Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Nincs válasz

JEGYZET - ˝Ők döntik el, mi a fontos.˝
Felháborító, elképesztő. Így minősítette tegnap egy olvasónk, hogy az új makói intézményvezetők nem nyilatkozhatnak a sajtónak. A férfiú, akinek ez nem tetszik, régen könyvtárigazgató volt Makón, rendszerváltó konzervatív politikus, kerekasztal-beszélgetések szervezője, figyelmes és kíváncsi társalgó. Most fölhívott, csöndesen szólt, higgadt, világos mondatokkal. Közben arra gondoltam, ezért is szeretem ezt a szakmát; beszélhetek olyan emberekkel, akikben időnként, mint a tükörben, megnézhetem magamat és a környezetem állapotát. Hogyan fordulhat elő, hogy egy új vezető nem beszélhet a terveiről? Azt mondtam, hogy ez bizony előfordul. Igaz, hogy a nyilvánosság állapota folyton változik, és olykor megtörténik, hogy az újságíró közvetlenül beszélhet egy állami vagy önkormányzati vezetővel, vagy ne adj’ isten, azzal, aki a kérdéses ügyre a legjobban rálát. A legtöbb helyen mégis sajtóreferensek közvetítenek. Ők döntik el, mi a fontos, mi nem, és válaszolnak, gyorsan.
Ha lassan vagy nem, az azt jelenti, kellemetlen a kérdésünk. Ez nem csak az állami szférában működik így. Makónál maradva, amikor a Givaudan üzemét avatták, az operatőrök, fotóriporterek odabenn nem készíthettek felvételeket. A ContiTech csarnokába se lehet bemenni fotózni. A cikkhez, amely a mai számban arról szól, hogy tovább bővítik a dolgozói létszámot, a vállalattól kaptunk ellenőrzött képeket. A tulajdonosok úgy gondolkodnak, hogy a kép vagy olyat ábrázol, amiből a konkurencia hasznot húz, vagy nem – inkább ne látsszon semmi közelről. A makói polgármester asszony azt gondolhatta, az új vezetők esetleg olyat is mondhatnak, ami nem tartozik a nyilvánosságra. Inkább maradjanak csöndben, így a hiba lehetősége kizárva.

Ez a rendszerváltó politikust nem nyugtatta meg, inkább elszomorította, merthogy ők nem ezért brusztoltak 25 évvel ezelőtt. Elbúcsúztunk, pedig adódott volna még a legfontosabb kérdés: vajon ők rontottak el valamit, vagy mi. Arra jutottam, hogy valószínűleg mi. Naponta föl kellene háborodni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repedések

˝A történelem rossz oldalán áll.˝ Tovább olvasom