Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Nyájszellem

"Ma a legerősebb közösségszervező erő az agresszivitás."
A szeged–csanádi megyés püspök a vásárhelyi Fekete Sas báltermében odaballag a pulpitushoz, belenéz a polgármester szemébe, és azt mondja: „Kedves János, tudod, hogy jó barátságban vagyunk, de már megbocsáss, én most mégis azt mondom: kedves testvérek, mindenki szavazzon az MSZP-re!" Egy ilyen hírre a katolikus hívek tényleg fölkapnák a fejüket. Nem ez történt. A püspök olyat mondott, ami egyáltalán nem hangzott meglepően az ő szájából, mégis sokan úgy tettek, mintha meglepődnének. Nyakó István szóvivő szerint például egy püspöknek nem szabadna a Fidesz mellett kampányolnia.

A főpap nyilatkozatával elkezdődött misztériumdráma azokért és azokhoz szól, akik nem értik, és nem is próbálják megérteni a politikát, átláthatatlan mocsokságnak tartják. Örülnek, amikor olyasmit hallanak, amit megértenek. A választók nagy százaléka ilyen. A pártok ezt egyszerűen tudomásul vették, valójában jó is nekik, és az a cél, hogy őket megnyerjék maguknak, a lehető leghatékonyabb módon, határozott, rövid üzenetekkel. Ez játszma, amelyben azonnal reagálni kell arra, ha egy ismert személyiség odaáll az ellenfél mellé. Azonnal rá kell támadni, hiszen magával visz egy csomó bizonytalan választót, ezek akár a mieink is lehettek volna, úgyse tudják, merre hány méter.

Ilyenkor derül ki, milyen nagy veszteség, hogy a politikai elit nem figyelt oda eléggé arra, hogy hitelesen és érthetően beszéljen a közéleti munkáról. Ma a legerősebb közösségszervező erő az agresszivitás, amely épp a parlamenti politikai elit ellen irányul. Szerintem a püspök nyilatkozata e helyzet tarthatatlanságára is felhívja a figyelmet. Ha most pikírt lennék, azt mondanám, Kiss-Rigó László csak egyensúlyt teremtett a hitéletben azzal, hogy letette a garast a Fidesz mellett. Aki az MSZP híve, hallgasson Donáth László evangélikus lelkészre, országgyűlési képviselőre. Aki a liberális eszmék híve, keresse Iványi Gábor metodista papot, vagy nézze a Vidám vasárnapot, a jobbikosok úgyis ifjú Hegedűs Lóránt református lelkészhez fordulnak.

Vagy valódi meggyőződésből, vagy indulatból, de el fogjuk dönteni áprilisban, milyen kormányt akarunk, milyen politikusok intézzék az ügyeinket. Nekik pedig el kell gondolkodniuk azon, milyen országért szeretnének dolgozni: olyan emberek közösségéért, akiket valóban érdekel az, ami a környezetükben történik, és felnőtt módon meg tudják különböztetni a tényeket a pletykáktól, megérzésektől, véleményektől – vagy olyan társadalmat akarnak vezetni, amelyet néhány nyájszellem tart össze és tagol szét.

Erről meg nekik kell dönteniük.

Olvasóink írták

 • 14. Agyalapi 2010. február 21. 14:16
  „Véleményem szerint a papoknak nem szabad politizálni, csakúgy, mint a tanároknak, mert politikai állásfoglalásukkal befolyásolnak, vagy megsértenek valakit. Nekik az a dolguk, hogy isten mellett kampányoljanak. Persze ha Orbánt istennek tekintik, akkor értem.
  Szerintem Kis-Rigónak nem Nyakóval kell vitáznia, hanem bocsánatot kell kérni, amiért politikai rendezvényre elment és politikai hovatartozását hangoztatta.
  Úgyhogy ez az írás nagyon rosszul közelíti a problémát, még ha Bakos András védi is a maga igazát. Ezúttal nincs igaza.”
 • 13. theseus 2010. február 21. 14:16
  „Ha megnézitek a fotót, a püspök civilben van rajta, még papi ing vagy gallér sincs rajta, nemhogy a püspöki jelvények. Jobb is így, mert katolikusok más pártok szavazói között is lehetnek. A Fidesz egyébként világnézetileg eléggé heterogén, a KDNP-nek a nevében is benne van a keresztény szó, de nem csak katolikusok, hanem pl. reformátusok is vannak köztük, főleg Vásárhelyen.
  Egyébként úgy tűnik, a zömmel katolikusok lakta városokban több a szoci szavazó, mint a reformátusokban, ld. pl. a Szeged és Debrecen közti különbséget. A reformátusok lehet, hogy következetesebbek, a katolikusok meg jól emlékezhetnek Paskai bíborosra, amikor Horn Gyulánál vizitált a kórházban a választások előtt.”
 • 12. flexsnake 2010. február 21. 13:53
  „bakosandras 2010.02.21. 10:00
  A tudatlanságod betudom annak hogy nem vagy megfelelően tájékozódva. Ez nem sértés, előfordul velem is hogy valamiről nem tudok, hát beírom a googleba. A nickem nem álnév, ez a nevem. Mellesleg a cég neve. Nem álnév. Annyira nem mint a cikkek felett a délmagyar.hu vagy a munkatársunktól. Ne várd el hogy egy kommentelő bakosandrásnak hívja magát mikor nem ez a feladata. Gondolom te sem ismersz minden előfizetőt ezért a kovácsrajmund név se mondana semmit meg a kocsisalfréd sem. Ahogyan nekem a bakosandrás is írói álnév mivel semmit nem mond nekem ;)”
 • 11. flexsnake 2010. február 21. 13:49
  „purgator 2010.02.21. 00:45
  Pontosan. Érdeklőd a rendőrségen.Rendőr például nem léphet be pártba, nem nyilatkozhat úgy hogy megjelenésével a rendőrséget képviseli, csak külön engedéllyel. Nem véletlen van ez így.”
 • 10. tihumachina 2010. február 21. 12:06
  „9 madartej

  Te nyilvan katolikus vagy. En meg ateista, es mint ilyen nyilvan teszek ra ha egy nemletezo tundermeseben hivo vilagszinten adomilliardokat beszedo eroszakszervezet kepviseloje "kiatkoz". . . honnan is? Ne nevettess.”
 • 9. madártej 2010. február 21. 10:54
  „Donáth László mszp-képviselő és luteránus pap, Raj Tamás rabbi-szdsz, Balogh Zoltán református pap-fidesz, ifj.Hegedűs Lóránt-ref.pap-Miép, azaz, miért pont a katolikus papság maradjon csöndben, ha a hívek életére erősen ható politika kerül szóba? Igaza volt a püspök úrnak, ha az ateisták ellen szót emelt, csak még jobban kellett volna kiátkozni őket!”
 • 8. bakosandras 2010. február 21. 10:00
  „Igen, ezt mondja.
  Csak az álnéven cikkeket kommentelő erkölcsi héroszok mondhatják el a véleményüket a politikáról, mások nem.
  Ez így normális.
  Nem?”
 • 7. purgator 2010. február 21. 01:26
  „flexsnake 2010.02.20. 21:24
  Tehát szerinted egyházi, szakszervezeti, rendfenntartó erők, igazságszolgáltatás vezetői nem foglalhatnak állást politikai nézeteik felől és munkájuk során annak nem is adhatnak sem hangot, sem nem befolyásolhatja annak irányultságát?”
 • 6. purgator 2010. február 21. 00:45
  „flexsnake 2010.02.20. 21:24
  Tehát szerinted egyházi, szakszervezeti, rendfenntartó erők, igazságszolgáltatás vezetői nem foglalhatnak állást politikai nézeteik felől és munkájuk során annak nem is adhatnak sem hangot, sem nem befolyásolhatja annak irányultságát?”
 • 5. flexsnake 2010. február 20. 21:24
  „purgator 2010.02.20. 19:26
  nem. Van olyan tisztség amiben nem alkothatsz olyan véleményt ami egy teljes közösség véleményével egyenlő. HA kovács tivadar azt mondja xy egy buzi akkor a kutyát sem érdekli ha kpvács tivadar mondjuk az ország elnöke akkor problémás a kijelentés. Nem az a lényeg hogy mit állít hanem hogy az állítása civilként hangzik-e vagy sem. Nem magánszemélyként volt jelen a csuhás.”
 • 4. dodó 2010. február 20. 20:10
  „"...,,Add meg a császárnak, ami a császáré." Most a ,,császár" szerepét a cionisták töltik be, a világ már csak ilyen, mi mást lehet itt tenni, mint alkalmazkodni? Jobb talán fejjel menni a falnak?

  Azt hiszem, Benedek pápa (és Kis-Rigó úr) súlyosan téved: a kereszténység alapítója sohasem a ,,túlélésre" játszott, és mélységesen megvetette azokat, akik anyagi előnyökért vagy hatalmuk megtartása érdekében megtagadták elveiket, és kiszolgálták a világi hatalmat. Aki így cselekszik, arra előbb-utóbb a teljes erkölcsi, majd fizikai megsemmisülés vár."
  Perge Ottó”
 • 3. purgator 2010. február 20. 19:26
  „flexsnake 2010.02.20. 17:08
  "HA kiállsz és azt mondod: a szakállpártra szavazok az egy dolog. Ha beöltözöl dm-es pólóba meg sapiba és ugyanezt mondod, valószínűleg reggel már hívatnak a főguruhoz."

  Ezzel azt akartad jelezni, hogy demokratikusan kérdőre vonhat a "főguru", milrt nem a pajeszpárt mellett törtél lándzsát?”
 • 2. flexsnake 2010. február 20. 17:08
  „,,Ez játszma, amelyben azonnal reagálni kell arra, ha egy ismert személyiség odaáll az ellenfél mellé. Azonnal rá kell támadni, hiszen magával visz egy csomó bizonytalan választót, ezek akár a mieink is lehettek volna, úgyse tudják, merre hány méter."
  András bátyám! HA kiállsz és azt mondod: a szakállpártra szavazok az egy dolog. Ha beöltözöl dm-es pólóba meg sapiba és ugyanezt mondod, valószínűleg reggel már hívatnak a főguruhoz. Más a magánvélemény, és más az ha valaki a foglalkozásával egy közösséget képvisel. Az egyház közösség, még ha szánalmas is. A birkák juhásza meg ne sugallja azt hogy x vagy y akire misét kell nyomni.”
 • 1. theseus 2010. február 20. 14:22
  „"Ma a legerősebb közösségszervező erő az agresszivitás."
  Közössége válogatja. A politikára esetleg igaz, de ott sem mindenhol, egyébként vannak jó gondolatok a cikkben.
  Kiváncsi vagyok, lesz-e valami a püspök és Nyakó találkozójából. Mindenesetre példaértékű gesztus a püspök úr részéről, igazi keresztényi áldozat, hogy hajlandó szóba állni vele.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talán gépeljünk?!

"Az ötlettelen graffiti megbocsáthatatlan. Ebben hasonlít az ötlettelen választási plakáthoz." Tovább olvasom