Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Norvég minta

JEGYZET - ˝Hátat fordítok az egész bagázsnak.˝
Nyugodtnak maradni, mint ügyefogyott főpolgármester-jelölt mögött abrakoló ló, nehéz most.

A Financial Timesban Magyarország útja vissza a múltba címmel Vidar Helgesen norvég miniszter rontott rá hazánkra. Úgy véli: a magyar kormány hátat fordít a Nyugatnak, Orbán Viktor „szellemi vaskupolával" védené ki a külföldi befolyást. A miniszterelnöktől tanult decens, polgári kiállással Szijjártó Péter külügyér reagált. Szerinte „a magyar megoldások sikeresek, korábban sokat támadott intézkedéseinket egyre több országban látjuk viszont".

Itt az ideje oktatni egy kicsit a norvégokat. Igaz, hazánkban a munkanélküliség 7,9 százalék, Norvégiában 3,3. Nálunk a lakosság 55 százaléka dolgozik, náluk 80. De biztos azért, mert a gázmezőket is közmunkások tartják rendben. Az ENSZ szerint Norvégiában a legjobb élni a világon. Matolcsy Györgyöt miért nem kérdezték meg?

A sikeres magyar megoldások közül megemlítendő: a kormány 2011-ben államosította a magán-nyugdíjpénztári vagyont, két év alatt 2547 milliárd forintot költött az államadósság csökkentésére. Ez olyan jól sikerült, hogy 77 százalék helyett ma 85,1 százalékon áll a ráta.

Mit csináltak a lüke norvégok? 1990-ben nyugdíjalapot hoztak létre az olaj- és gázkitermelésből származó bevételnek. Befektetik, évi 4 százalékát költik el, a többit félreteszik utódaiknak. Az alapban most 5440 milliárd norvég korona van. Ez 200 ezer milliárd forint, a magyar GDP hatszorosa. Mind az 5 millió norvég milliomosnak mondhatja magát. Most akkor mi van? Mégsem néz ki olyan hülyén a norvég minta?

Tudom én, Orbán Viktor és csapata még nem vesztett szabadságharcot. Csakhogy minél tovább figyelem őket és a saját fejére sokadszor is jeges vödröt borító, töketlen ellenzéket, mind erősebb a késztetés: hátat fjordítok az egész bagázsnak és elküldöm őket hidegebb éghajlatra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem nagy gáz

"A vidéki városokban viszont kevesebbet furikáznak az emberek." Tovább olvasom