biztonsági őr főnöke. Közölte, beosztottja már nem dolgozik az üzletben, és elnézést kért a történtekért. Tamás azonban nem fogadta el a bocsánatkérést. A napokban hivatalosan is megtette bejelentését, és a hatóságnál arról érdeklődött, eséllyel indíthat-e kártérítési pert.

Kétség sem férhet hozzá, igaza volt, amikor kiállt mindazokért, akiket ugyanilyen sérelem érhet. Én a helyében mégis megállnék ezen a ponton. Miért? Azért, mert az erkölcsi győzelem megvan – és ha már közügyről van szó, nemcsak az elfogadással, a segítéssel, az együttérzéssel állunk hadilábon, hanem a megbocsátással is. A hazai közélet jó ideje arról szól, hogy aki győz, az az ellenfél erkölcsi bukását is áhítja. Sérelem nem marad viszonzatlan.

Igaz, megbocsátás hete szokott lenni Magyarországon. Ez nem egyházi rendezvény, hanem könyvtári. Aki elfelejtette időben visszavinni a kikölcsönzött kötetet, ilyenkor büntetlenül megteheti. Országszerte rendeznek ilyet, rég hiányzó regények szoktak ilyenkor visszakerülni a gyűjteménybe. A kultúra világa ismeri nálunk a megbocsátást, csak a megbocsátásnak nincs kultúrája.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyv a múzeumban

Aki nem olvas, annak elsorvad a képzelőereje. Tovább olvasom