Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Novemberi girlandok

"Az első csokimikulásokat és karácsonyfadíszeket mindenszentek előtt pillantottam meg az egyik bevásárlóközpontban. Éppen mécseseket vásároltam: kezemben azt a szimbólumot tartottam, amelyikkel halottaimról szerettem volna megemlékezni, amikor kabátom ujjával beleakadtam egy piros girlandba."
Az első csokimikulásokat és karácsonyfadíszeket mindenszentek előtt pillantottam meg az egyik bevásárlóközpontban. Éppen mécseseket vásároltam: kezemben azt a szimbólumot tartottam, amelyikkel halottaimról szerettem volna megemlékezni, amikor kabátom ujjával beleakadtam egy piros girlandba. A kígyózó szalagot úgy ráztam le magamról, mint a szemtelen bogarat, amelyik kéretlen telepszik rá az emberre. Bevallom: mérgemben meg is rugdostam egy kicsit.

A pillanat varázsa azon nyomban el is szállt. Odalett a halottak napja előtti melankólia, arra meg nem volt idő, hogy megérkezzen a karácsonyvárás meghitt hangulata. A karácsonyra való készülődésnek ugyanis nincs itt az ideje: a naptár novembert mutat, odakint ráadásul hétágra süt a nap, és advent első vasárnapjáig is egy csomót kell még aludni. A kereskedők azonban nem így gondolkodnak. Nekik az a fontos, hogy minél korábban kezdjék el árusítani a karácsonyi kellékeket, a csokoládét, a szaloncukrot, a játékot, hogy még annál is nagyobb forgalmat csináljanak, mint egy évvel korábban. A karácsony az üzleteknek olyan szezon, mint a strandoknak a nyár. Ezért nem nézik a naptárt – azaz nagyon is nézik –, nem törődnek érzelmekkel, nem foglalkoznak azzal, milyen illúziókat rombolnak le a gyerekekben.

A karácsony kőkemény üzlet, a legnagyobb hazai ünnepből emberek milliói élnek és élnek meg idehaza is. Az áruházak és a mögöttük álló cégek vezetőinek pedig már az egyetemen megtanították, milyen trükkökkel lehet elcsábítani a vevőket, hogyan lehet előcsalogatni a forintokat a pénztárcából. A vásárlók ugyanis gyarlók, a kezdeti ellenszenv hamar elpárolog, helyébe lép a birtoklás, a szerzés vágya.

A tálcán kínált ajándékötletek állandó lelkifurdalást okoznak a háziasszonyoknak, kínosan figyelmeztetik őket arra, hogy el vannak késve, már rég meg kellett volna venniük a karácsonyi meglepetést.

Emiatt aztán vásárolnak is, és amikor már azt hiszik, mindent megvettek, a kereskedők újabb trükköket találnak ki. Arról is hallottam, van, aki Erzsébetre, Katalinra is karácsonyi gyertyát, mécsest, díszdobozt ajándékoz, azért, mert már november elején jól bevásárolt – hirtelen felindulásból. Nem először, és nem is utoljára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakos András: És mégis mozog

"Ha Orbán Viktor kormányon maradhatott volna 2002 után, már régen befejeződött volna a 47-es… Tovább olvasom