Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Nonstop fesztivál

"Szeged az Európa Kulturális Fővárosa cím nélkül is egyre vonzóbb célpont."
Egy most debütáló új rendezvénysorozattal, a képzőművészeket népszerűsíteni hivatott SzegedArttal és egy mára hagyománnyá lett régivel, a borünneppel indul pénteken az idei fesztiválszezon. A vendégéjszakák számának emelkedése mutatja, hogy Szeged az Európa Kulturális Fővárosa cím nélkül is egyre vonzóbb célpont: kora tavasztól késő őszig szinte minden héten kínál valamilyen csábító programot.

Multicégnél dolgozó ismerősöm meséli: amikor a budapesti központban arról vitatkoznak, melyik vidéki kirendeltségük szervezze a szokásos nyári csapatépítő tréninget, az utóbbi években rendre Szeged a nyerő. Nagy az egyetértés abban: az öt vidéki nagyváros közül itt a legpezsgőbb az élet. Esténként olyan, mintha nyüzsgő mediterrán nyaralóhelyen lennének, ráadásul imádják a szabadtéri látványos produkcióit; a Tisza-parti halászcsárda helyi specialitása a gyengéjük.

Mi, szegediek tényleg büszkék lehetünk arra a sokszínűségre, amit a város saját polgárainak és a vendégeinek kínál. Van itt minden: az esténként ezreket vonzó Dóm téri és újszegedi szabadtéri produkcióktól a Thealter kísérletibb előadásaitól, a családokat megcélzó várjátékoktól a legszélesebb tömegeket megmozgató bor-, sör-, pálinka-, hungarikum-, grill- és halfesztiválon át az elitistább őszi dzsessz- és operafesztiválig. Sokan unják is már a permanens zizegést, de gondoljuk csak bele, milyen halott lenne ezek nélkül a város.

Persze nem lehet minden tökéletes; túl sokan vannak, akik csak az ingyenes programokat engedhetik meg maguknak. Jó, hogy egyre több ilyet is szerveznek. A kortársaink portréit megmintázó kortárs szobrászok Dóm téri tárlatának péntek esti megnyitóját a szimfonikusok grátiszkoncertje koronázhatja meg. A város muzsikusai minden évben megdolgoznak a népszerűségükért: július 7-én idén is ajándékkoncertet adnak a szabadtérin. Nem minden intézmény ilyen készséges, amikor együttműködésre kérik. Klikkek, érdekcsoportok gyakran keményen hadakoznak a háttérben.

Mindebből az idelátogató turista szerencsére semmit sem érzékel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Respekt a fiúk körében

"Talán tényleg van értelme jónak lenni valamiben." Tovább olvasom