Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Nyögdíj

JEGYZET - "A nyugdíj a politika talán legszentebb tehene."
Évtizedekkel ezelőtt bebizonyosodott: a jelenlegi nyugdíjrendszer tarthatatlan. Most úgy működik a dolog, hogy az aktív korúak által befizetett járulékot az állam szinte azonnal kifizeti nyugdíjként, miután kipótolta az adókból, hitelekből. Magyarországon körülbelül 1,3–1,4 járulékfizető jut egy nyugdíjasra – utóbbiak közel 3 millióan vannak. Tovább rontja a helyzetet, hogy az alkalmazottak, illetve a kényszervállalkozók jó része minimáljövedelmen van – vagy legalábbis ezt vallja be.

A rendszerváltás utáni valamennyi kormány próbált már változtatni a helyzeten, de csak óvatosan, mert a nyugdíj a politika talán legszentebb tehene. A szépkorúak jelentik ugyanis a legnagyobb szavazótábort, s azzal eddig nem nagyon akartak ujjat húzni.

A legjelentősebb reform eddig a magánnyugdíjpénztárak bevezetése volt – tavaly ezt államosította vissza a kormány, szemet vetve az ott felhalmozódott milliárdokra. De Orbánék léptek mást is, hiszen jelenleg is folyik a több mint 700 ezer rokkantnyugdíjas felülvizsgálata, illetve – jó nagy vihart kavarva – járadékra váltották a fegyveres testületektől nyugállományba vonult, életerős, zömében munkaképes katona, rendőr, tűzoltó ellátmányát is. Ha nem változik alapjában a nyugdíjrendszer, akkor a következő generációk nyugdíjának értéke jelentősen csökken, s ezen a korhatár gyors felemelése is csak rövid távon segít.

Az egyik ismerősöm nemrégiben azzal tette le több mint 4 évtized után a vakolókanalat, hogy immár a horgászatnak, s az unokáinak él majd. Két hónap tétlenkedés után azonban visszatért korábbi pályájára – immár a szürkegazdaságot erősítve. Azt mondta, nem nyug-, hanem csak nyögdíjat kap, a havi 65 ezer forintból éppen csak a rezsit tudja kinyögni. Így dolgozni fog, ha kell, mindhalálig.

Olvasóink írták

 • 11. bánki 2012. január 30. 12:09
  „Négy évtized után 65 ezer forint : fogorvos, nőgyógyász, festő, mázoló, kőműves, kozmetikus, gazdálkodó és főállású anya !

  Szívem szakad meg !”
 • 10. v.imre 2012. január 28. 11:07
  „8. vadruca 2012.01.28. 07:26

  :-)) Ahogy mondod!

  Így, utólag látható, hogy nem kellett volna azonnal és mindenünkkel lefeküdnünk a "mindent megoldó" liberális piacgazdaságnak. Itt maradtunk felcsinálva! :-))”
 • 9. dodoni 2012. január 28. 08:54
  „Vajon a magánnyugdíj pénztári rendszer mit oldott volna meg abból a problémából, hogy a fogyó utódnemzedékek következtében a végén nincs ember, aki kenyeret süssön, vérnyomást mérjen, koporsót cipeljen? Mit lehet kezdeni az összegyűjtött forintokkal egy ilyen alaphelyzetben.”
 • 8. vadruca 2012. január 28. 07:26
  „2. v.imre - Néhány év múlva a Kádár rendszert úgy fogjuk emlegetni, mint a kiegyezés utáni utáni Ferenc József-kort.”
 • 7. klj-54 2012. január 27. 17:43
  „6. blatth
  Mert megállt, befagyott Ovi alatt a rendszer.
  Az elképzelés az volt, hogy az állam kiszáll a buliból!
  De aztán (hosszú lenne leírni az összes okot és körülményt) megakadt és becsődölt a dolog.”
 • 6. blatth 2012. január 27. 17:09
  „1. klj-54 2012.01.27. 09:51
  A magánnyugdíj pénztár terve rosszul kidolgozott, pazarló, az állami emlőre épülő rendszer volt. A nyugdíjjárulékból 2 %-ot kellett az államhoz (TB) befizetni, a végén pedig 25 % nyugdíjrész terhelte volna az államot. A magánnyugdíj pénztárak kacsalábon forgó infrastruktúrát építettek, alkalmazottaik (főként vezetőik) dúskáltak jövedelmeikben. Nagyjából mindenki jól járhatott volna, itt-ott még a nyugdíjas is, kivéve az államot. És itt kéne azt mondanunk, hogy minden rendben van? Csak hogy az állam nem tud örökre fejős tehén lenni.”
 • 5. v.imre 2012. január 27. 16:13
  „4. klj-54 2012.01.27. 11:47

  Nézd, sajnálom, de a konkrétumtól igen távol áll az általad írt rövid megfogalmazás: "Az persze a politikusok aljasságát nem izgatta, hogy több millió ember nyugodt jövőjét rabolták el! Igen tudom mi a difi a lopás és a rablás, az erőszaktétellel történő eltulajdonítás között. Ez utóbbi azaz a rablás itt megül, mert pszichikai terrort vetett be Orbán és kormánya a járulékfizetőkkel szemben. Emiatt az én szememben ez a kormány egy rabló, bűnöző kormány!"
  Az elmúlt év azzal telt el jószerével, hogy a kormány miként tudja az eu-nak is, meg a magyar költségvetésben is úgy korlátozni a nyugdíjasok körét, hogy azok csökkentés nélkül tovább kaphassák a korábban megállapított nyugdíjukat abból a nyugdíjalapra befizetett pénzből, amit a munkavállalók és arra kötelezettek befizetnek. Ezzel érték el azt, hogy most a bevétel és kiadás oldal egyensúlyba jutott. Ezért vették ki e körből a "fiatal munkaképeseket", vezették és bővítették a "járadékosok" körét, amit immár más jogcímen beszedett és más néven elszámolható forrásból fedezhetnek. Ez a harc és küzdelem a nyilvánosság előtt zajlott minden elfedés, eltakarás, elhazudás nélkül.”
 • 4. klj-54 2012. január 27. 11:47
  „2. v.imre
  Ennél rövidebben képtelen vagyok azt megfogalmazni amit anno egy hét alatt tanítottak nekünk nyugdíj ügyben!
  Egy végtelenül bonyolult dolgot próbáltam megfogalmazni.
  Talán hiba volt nem oldalakon keresztül írni a körmondatokat, de talán mégsem.
  Velünk megértették miről szól az egész nyugdíjrendszer.
  Pont emiatt akadtam ki a visszalépésen, mert a jelenlegi rendszer úgy halott ahogy van!
  De várom a Te értekezésed, az sem baj, ha szintén rövid.
  (én RSS-ben olvasom a híreket, azaz csak arra lépek rá ami érdekel)”
 • 3. v.imre 2012. január 27. 10:47
  „Valamennyit enyhítene a meg nem értésen annak a nyugdíjüggyel foglalkozó cikknek a nyitó oldalra tevése, amelyet a FRISS hírablakban 10:21-kor jelzett időben jelzett. Abban és ott olvasható, hogy ez a nagyon bonyolult és jelentős államháztartási ügy már a Bajnai-kormányt is lépésekre kényszerített (korhatár emelés).”
 • 2. v.imre 2012. január 27. 10:28
  „Kritikus fokú tájékozatlanság a jegyzet és az 1. hozzászólás tartalmában. Ez ellenében képtelenség érvelni bármivel is. Mert a miértek, az adandó válasz adatolt részletei teljesen kívül esnek a változtatás kényszer összefüggésein. Egyre inkább oda jutunk, hogy bár maradt volna tovább életben a Kádár rendszer. Amikor minden olyan egyszerűnek tűnt és mindenki elégedett volt. A rendszerváltozáskor csak az volt a lényeg minden kis- és közember számára, hogy szabadon jöhetünk-mehetünk nyugatra és ugyanakkora lesz az életszinvonalunk, mint sógoréknál. Csak senki nem gondolta akkor, hogy fejleszteni kellett volna az akkori iparunkat, mezőgazdaságunkat, értékeinket ahelyett, hogy azokat bagó pénzért eladtuk a nyugatiaknak, nekünk csak a bérmunka maradt.”
 • 1. klj-54 2012. január 27. 09:51
  „Amikor a magánnyugdíj pénztár elindult volt egy terv:
  Szépen átballag mindenki oda és nagyrészt önfenntartóvá válik, állami garancia mellett.
  Ma már értem Orbánék befagyasztó lépéseit, amikor is befagyasztották a magánba fizetendő díjat.
  Előre gondolkoztak, mert ők arra utaztak, hogy ebben az állapotban életképtelen de a pénz felszaporodik benne.
  Az persze a politikusok aljasságát nem izgatta, hogy több millió ember nyugodt jövőjét rabolták el!
  Igen tudom mi a difi a lopás és a rablás, az erőszaktétellel történő eltulajdonítás között.
  Ez utóbbi azaz a rablás itt megül, mert pszichikai terrort vetett be Orbán és kormánya a járulékfizetőkkel szemben.
  Emiatt az én szememben ez a kormány egy rabló, bűnöző kormány!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várni a listán

"A dolog szépséghibája, hogy aki „csak" tébét tud fizetni, az ugyanúgy várakozni fog a sorára" Tovább olvasom