Délmagyar logó

2018. 08. 14. kedd - Marcell 22°C | 33°C Még több cikk.

Nincs másik

JEGYZET - "Kisebb értékű berendezésekre sincs sokszor pénz."
Hetek óta nem végeznek mellrákszűrést a Honvéd kórházban, mert elromlott a gép – számolt be róla az országos sajtó egy nappal azelőtt, hogy az egyik szegedi gép is felmondta a szolgálatot. Persze van ilyen, hogy egy műszer elromlik, nem tehet róla senki. Arról azonban annál inkább, ha ez azt jelenti, hogy emiatt megáll az élet. Mert nincs helyette más, nincs B terv. Az egészségügyben pedig sajnos ez gyakran előfordul.

A héten adtuk át a szegedi stroke-osztálynak azt az ultrahangkészüléket, amely árának nagyobbik részét olvasóink gyűjtötték össze. Egy több mint 10 éves készüléket nyugdíjaztak azzal, hogy megvásárolhatták a berendezést. Amikor azonban azt kérdeztük, mi lesz a sorsa a matuzsálemnek, az intézetvezető professzor teljes természetességgel mondta: megtartják. Sosem lehet tudni – fogalmazott, utalva arra, hogy a semminél még egy kevéssé modern eszköz is jobb.

Kell a tartalék gép – ezt mindenki tudja, a nagy értékű műszerekből azonban az is öröm, ha egy van. Sok száz milliós tételekről beszélünk, a magyar egészségügyben pedig ritka az ekkora beruházás. Ahogyan a héten lezárult akciónk is mutatta, ennél jóval kisebb értékű berendezésekre sincs sokszor pénz – ma már gyakrabban lesz adományból műszer, mint központi beszerzésből. Hazánkban tehát nem is illik panaszkodni a hosszú várólistára vagy arra, hogy hazaküldik a betegeket egy műszaki probléma esetén – örülni kell, hogy legalább az elvi lehetőség megvan a modern diagnosztikára. Abban az országban, ahol vezető halálok a mellrák, vajon normális-e, hogy akik szánnak időt az egészségükre, és elmennek szűrővizsgálatra, azokat is elküldik.
Normális-e, hogy hetekig nincs ellátás a főváros egyik vezető egészségügyi intézményében, mert szerelni kell a gépet? Vagy egy másikban azért, mert ott meg olyan régi volt már, amit működtetni sem szabad. A szegediek szerencsések, mert itt van mááásik. De az sem normális, hogy ez nemhogy nem természetes és általános az országban, de belátható távolságban sincs az az idő, amikor esetleg az lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szürreális

"Egy reményünk még maradt: a rózsafüzér." Tovább olvasom