Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Nürnberg örök

JEGYZET - "Fogat fogért vagy inkább megbocsátás? Nem hiszem, hogy könnyű döntés lenne.
A háborús bűnök nem évülhetnek el. Senki sem úszhatja meg büntetlenül, ha bármilyen indítékból tömeggyilkosságokban vesz részt, „ellenséges" néphez, etnikumhoz, valláshoz, más kisebbséghez tartozó civileket kínoz és öl meg, vagy hadifoglyokat mészárol le.
Kivéve, ha időközben nagyon megöregszik.

Legalábbis valami hasonlót látunk most, amikor a 15 éve hazaköltözött Képíró Sándor, illetve a máig is Ausztráliában élő Zentai Károly elleni pereket nézzük. Mindkettőjüket azzal vádolják: hetven éve a náci rezsim aktív tagjaiként zsidókat gyilkoltak meg. A közel százéves aggastyánok mindent tagadnak, meg már nem is emlékeznek, nem is hallanak – ami akár hihető is. Akárhogy is történt, valószínűleg felmentik őket, hiszen ennyi idő távlatából kevés hiteles bizonyíték maradt fenn a bűnösségük sziklaszilárd megállapításához.

Mi pedig eközben szembesülünk a dilemmával: elítéljük a ma már fél lábbal a sírban lévő, de egykor talán nagyon is aktív nácikat, vagy megbocsátásunkkal emelkedjünk az embertelen tettek elkövetői fölé? Fogat fogért vagy inkább megbocsátás? Nem hiszem, hogy könnyű döntés lenne.

Egyértelműbb a helyzet a kilencvenes évek délszláv mészárosaival. Milosevics és bandája számos bizonyítható tömeggyilkosságot követett el – egy hágai per után a helyük valójában az akasztófán lenne. De részben ők is megúszták. Milosevics meghalt a börtönben, Mladics még mindig szökésben van, Karadzsicsot pedig 13 év bujkálás után tudták csak elfogni. Remélhetőleg élete végéig börtönben marad. Más kérdés, hogy – a horvát Gotovina tábornokhoz hasonlóan, aki 25 évet kapott háborús bűnökért – nemzeti hősnek tartják saját hazájában. De talán ez a szemlélet is változik majd – hiszen semmiféle tömeggyilkosság elkövetése sem menthető.

Bár a bíróság a társadalmat képviseli, nekünk, civileknek nem ítélkeznünk, inkább emlékezünk kell a tömeggyilkosságokra és elkövetőikre. Mert a háborús bűnök nem évülnek el.

Csak a háborús bűnösök halnak ki.

Olvasóink írták

 • 10. Büfékocsi 2011. május 15. 22:04
  „Hát igen az a fránya kettős mérce....lassan már teljesen hozzászokok, hozzászoktatnak bennünket, de ettől függetlenül több furcsaság is van ezzel az ismét égetően fontossá vált náci üldözéssel kapcsolatban. Azt már az elején le kell szögezni ugye - mert szinte úgy tűnik - hála Istennek élnek még öreg nácik, akik csupán arra várnak, hogy a vagyonuktól jelenleg is megfosztott, teljesen megfélemlített, emberségükben megalázott, kitaszított, kirekesztett zsidók méltó módon megbüntessék. Ők pedig - mármint a nácik/nácijaink - méltóztassanak addig nem meghalni, amíg meg nem születik ellenük a precedens értékű ítélet.
  Amennyiben ez a szerencsétlen Képíró annyira vérengző és veszedelmes náci - értsd élvezetből kedves naiv kis zsidókat gyilkoló elmebeteg - lett volna, akkor nyilván kicsit hamarabb is elítélhették volna, akár a távolléte alatt is. Vagy ez eddig nem volt fontos? Most akkor miért is? Gondolom van egy csomó bizonyíték ellene, meg még annál is több szemtanú, akik bizonyítani tudják - persze csak ha megkérik erre a rendkívül megtisztelő feladatra őket - hogy bizony ez a mocsok Képíró egy utolsó szemét, egy náci egy gyilkos, a világ leggonoszabb lénye, nem is ember ő, csak egy torzszülött, egy embertelen rendszer idomított gyilkológépe. Gonoszságukban a nácik csupán a jelenleg sikeresen likvidált Osama Bin Laden-hez mérhető, vagy még nála is gonoszabbak voltak hajdanában.
  Másod sorban, kíváncsi vagyok hány személyt ítéltek el szovjet oldalról, akik akár a saját fajtájukat kínozták és ölték halomra vég nélkül? Nyilván egyet sem.
  Hány szerb katonát vagy civilt fognak elővenni a második világháború után elkövetett mintegy 40.000 magyar civil módszeres kiirtásáért? Nyilván egyet sem, a baj viszont mégsem ez hanem, hogy a szerbek még bocsánatra sem méltatják, a délvidéken élő véreink hozzátartozóit a mai napig sem. Gondolom ez persze nem baj.
  Kíváncsi lennék arra is azért, hogy a jelenleg amerikai megszállás alatt sínylődő és anarchiába taszított Afganisztánban és Irakban elkövetett háborús bűnösök mikor kerülnek - haha - amerikai bíróság elé. Hát persze, hogy sosem. Ezekben az országokban az USA katonái, és a NATO erői "missziót" teljesítenek.....
  Elővettek egyetlen embert is azért mert megkínzott, és esetleg utána kegyelemből megölt pár vietkongot? Hát persze, hogy senkit sem.
  Én mondjuk arra is baromi kíváncsi leszek, hogy a zsidók világ szinten meddig tudják fenntartani a holokauszt ipart, meddig lesz úgymond eladható, meddig lesz aktualitása a lassan több mint hatvan évvel ezelőtt történt rémtetteknek? Majd meglátjuk, mindenesetre, a zsidók pedig örüljenek, hogy találnak még járóképes öreg nácikat, akiken újra el lehet verni a port. És el lehet, ismételni minduntalan, hogy a náci rezsimnél gonoszabb rendszer még sosem volt a földön!”
 • 9. Lacusch69 2011. május 15. 15:13
  „7.
  Igaz, nem volt teljesen egyértelmű a "később" kifejezés használata.
  De a mai napig kultusza van Mortonnak a US. Navy keretén belül is:

  http://ussmortondd948.org/

  http://www.usswahoo.org/

  Churchill, Harris, Lindemann, Tibbets, LeMay simán elfért volna a vádlottak padján a német és japán városok elleni terrorbombázásaik miatt.
  Mint ahogy oda is kerültek volna, ha elvesztik a háborút.
  Churchill meg is jegyezte a nürnbergi per után:
  ,,Nagyon kell rá vigyáznunk, hogy ne mi veszítsük el a következő háborút!"

  Idéznék még ez egyik kedvenc honlapomról (amit egyébként jó szívvel ajánlok, mert nagyon tartalmas cikkei vannak):

  "Amszterdam, Coventry, London, Varsó bombázása nyilván elvetemült, aljas háborús gaztett. Köln, Hamburg, Berlin, Drezda és Tokió bombázása háborús szükségszerűség. A japán kamikaze fanatikus őrült, hasonló tetteket végrehajtó amerikai társaik viszont nemzeti hősök, akik a demokrácia szent oltárán áldozták fiatal életüket. A német tengeralattjárós gonosz, aljas fasiszta gyilkos, amerikai társa a tengerek mélyének vakmerő hőse."

  http://olli.freeweb.hu/”
 • 8. achilleus 2011. május 15. 14:55
  „http://m.hvg.hu/velemeny/20101020_schmidt_Spiegel_follath
  "Egy mindörökre stigmatizált nemzetnek nincsen más kiútja, mint hogy vagy megsemmisíti önmagát, vagy azonosítja önmagát elődeinek legszörnyűbb tetteivel is". - Vajda Mihály - "filozófus"
  ----- Na ez az igazi nácizmus, übermencsizmus, a kollektív bűnösség további hangoztatása, ezzel revolverezik a "posztnáci " németeket, japánokat, ezért van, hogy Drezda, Hirosima, Nagaszaki egyenként 100 ezret meghaladó áldozatai nem esnek azonos megítélés alá.”
 • 7. achilleus 2011. május 15. 14:39
  „http://en.wikipedia.org/wiki/Heinz-Wilhelm_Eck
  http://en.wikipedia.org/wiki/Dudley_W._Morton

  "Az egyiküket felakasztották a nürnbergi per után, a másik később hadművelet közben meghalt"
  Morton, valóban hasonló tetteket követett el, de hogy egyértelműbb legyen, a "később" nem a háború utáni igazságszolgáltatásra vonatkozik, hanem még "October 11, 1943", azaz még a háború alatt történt.
  A kérdésedre is itt a válasz, érdekes, hogy itt is Eck-kel vetik össze:
  "Unlike German submariner Heinz-Wilhelm Eck, who was executed as a war criminal for ordering the killing of civilian shipwreck survivors, Morton did not face any criminal liability for his alleged actions. O´Kane believed this event prevented Morton from being awarded the Medal of Honor."

  Véleményem szerint Drezda terrorbombázása, a két atomtámadás tartozik abba a kategóriába, melynek kitervelői, bár nem ítélték el őket, háborús tömeggyilkosok, ennek megfelelően semmiféle tiszteletet, hanem mélységes megvetést érdemelnek, ha már az akasztófát - "győztesként" - megúszták.”
 • 6. Lacusch69 2011. május 15. 14:02
  „Mondok én is egy példát.
  Heinz-Wilhelm Eck, a német U-852-es tengeralattjáró kapitányának parancsára a legénysége legéppuskázta az általuk elsüllyesztett "Peleus" nevű görög hajó túlélőit.
  Dudley Walker Morton, az amerikai USS. Wahoo tengeralattjáró kapitányának parancsára a legénysége legéppuskázta az általuk elsüllyesztett "Bunyo Maru" nevű japán hajó túlélőit (akik egyébként jelentős részben indiai hadifoglyok voltak, vagyis a szövetségesei)
  Az egyiküket felakasztották a nürnbergi per után, a másik később hadművelet közben meghalt, é a mai napig nemzeti hős a hazájában.

  Szerinted melyik melyik?

  (Egyébként nagyon nem értek egyet Gotovina ítéletével, sőt a perbe fogásával sem)”
 • 5. achilleus 2011. május 15. 11:46
  „4. Lacusch69 2011.05.14. 20:29
  Vannak azért kivételek, például Gotovina.
  Többet kapott, mint Vesenmayer, aki Eichmann-nak főnöke volt Magyarország náci megszállása alatt (és nem is biztos, hogy kiengedik 6 év után). - 3. achilleus 2011.05.14. 14:48”
 • 4. Lacusch69 2011. május 14. 20:29
  „Ennek az egész háborús bűnösösdinek akkor lenne értelme, ha a győztesek háborús bűnösei is a vádlottak padján lennének, nem pedig nemzeti hősként tisztelnék őket.
  Nürnbergbe például jó sok szövi politikust/ katonát meg lehetett volna invitálni, mint vádlottat.
  Csak ugye az a fránya kettős mérce... Göringtől tudjuk: mindig a győztesek ítélkeznek a vesztesek felett...”
 • 3. achilleus 2011. május 14. 14:48
  „Persze egyesek mintha szemezgettek volna a főnácik közül is, itt van például Magyarország hóhéra, ágyban párnák közt végezte. Lehet persze, hogy sorra került volna, de éppenséggel korábban halt meg (természetes úton), mint 90 év. Ehhez a főnácihoz képest a két magyar gyanúsított bűnlajstroma rövidebb : http://hu.wikipedia.org/wiki/Edmund_Veesenmayer
  "Adolf Hitler 1944. március 19-én (Magyarország német megszállásakor) a Harmadik Birodalom nagykövetének és teljhatalmú magyarországi megbízottjának nevezte ki: ez azt jelentette, hogy a Wehrmachton kívül minden megszállóerő (főleg a Gestapo) fölött rendelkezési joga volt. Szerepet játszott a magyar értelmiség ,,átvilágításában", ismert németellenes személyek letartóztatásában (ezáltal is nyomást gyakorolva Magyarországra), valamint a zsidóság deportálásában. A Szálasi-puccs során segítséget nyújtott a nyilas hatalomátvételhez, meggátolva ezzel Magyarország kiugrását a II. világháborúból. 1945-ben Salzburg közelében feladta magát az amerikai csapatoknak. A nürnbergi nemzetközi katonai törvényszék 1949-ben 20 év börtönre ítélte, majd büntetését felére csökkentették, s 1951-ben szabadlábra helyezték. Ezt követően Németország képviselője volt az észak-francia Roubaix városában székelő Pennel & Flipo cégnél. Fontosabb szerepet ezután már nem játszott, haláláig /1977 karácsonya, mellesleg/ Darmstadtban élt."”
 • 2. achilleus 2011. május 14. 12:30
  „Valahogy ez a hír kimaradt, pedig a téma és aktualitása miatt, ebben a cikkben lenne a helye: http://www.origo.hu/nagyvilag/20110512-ot-ev-bortonbuntetesre-itelte-a-muncheni-birosag-john-demjanjuk-naci.html (most csütörtöki az ítélet) "Szabadon bocsátják John Demjanjukot, habár a müncheni bíróság öt év börtönre ítélte második világháborús bűnök miatt. A 91 éves férfit 27 900 rendbeli gyilkosságban való bűnrészesség vádjában találta bűnösnek a bíróság, amely most a vizsgálati fogságban eltöltött két év és az előrehaladott életkora miatt engedi szabadon. "
  ---- magam véleménye, hogy az emberiesség ellen kirívó módon vétőket, pl. civilekre sortüzeket vezénylőket, tömeggyilkosokat (függetlenül attól, hogy van-e éppen háború vagy nincs), az emberi kor legvégső határáig üldözni kell, és ha megfelelő bizonyítékok vannak, akkor el kell ítélni. Nem mennék bele, de mondják, a hosszú élet Isten adománya ...”
 • 1. klj_54 2011. május 14. 09:55
  „Egy megtorló ítélet akkor lehet hatásos ha az azt elszenvedő felfogja, megérti miért kapja - lásd:Gotovina!
  Ha egy félig elmeborult Alzheimer kórossal szemben alkalmazzák az ítéletet, az nem büntetés, nem megtorlás hanem visszaüt arra aki az ítéletet kiméri!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem bocsánatos bűn

"A magyar híresen ügyeskedő. Leleményes a kiskapuk megtalálásában."
Tovább olvasom