Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

Nincs más megoldás

"Örök vita tárgya, mégis hogyan lehetne megakadályozni, hogy a fiatalok rágyújtsanak."
Nem untatnám önöket riasztó statisztikai adatokkal, hiszen úgysem riadnak meg. Páran hümmögnének, igen, ezek valóban szörnyű számok, míg mások úgy gondolnák, talán fontosabb dolgokkal is lehetne foglalkozni, így, válság idején.

Pedig a tizennyolc éven aluliak dohányzási szokásainál kevés fontosabb dolog van, még így, válság idején is. A helyzet ugyanis riasztó, és erről akár tetszik, akár nem, mi, felnőttek tehetünk. Engedékenységünk, naivságunk, nemtörődömségünk, ha úgy tetszik, a mi struccpolitikánk vezetett el odáig, hogy ma már lassan az a középiskolás számít cikinek, gáznak, bénának, aki még soha életében nem szívott el egyetlen cigit sem.

Örök vita tárgya, mégis miként lehetne megakadályozni, hogy a fiatalok rágyújtsanak. Pedig a válasz nagyon egyszerű: sehogy. Hiába van a dobozra írva a törvény, hiába készültek hatalmas pénzekért mindenféle felvilágosítást elősegítő honlapok – ha valakit esetleg érdekel: www.cikiacigi.hu –, tévé- és rádióreklámok, akarom mondani közérdekű közlemények, ez mind kevés. Ha már a tini megvette a cigarettát, előbb-utóbb úgyis elszívja azt. A szülői, iskolai feddések is hatástalanok.

Egyvalamit lehetne tenni: iszonyatos pénzbírságokkal sújtani a boltost és a vásárló középiskolást is. Nap mint nap tapasztalom szupermarketben, garázsboltban, kisebb-nagyobb ábécében, hogy az eladók, pénztárosok tesznek a szabályokra, nem kérik el a fiataloktól a személyi igazolványukat. A sok százezres bírságok kiszabása talán elgondolkoztatná a pénztár mindkét oldalán lévőket, érdemes-e reszkírozni.

További cigarettaár-emelés is megoldást jelentene, bár akkor a vámosoknak még inkább össze kéne szedniük magukat, hiszen a csempészés még jobban felerősödne. Ugyanakkor ne legyenek illúzióink: mindig lesz, aki megveszi a fiataloknak a cuccot, de mégiscsak macerásabb lenne hozzájutni a bagóhoz, ha tényleg szigorúbb lenne az ellenőrzés, és drágább lenne a cigaretta. Jelenleg szerintem nincs más megoldás.

És közben meg kell próbálni ismeretet terjeszteni valahogy másképpen. Például így: Nyaltál már tisztára hamutálat? Még nem? Hát a barátnőd? Ő bizony számtalanszor. Minden egyes alkalommal, amikor egy cigi után megcsókol téged.

Persze lehet, hogy ez sem használna.

Olvasóink írták

 • 4. Vic 2009. február 21. 15:54
  „flexsnake !
  Már itt is ....”
 • 3. flexsnake 2009. február 21. 01:49
  „A cigi áremelés a befolyt bevételt csökkenti és a feketekereskedelmet növeli. Csak laikus mond olyat hogy emeljék az árát.... Nincs megoldás mert aki akar az rágyújt amíg árulják addig ez így is lesz. Vagy tiltsák be teljesen, vagy engedélyezzék mindenhol. Nincs is-is megoldás.”
 • 2. joy 2009. február 20. 23:32
  „Szülői példamutatás nélkül nem megy semmi.

  Egyébként hogy lehet egy büdös szájat megcsókolni?
  Brrrrrrrrrr!”
 • 1. legal 2009. február 20. 16:22
  „Van egy tökéletes módszer, velem esett meg. Megosztom Önökkel. Nagymamámnak (kevés jövedelmet nyújtó) trafikboltja volt. Betyár általános iskolás társaim között úgy ötödikes korunkban már több dohányos akadt, s állandóan zrikáltak azzal, hogy ott van előttem a lehetőség, miért nem élek vele? Egy alkalommal aztán lefogtak, belém erőltettek több slukkot (az ember fia csak rákényszerül a levegővételre), aminek következtében három napig beteg voltam, kirókáztam minden kaját. Biztos volt az elrettentő hatás. Katona koromban szívtam el életem első cigarettáját önszántamból.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A leghosszabb lépés

"Amíg a szétroncsolódott autóhoz ért, meg is torpanhatott egy pillanatra – de nem fordult… Tovább olvasom