Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Norvég korona

JEGYZET - "Amit az emberek a pénzükkel hetek óta csinálnak, nem más, mint kármentés, a lehető legrosszabb kondíciók közepette."
A kisember mindig rosszul jár, a kisember a válság és a katasztrofális gazdaságpolitika legnagyobb áldozata. A kisember nem tud több vasat tartani a tűzben: pénze egy hányadát ingatlanban, bizonyos százalékát aranyban, egy részét devizában, egy keveset részvényekben is. Nincs külföldön bejegyzett cége, itthoni kisvállalkozásával pedig, ha egyáltalán van neki, legfeljebb egyet tehet: februárra kiüríti, egy jó nagy pofont adva a semminek. A kisember tehát kapkodni kezd. Amit az emberek a pénzükkel hetek óta csinálnak, nem más, mint kármentés, a lehető legrosszabb kondíciók közepette. Olyan menekülés – euróba, svájci frankba, norvég koronába –, amelyből egyelőre a maguk mikroszintjén óriási veszteséggel lehet kijönni.

Hiszen először is meg kell szüntetni a bankbetétet, lemondva a kamat összegéről. El kell utazni Ausztriába vagy Szlovákiába, kérni egy sorszámot az ottani bankfiókokban. Majd két hét múlva megint utazni, bankszámlát nyitni, minimális összeget készpénzben rátenni, és utalni a hazairól – kifizetve a tranzakció költségeit –, amilyen szerencséje van, lehet, hogy az aznapi legkedvezőtlenebb árfolyamon. Veszít a kamaton, az átváltáson, a jutalékon, az utazás árán – majd a kinti bankszámla költségein, és az alacsony eurókamaton.

Az emberek mégis úgy vannak vele, inkább vesszen valamennyi pénz, mint az egész: egy élet megtakarítása, a gyerekek lakásvásárlására szánt pénz, a nyugdíjas évekre félretett vagyonka. Idáig jutottunk. Tegnap már a miniszterelnöknek kellett kijelentenie: nem nyúlnak a betétekhez.

Magyarországon nincs az embereknek pénzügyi kultúrájuk, nem tudnak két számot összeadni – hangoztatják szakértők –, ezt az elmúlt 20 év igazolja. Egy életre képesek eladósodni, mert egy politikus ezt vagy azt ígér. Még mindig hisznek abban, hogy az állam képes őket megvédeni. De most az önvédelmi reflexük lépett működésbe azzal, hogy kiveszik a pénzüket a bankokból, és a norvég koronában jobban bíznak, mint a forintban.

Olvasóink írták

 • 3. csergemerge 2012. január 08. 21:05
  „"Az emberek mégis úgy vannak vele, inkább vesszen valamennyi pénz, mint az egész: egy élet megtakarítása..."
  milyen emberek? Engem nem kérdezett cikkíró elvtársnő!

  Ezzel a cikkel Ön is beáll azok mögé, a milliós vagyonnal rendelkező, felelőtlenül pánikot keltő mszmp aktivisták közé, akiknek semmi sem drága. Akik - mivel 8 év alatt eladósították az országot - más nem telik tőlük mint rémhírterjesztés és szülőföldjük külföldön történő lejáratása. Mert nekik annál jobb, Magyarországnak minél rosszabb.
  Önnek is?”
 • 2. Lackó50 2012. január 07. 22:31
  „,,Nem lesz gázáremelés!!!" Ezt is hallottuk már és még lehetne sorolni azokat a politikusok által elhangzott mondatokat, ami miatt már tökéletesen bizalmatlanná válnak az emberek. Erre szokták azt mondani, hogy lassan azt se hiszik el, amit kérdeznek tőlük. Nem tudom, hogy miért ekkora hír, hogy mindenki próbálja valamilyen szinten menteni, amit évek óta esetleg összekuporgatott. Aranyba nagyon nem tudja fektetni, mert azzal sokkal többet veszít. Az akkor éri meg, ha nagyba csinálja valaki. Ha veszek pár gyűrűt és utána próbálok szabadulni tőle, akkor már csak kilós alapáron veszik át és rengeteget veszítek rajta. ez nem megoldás a kisembereknek. Az ingatlan is olyan, amit utána fenn kell tartani a jobb napokig és az is sokba kerül. Ez se megoldás a kisembereknek. Milyen alternatíva marad?? (Megjegyzem, hogy ha EURO-ba fekteti, az is csak most látszik jónak, de ha azt is bebuktatják - amire van esély - akkor az is nagy bukás lesz) Itt most szemmel láthatólag játszanak velünk.
  Oszd meg, és uralkodj! Hát nem okos mondás? Dolgozzunk ki és hajtsunk végre összeesküvéseket személyek és csoportok ellen, terjesszünk rossz híreket valakiről, természetesen megalapozatlanul is, uszítsunk egymásnak egyéneket vagy akár egész nemzeteket. Jól bevált trükk a történelem során. Ezzel lehet talán a legjobban elérni, hogy nagy emberek feje a porba hulljon, jó szándékú kezdeményezések kudarcba fulladjanak, testvér a testvér ellen fegyvert fogjon, végül országok eltűnjenek a Föld színéről. Zseniális eszköz, évezredek óta remekül működik. Az IMF most éppen ezt gyakorolja. A médián keresztül ügyesen manőverezve a pártokat és az embereket sikeresen egymás ellen fordítják és közben az országot gazdaságilag teljesen az uralmuk alá hajtják. Mindenben ők mondják meg, hogy mit csinálhatunk és mit nem. EZ NEM DEMOKRÁCIA!! EZ A RABSZOLGATARTÓ TÁRSADALMAK ÖNKÉNYURALMA. Itt én választhatok bárkit, nem az ő kezében van a hatalom, még akkor se, ha 2/3-os többsége van! Orbánék jót akartak, hogy ezektől a rabszolgatartóktól meg kell szabadulni, csak rosszul csinálták. Sok olyan intézkedés történt, ami kicsit félresikerült és az IMF látva a bizonytalanságot és azt, hogy ezekkel az intézkedésekkel még jobban megosztották a társadalmat, a leminősítésekkel még kicsit rálapátoltak (indokolatlanul), hogy ezzel is csőd közeli állapotot létrehozzanak, ami miatt a kormány kénytelen lesz azt csinálni, amit ők diktálnak.
  Én sokkal keményebb lettem volna. A külföldi befektetőket jobban megadóztattam volna és a magyar bankokat állami tulajdonba vettem volna. Sokan arra hivatkoznak, hogy Orbán diktatúrára törekszik. Akkor az IMF mit csinál a magyar demokráciával? Bárkire szavazok, akkor is ők dirigálnak. Akinek nem tetszik ez az ország, az fektesse be a pénzét másutt. Itt van akkora érték az emberekbe, hogy a saját lábunkon is meg tudunk állni. Inkább keményen összefogni kellene, mint az Izlandiak és saját kezünkbe venni a sorsunkat. Ha kiáruljuk az országot, akkor mi csak szolgái lehetünk azoknak, akik a földünket mindenestől némi pénzért felvásárolják. Ha az EU-nak csak arra kellünk, hogy megszerezzenek itt mindent maguknak, akkor nekünk talán nem is kellene annyira az EU-hoz tartozni. Svájc hogy tudott kimaradni Európa kellős közepén ebből a nagyszerű üzletből?? Talán új jelszavakat kellene tudatosítani. Mit szólnátok inkább például ehhez: "Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derül!" ?”
 • 1. klj-54 2012. január 07. 10:08
  „Bármilyen áldozat (kamatvesztés, egyéb kiadás!) is jobb mint az amire a kormány vélelmezhetően készül!
  Eddig ugyanis ami ellen vehemensen tiltakoztak azt megtették!
  Lásd: "Ellopják a szocik a magán nyugdíjat" volt a választási szlogenjük, majd amikor hatalomra kerültek ők lopták el.
  Aztán, "kipateroljuk az IMF-et" és lám, most járják a kanosszát a kipaterolók az IMF és a fene tudja még ki előtt.
  Én bizony azt mondom,hogy még a Szabadkára átvitt pénz is jobb helyen van mint itthon!
  Ez a kormány a hozzá nem értő kapkodó idegbetegek kormánya és képtelen átlátni tettének a következményét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tuja

"Emberek tömegeinek mindennapját határozza meg a villamos." Tovább olvasom