Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Nincs lejjebb?

"3360-on vásároltak háromszáz darab OTP-részvényt, most több mint mínusz háromszázezernél tartanak egymilliós befektetésükkel."
„Ennél lejjebb már biztosan nem megy az OTP!" – e felkiáltással nagyon sokan vettek a közelmúltban a bankpapírból. Kicsi és még kisebb befektetők. Olyanok is, akik soha nem kerültek még a tőzsde közelébe. Kisemberek, akik úgy gondolták (gondolják), hasznot is lehet húzni a válságból, ha már oly sok területen veszítenek.

Novemberben vette élete első részvénycsomagját az a kétgyermekes házaspár, akinek hölgytagja bennfentesnek is számít, hiszen a bankszakmában dolgozik. 3360-on vásároltak háromszáz darab OTP-részvényt, most több mint mínusz háromszázezernél tartanak egymilliós befektetésükkel. Nem sürgős nekik a pénz, kivárják a magasabb árfolyamot, bár a vétel után nem sokkal közel járt a papír a négyezer forinthoz, s ha jókor szállnak ki, nyernek százötvenezer forintot. Egyik, még kitartó agglegény focista társam is topog, azzal a különbséggel, hogy ő már 5240 forintnál felkiáltott, hogy ennél lejjebb már nem megy, azután négy és félezren még egyszer, s legutóbb, néhány napja 2480-nál ismételte meg ugyanezt, azaz vásárolt be az OTP-ből. Ötszáz részvényével még mindig egészen kis befektetőnek számít, viszont nagy vesztesnek, mert a legnagyobb csomagot a legelső körben szerezte. Már azon megvan a mínusz egymillió, s kétkezi munkásként befektetési időszakában nem keresett annyit, mint ami elúszott neki a tőzsdén.
És ami persze még visszajöhet. S azoknak is, akik tízszer, netalán százszor ekkora tételben tőzsdéznek.

Pénteken is nagyon sokan mondhatták, hogy ennél lejjebb már nem mehet, amikor a sokadik, 2300 forintos lélektani határt is áttörte a bankpapír árfolyama, amely egyébként tavaly értékének kétharmadát elveszítette – miközben a teljes tőzsdei forgalom közel hatvan százalékát generálta. Idén pedig már eddig több mint húsz százalékot esett. Az elemzők néhány napja még 2400 körül sem ajánlották vételre az OTP-t, ami nem csoda, hiszen tegnap többször 2200 alatt is járt a papír. Vagyis óriási a kísértés, hogy a házvásárlási, kocsivételi előleget rövid idő alatt megforgassa a kisbefektető, azzal a felkiáltással, hogy: „Ennél lejjebb már nem megy..."
Majd ma meglátjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar nóta

"Mennyire szerettük volna tudni tíz éve, milyen lesz majd az Európai Unió velünk. Hát ilyen." Tovább olvasom