Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Nulla adósság

JEGYZET - "Lehet-e vajon valaha olyan reformot indítani az egészségügyben, amelynek a vége nem hosszabb várólista, ágyszámcsökkentés, osztálybezárás?"
Az adósság nélkül működő deszki kórház olyan sátorhoz hasonlít, amelynek már minden kötelét elvágták, mégis áll. Amikor négy megyei egészségügyi intézmény együtt 5 milliárd forintos tartozást halmoz föl, már nem az a kérdés, ezt hogyan csinálták, inkább az, hogy Deszk miért kivétel. Mennyiben múlik ez az emberi tényezőn? Ez lehet a következő kérdés, kívülről nézve. Én sajnos már nem számítok kívülállónak, egy ideig két-három naponta látogattam a deszki kórházat. Első pillantásra nem látszik a különbség. Modern és kopott holmikat ugyanúgy lehet itt látni, mint máshol, nem jut több nővér, orvos. Előfordult télen, hogy a betegeknek éjjelre jobban föl kellett öltözniük, mert takarékoskodni kellett a fűtéssel. Viszont odafigyelnek a tisztaságra, a tiszta viszonyokra, és mindenki mindenre nagyon vigyáz. Ez a figyelem pedig meglátszik a vécétől az udvarig mindenütt.

Amikor legutóbb a nulla adósságról kérdezte az újság, Bálint Beatrix igazgató azt mondta, a magas szakmai színvonal és a jó kollektíva a kulcs, mert így sokfelől küldik hozzájuk a betegeket. A romló finanszírozás miatt egyre nagyobb erőfeszítés kell ahhoz, hogy ezt a pénzügyi egyensúlyt tartani tudják, energiatakarékos égőket használnak, napkollektorral segítenek rá a fűtésre. Folyamatosan nézik az osztályok ágykihasználtságát, a különböző mutatókat, és azonnal lépnek, ha muszáj.

A deszki kórház tényleg mintaszerűen gazdálkodik, de könnyebb helyzetben is van, mert az itteni ellátások finanszírozása kedvezőbb, az intézmény specializálódott, nagy területet lát el, és jobban tud „sakkozni" a drágább és olcsóbb ellátási formákkal – mondják a szakmabeliek. Egy laikusnak pedig ezen a ponton csak kérdései lehetnek, válaszai aligha. Hogyan hozhat össze egy év alatt 180 millió forintos veszteséget csak egy sürgősségi osztály – és mivel jár, hogy ezt a legdrágább ellátási formát fejlesztik mindenütt? Hogyan fordulhat elő, hogy egy kórház az ellátási kötelezettségéből adódóan megműti a beteget, de az igazgató már tudja, a drága beavatkozás költségének egy részét egyszerűen nem fogja megkapni az államtól? Miért láthatja a kormányzás felelősségét viselő politika mindig pazarlónak, gazdaságtalannak ugyanazt az egészségügyet, amelyet a benne dolgozók alulfizetettnek, kiszolgáltatottnak, kiszipolyozottnak? Melyik oldalon csalnak el több pénzt? Lehet-e vajon valaha olyan reformot indítani az egészségügyben, amelynek a vége nem hosszabb várólista, ágyszámcsökkentés, osztálybezárás? A kérdésekre a politika tartozik válaszolni. Ez is adósság.
A rendes emberi viszonyok egy kórházon belül megteremthetők, és a nehezedő körülmények közepette is fenntarthatók. A deszki példából ennyi biztosan leszűrhető. Nem az ágyra, hanem az emberre érdemes figyelni, ha el tetszenek kezdeni a „forradalmat".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koleszmatek

"Az lesz a szegedi koleszluxus, ha a Royal Szállóban kap az ember helyet – gyanítom, nem havi tízezerért" Tovább olvasom