Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Nyakunkon a százdolláros olaj

"Mi történt július közepétől szeptember elejéig, bő másfél hónap alatt? Miért csökkent negyven dollárral az olajár?"
Nyakunkon a százdolláros olajár – írtuk január első napjaiban, amikor egy alkusz határidős ügyletet kötött pár centtel a lélektani határ felett, így néhány száz dolláros veszteséggel kitörölhetetlenül belevéste a nevét a nemzetközi olajtőzsde történelemkönyvébe. Ő csinálta meg először a százdolláros olajat.

Nyakunkon a százdolláros olaj – írhatjuk most, tegnap ugyanis már 104-108 dollár között mozgott az ár. Nyolc hónap alatt azonban történt egy s más: július közepén például 147 dollárnál is többet kértek már az olaj hordójáért. Az akkori, nagyon pesszimista hangulatban kollégám is úgy vélte e hasábokon, hogy ez a 140 feletti ársáv még aligha a végállomás. De ez nem csoda, hiszen a jóslatokban 200-250 dollár is szerepelt, s osztották ezt a nézetet a világ vezető gazdasági lapjai is. (Májusban magam is 360 forintos lehetséges nyári gázolajárral riogattam a kedves olvasót, de szerencsére tévedtem.)

Mi történt július közepétől szeptember elejéig, bő másfél hónap alatt? Miért csökkent negyven dollárral az olajár? Ezt próbálja most megválaszolni a világ, s a dollár árfolyamának erősödésén túl az olajfelhasználás hosszabb távon tapasztalható mérséklődése – a vártnál szerényebb növekedése – is nagyon fontos. Csak két adalék: az USA idei, első félévi kőolaj-felhasználásának csökkenése a legnagyobb visszaesés 1982 óta. A második óriásfelvevő, Kína júliusban hét százalékkal kevesebb olajat importált mint 2007 júliusában – éves összehasonlításban itt „emberemlékezet" óta nem volt visszaesés.

Hosszabb távon itthon is számíthatunk az üzemanyagárak csökkenésére. Kérdés, hogy az olajár mérséklődése mikor „gyűrűzik be" a gázárba is. A hazánknak szállító Gazprom ugyanis az olajár alakulásától teszi függővé a magyar gáznagykereskedő által fizetendő díjat. Ha csökken, az jó hír nekünk, a fogyasztónak, s kevésbé az a közeli, beindításra váró mélyfúrású gázkutak tulajdonosainak, akiknek bizonyos gázár alatt már nem gazdaságos a kitermelés.

Üsse kő, egy kicsit később lesz Makó magyar Dallas.

Olvasóink írták

 • 4. DBLaci 2008. szeptember 04. 18:22
  „ja, makói gázt eladták, de ehhez nem volt joguk, ahogy sokminden máshoz sem, hiszen nem volt soha zsidó tulajdon, és ezt az alkotmány (nem az amit most annak csúfolnak, hanem az ezeréves) egyébként sem engedi. Tehát az összes ilyen szerződés semmis, és az első hatalomra kerülő nemzeti vezetés ezeket azonnal érvényteleníti, a felelősöket megbünteti. (ha ez megtörténik, akkor tudjuk majd, hogy nemzeti vezetésünk van)”
 • 3. zoli 51 2008. szeptember 04. 12:02
  „izráeliek ezt akarták”
 • 2. wargaborka 2008. szeptember 04. 11:59
  „Makó nem lesz magyar Dallas, mert eladtuk a földgázunkat.. majd részesedést kapunk belőle.. talán”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. szeptember 04. 06:57
  „"A hazánknak szállító Gazprom ugyanis az olajár alakulásától teszi függővé a magyar gáznagykereskedő által fizetendő díjat. Ha csökken, az jó hír nekünk, a fogyasztónak."

  Hat igen. Amig no a koolaj ara, addig igy mukodik, de csokkeneskor majd kitalal valami uj arkepzest. Ahogy jo kelet-europai szokas szerint pl. a goreny magyar bankok a forint erosodesevel nem csokkentik a devizaban felvett hitelek reszleteit, hanem kitalalnak mindenfele "koltseget".

  Ne legyen igazam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élvezünk

"Alvállalkozókkal dolgoztatnak, sokkal kevesebb pénzért. Azok dettó, az al-alvállalkozók még… Tovább olvasom