Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Nyaralni muszáj!

JEGYZET - "Úgy kell az az egykét hetes relaxáció, mint egy falat kenyér."
Beszédes két európai statisztika összevetése. Magyarország az abszolút élbolyban van azon a toplistán, amely az egyes uniós országokban a munkával töltött órákat veszi számba. A lettekhez, litvánokhoz, észtekhez, lengyelekhez, bolgárokhoz és románokhoz hasonlóan mi is abba az országcsoportba tartozunk, amelynek dolgozó állampolgárai évente 1816–1870 órát töltenek munkával. A lista sereghajtói, a franciák és a dánok jó kétszáz órával dolgoznak kevesebbet. Ennek fényében különösen érdekes a másik felmérés: a magyarok, a bolgárok és a románok között a legnagyobb azoknak az aránya – 68, 65 és 62 százalék –, akik anyagi okokból nem mennek nyaralni. A dánok és a franciák itt is a lista végén szerepelnek, náluk csak 22, illetve 37 százaléknak jelent vállalhatatlan megterhelést a vakáció. Akik a legtöbbet dolgoznak, épp azok közül telik legkevesebbnek nyaralásra. Nem korszakalkotó a felismerés, de nem árt, ha tisztában vagyunk vele – különösen ilyen világválsággal súlyosbított fülkeforradalmi időkben, amikor nagyon úgy tűnik, megint a munkavállalók húzzák majd a rövidebbet, rajtuk akarnak megszorítani, spórolni, nekik jut kevesebb. Egyre többen vannak, akiknek elérhetetlen álom a nyaralás. Újra az lesz, ami régen volt: kevesek kiváltsága.

A modern tömegtársadalom persze nem mond le olyan könnyen a már megízlelt jóról. Aki becsülettel végiggályázza az egész évet, annak úgy kell legalább az az egy-két hetes nyári relaxáció, rekreáció, wellness, fitnesz, mint egy falat kenyér. Ismerősöm monitorán minden nyári szabadság után kicserélődik a háttérkép. Azt mondja: az előző nyaralás legszebb pillanatát megörökítő fotó ad neki erőt egész évben. Meg az, hogy a következő utazását tervezgeti.

Nyaralni muszáj! Ha másképp nem telik rá, akkor spórolósan. Otthonról csak egy-egy napot kirándulgatva, strandolva. Rokonnál, barátnál, sátorban, kerékpárral, hűtőtáskával, hazulról hozott elemózsiával. Gondoljuk arra: a tündöklő nyár hamar elillan. Rosszkedvünk tele meg hamar eljön – és sokáig tarthat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második felvonás

"A válság első hulláma idején ha nem is mindenki,de a többség megtanulta: nem árt óvatosnak lenni." Tovább olvasom