Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Nyíló bicskáink

JEGYZET - "Miközben egymás hülyeségeit vadásszák, egymás jó ötleteiről még csak véletlenül sem az jut eszükbe, hogy tovább lehet-e gondolni."
Drága volt a tagdíj, és úgy látszott, hogy a tagságból nem származik semmi eredmény: ezért döntött úgy a Csongrád megyei önkormányzat még Frank József vezetése idején, hogy kilép az Európai Régiók Gyűléséből. Az új, Magyar Anna vezette csapat meg visszalépett, mert úgy látta, érdemes. Ez az a szervezet, amely az Azori-szigetekre szervezte nemrég a tanácskozását, amely után a szőnyeg szélére állította a sajtó és a kormánypárti frakció vezetője a részt vevő megyei közgyűlési elnököket, köztük Magyar Annát. Aki most az őt ért támadásokra válaszul a következetességet kéri számon bírálóin: látták az éves programban a gyűlést, miért nem akkor tiltakoztak? Ebben tökéletesen igaza van, de hatévi politizálás után neki már tudnia kellene, mennyit számít ebben a szakmában a következetesség. Pártja, a Fidesz 2010 januárjában azért szállt bele páros lábbal a szegedi polgármesterbe, mert Zanzibáron pihent – a saját pénzéből. A Fidesz ezt visszatetszőnek találta, mert a trópusi utazás költségeit sok szegedi nem tudná megfizetni. Vannak különbségek a két út, továbbá a fideszes frakcióvezetőnek használatra bérelt Audi-ügye között – a közös az, hogy az ellenérdekű politikusok mindnyájan nagyon jól tudták, hogy épp ettől nyílik ki a bicska az emberek zsebében. Miközben egymás hülyeségeit vadásszák, egymás kisebb-nagyobb hibáiból élnek, egymás jó ötleteiről még csak véletlenül sem az jut eszükbe először, hogy tovább lehet-e gondolni valahogy. Ezért szabad őket bántani, és nyilván kell is – ha csak feleannyira lenne „szenzációhajhász" a magyar sajtó, mint mondjuk a brit, feleennyi közpénz sem folyna el vitatható célokra.

Talán jobban látszanának a szabályok és a határok is, amelyek a pénz elköltésére vonatkoznak, és így az emberek zsebében lévő bicska sem annyira szubjektív alapon, mintegy ötletszerűen nyílogatna, hanem csak akkor, amikor tényleg nyílnia kell. Mert ahogyan választottjaink magánemberként, általában mi, bicskatulajdonosok sem tudunk rendesen bánni a saját pénzünkkel. Ahogy az államháztartás, a legtöbben mi is egyszer kicsit jobban élünk, és elcsesszük a pénzt fényűző dolgokra – könyvre, zenére, új nagykabátra, horvátországi nyaralóra, jachtra, kinek mi a természetes igénye – aztán jön a takarékoskodás vagy a megszorítás, ahelyett, hogy egyformán, mértékletesen élnénk. Szerintem erről szól az Azori-szigetek körüli vircsaft. És szemlátomást a magyarok istene sem tudja, mivel nevelje belénk a célszerűbb életvitel kultúráját: koldusszegénységgel vagy nadrágszíjengedéssel.

Kisfiam történelemkönyvében olvastam, hogy a francia forradalom utáni háborúkban meggazdagodtak a magyar nemesek, mert a birodalomnak a hadsereg ellátásához nagy mennyiségű búzára, zabra, marhára és gyapjúra volt szüksége. A pluszbevételt azonban a többség nem birtokainak, termelőerőinek korszerűsítésére fordította, hanem fényűző építkezésekre. Ezt azoknak a kedvéért írom ide, akik abban bíznak, hogy ezen a téren létezik fejlődés, és ha húsz év kevés volt ehhez, harminc talán majd elég lesz.

Olvasóink írták

 • 8. Zember 2011. december 15. 09:24
  „Ugyanezt kívánom.”
 • 7. v.imre 2011. december 15. 09:13
  „Áldott Karácsonyt kívánok Mindkettőjüknek, továbbá valamennyi Szerkesztőnek és Olvasónak.”
 • 6. Zember 2011. december 15. 07:28
  „Kedves András, föloldásnak ez nagyon szép - bízzunk egymásban, mást nemigen tehetünk.
  (v. imrének még: az ügy talán piszlicsáré, a köré kerített cinikus maszatolás már nem annyira, mert fölvillant valamit az éppen hatalmon lévők fölfogásáról, ami egész kormányzati stílusukban, mi több: törvényhozási moráljukban megmutatkozik. És ez az, ami miatt a sajtónak kötelessége volt "elefánttá fújni az egeret."”
 • 5. bakosandras 2011. december 14. 17:39
  „Kedves Zember, v. imre, igen.
  Most pedig gondoljunk együtt arra, hogy ez a szembenállás egy-két-há év múlva oldódni fog, olyannyira, hogy megint lehet politikáról beszélni baráti társaságban, a sértődés bármiféle veszélye és kényszerérzete nélkül, sör vagy bor mellett.

  Mert ha nem így lesz, akkor nekünk lőttek - képletesen és szó szerint is.”
 • 4. v.imre 2011. december 14. 15:18
  „2. Zember 2011.12.14. 13:22
  ...Várva várom, hogy frissüljön az oldal, a megjelenő hozzászólások felülete, ezért teszek hozzá még egy gondolatot a 2. hozzászólásban olvasotthoz. Bakos András kiegyensúlyozott arányban láttatja velünk az általa kifejtett bicskanyitogató jelenséget. De kérdezem én, mitől válnak a piszlicsáré ügyek országos szintű elfajult veszekedéssé, egymásra mutogatássá ha éppen nem a média minden egérből elefántot csináló közreműködése által? Magunkat, a "Zembert" nem ítélem el önálló véleménye miatt, de az egyén által keltett szellőből a média képes országos vihart formálni. Csodálom egyébként, hogy az 1. hozzászólásomban írtakból egyértelműen kiolvasható a kormányoldali elkötelezettségem. Holott... De ezt már sok alkalommal megjegyeztem.”
 • 3. v.imre 2011. december 14. 14:29
  „...Vagyis én arról írtam, hogy Bakos András ismételten fején találta a szöget.”
 • 2. Zember 2011. december 14. 13:22
  „Kedves 1. v.imre, lenyűgözve látom, hogy napról napra ugrásra kész klaviatúrával várja a DM-jegyzetet, s - témától függetlenül - lángpallossal védi a kormányzati színben pályára lépő játékosokat. Következetes kiállása elismerésre méltó.
  Ugyanakkor végtelenül szomorú, mennyire nem akarja érteni, miről szólnak ezek az írások. Mindebből talán könnyebb levezetni a "biztos pártválasztók" tudat- és lelkiállapotát - a megbántás legkisebb szándéka nélkül, természetesen. Barátaim között is akadnak hasonló hívek / hívők, ahogy tetszik.”
 • 1. v.imre 2011. december 14. 10:08
  „Hát... - igen. Ma már a kezünk ügyébe eső összes média felület rendelkezésre áll, hogy a másik jobb létére írigykedve a nyilvánosság felé spricceljen a zsebünkből kiálló kinyíló bicska pengéjéről csöpögő vitriol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben a rántotta

"Január 1-jén körülbelül egymillió hazai tyúk tartása lehetetlenülhet el."
Tovább olvasom