Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Nomád orvosok

"Egyetlen okot szoktak említeni ismerőseim, amikor arra terelődik a szó, orvosként miért mentek/mennének külföldre dolgozni: kilátástalan anyagi helyzetüket."
Egyetlen okot szoktak említeni ismerőseim, amikor arra terelődik a szó, orvosként miért mentek/mennének külföldre dolgozni: kilátástalan anyagi helyzetüket. Magánpraxis nélkül egy tíz-tizenöt éves gyakorlattal rendelkező szakorvos idehaza nem sok jóra számíthat: további megszorításokra, vizitdíjjal és tengernyi adminisztrációval való bajlódásra, de elvárható mértékű bérfelzárkóztatásra, életpályamodellre és európai munkakörülményekre legfeljebb beláthatatlanul hosszú távon.

Radiológusok, patológusok, aneszteziológusok, pszichiáterek – aki közül a legtöbben nemigen számíthatnak paraszolvenciára – felelősségteljes munkájukért cserébe a hónap végén sokszor annyit sem visznek haza, amennyi egy országgyűlési képviselő adómentes költségtérítése. Havi 140-160 ezer nettójuk tízszeresét is megkereshetik Nagy-Britanniában, ha jól beszélnek angolul, van bennük némi vállalkozókedv, kalandvágy és elszántság.

A szakvizsga nélküli pályakezdők számára persze csak akkor kínálkoznak a hazainál jobb lehetőségek, ha hajlandóak elfogadni, hogy sokszor olyan feladatokat is el kell látniuk, amelyek itthon nővéri munkakörbe tartoznak. A többszörös bérért sokan ezt is szívesen vállalják. Az állam mindegyikük távozásával kidob tízmillió forintot az ablakon – nagyjából ennyi közpénzbe kerül egy orvosi alapdiploma. Ennél is nagyobb veszteség azonban a másfél-két évtizedes rutinnal rendelkező, nehezen pótolható szakorvosok tömeges távozása. Nélkülük tényleg komoly gondok lehetnek a hazai ellátásban.

Vannak azért biztató jelek is: sokan nem végleg távoznának, inkább csak ingázni szeretnének. Németországban már külön kifejezést is alkottak rájuk: ők a „nomád orvosok". A másik megoldás: aki teheti, itthon végzi el a kinti munkát. Egyre több radiológus, patológus rendezkedik be arra, hogy a kint megcsinált röntgen-, CT- és MRI-vizsgálatok, kivett szövetminták interneten továbbított képanyagát – kórházi munkaidején túl – itthon elemzi, majd leletkészítés után visszaküldi. Kár, hogy a baleseti sebészekből egyelőre aligha lehetnek távgyógyászok.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsikert

"A Temesvári körút és a Székely sor sarkánál, valamint a környező kis utcákban kialakuló káoszban… Tovább olvasom