Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Nők fogságban

"Az uborkafán fölfele kapaszkodó nők pedig beleütköznek az üvegplafonba."
Lapunk egyik alapító újságírója, Vásárhelyi Júlia 80 évvel ezelőtt vetette papírra: „Előítélettel minden nő találkozik, akinek akár valamilyen irányban kifejezésre jutó tehetsége, akár egyéni adottsága, vagy esetleg csak körülményei alakulása folytán életvonala kisiklik a megszokott, általánosan ismert és elfogadott asszonyi élet vágányaiból." Az idei nőnap alkalmából lapunkban már idézett mondatot a március 8-i ünnepre készített nemzetközi felmérés ismét eszembe juttatta. A 23 országra kiterjesztett közvélemény-kutatás arra utal: nyolc évtized alatt alig haladt előrébb a világ. Magyarországon legalábbis a férfiak 40, a nők 28 százaléka máig úgy gondolja, hogy csak a férfiak vállaljanak munkát.

Érzékeltük, most számszerűsítik is, hogy a legtöbb fejlett társadalomban még mindig él az a felfogás, hogy a család fenntartása, a pénzkereset a férfiak dolga. A lányok és asszonyok csak látszatra választhatnak – fogságban maradtak.

A gyengébbiknek mondott nem hátrányainak mélységére számok is utalnak. 1873-ban nyílt meg Pesten az az első Állami Polgári Iskolai Tanítóképző Intézet – mellesleg a szegedi tanárképző főiskola egyik jogelődje –, amely tízféle nőnevelési iskolát egyesített. Némely egyetem kapuja csak 142 éve nyílt ki a lányok előtt. Igaz, manapság az egyetemi hallgatók többsége nő, de munkaerőként alulértékelt. Fizetésük általában kevesebb, mint hasonló korú és beosztású férfi kollégáiké. Az uborkafán fölfelé kapaszkodó nők pedig beleütköznek az üvegplafonba: míg az ügyintézői kategóriában 40 százalékos a nők aránya, addig a felső- és középvezetők közül csak minden ötödik nő. Karrierjük a férfiakéval szemben eleve korlátozott.

A közéletben 7–10 százalékos részvételi arányt enged a nőknek a kelet-közép-európai országok politikai gyakorlata. Most is 7 választókerületünk eddig nyilvántartásba vett 26 képviselőjelöltje közül csak 3 nő.

E csapdából kiszabadulhatunk? Talán. A férfiak támogatásával. A 80 évvel ezelőtti recept szerint: „Minél több tehetséges, kiváló férfit meg kell nyerni a női munka ügyének."

Olvasóink írták

  • 2. Agyalapi 2010. március 17. 13:49
    „Én a Délvilág olvasója vagyok, sehol sem találkoztam Vásárhelyi Júlia mint alapító nevével. Vagy ez a Délvilág egy az egyben Délmagyarország, csak a lapfejet cserélik? Ez aztán a kész átverés! Köszönjük, leköszönt főszerkesztő úr! Egy városi újság átvette a megyei szerepét!”
  • 1. flexsnake 2010. március 17. 09:41
    „az ilyen cikkek elmentek a szocializmusban még, ma már a kutyát se érdekli.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köpönyeg

"Arra érdemes odafigyelni, hogyan szerepel a Jobbik a hódmezővásárhelyi választókerületben." Tovább olvasom