Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Nyárfapehely

"Ezt – úgy látszik – minden májusban meg kell írnom, nincs mese. Kénytelen vagyok, mert mintha tavaly meg tavalyelőtt meg azelőtt és még azelőtt, s így tovább – meg sem írtam volna. Már tudniillik azt, hogy a nyárfapehely a nyárfának nem a virága, hanem a termése..."
Ezt – úgy látszik – minden májusban meg kell írnom, nincs mese. Kénytelen vagyok, mert mintha tavaly meg tavalyelőtt meg azelőtt és még azelőtt, s így tovább – meg sem írtam volna. Már tudniillik azt, hogy a nyárfapehely a nyárfának nem a virága, hanem a termése, következésképpen nem okozhat virágpor-allergiát sem. S ha nem okozhat virágpor-allergiát, nem kell a városban a nyárfákat kivágni. Amint sokan még mindig javasolják.

Miért tüsszög mégis sok ember nyárfapelyhedzés idején? Azért, mert nagyon sok allergén növény olyankor virágzik, amikor a nyárfapehely száll – azaz mostanában. De a virágporszemek nem láthatók, a fehéren lebegő nyárfapelyhek annál inkább. Így aztán magától adódik a föltételezés – a „nyárfapehely" (lásd még: -pöhöly) tüsszögteti az embereket. Persze, ha valaki belehelyez az orrába egy nyárfapelyhet, tüsszögni fog, amíg ki nem tüsszögi – elvégre a denevér is belekapaszkodik az ember hajába, ha az ember belerakja a hajába. Ez a nyárfapehely-babona is nagyon megkapaszkodott a köztudatban. De a babonának az a dolga, hogy megkapaszkodjon, nekem meg az, hogy küzdjek ellene, a világ így kerek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágcsokros ünnepek

"Mondhatnak nekem bármit, nagyon rossz forgatókönyvet találtak ki az őseink. Még hogy ballagás az… Tovább olvasom