Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Nyomorultak

JEGYZET - „A kormány zászlajára tűzött jelszó és a valóság kerüli egymást."
Megint belerúgnak a földön fekvő nyomorultba – kommentálta egy idősebb asszony, amikor megemlítettem: csökken az átmeneti segély összege. Úgy látja, azokon spórolnak, akik már anyagilag kivéreztek, a nincstelenség határára sodródtak. Évente tízezer forinttal kevesebb jut azoknak a szegedieknek, akik utolsó mentsvárként az önkormányzathoz fordulnak. A rendelkezésre álló keret az elmúlt két év folyamatos elvonásai miatt közel felére apadt, az évente kifizethető átmeneti segítség 35 ezer helyett 25 ezer forint lesz. Ennyivel próbálja az önkormányzat kisegíteni azt a 8000 családot, amely gyógyszerre, váratlan kiadásokra próbál pénzt szerezni. A legrászorultabbakon spórolnak, ugyanis eddig Szeged többet adott, mint amennyire a törvény kötelezte.

A segélyt egyre többfelé kellene osztani. A rászorulókra rájár a rúd, tavaly 28 ezerről 22 ezer 800 forintra csökkent a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, majd a kormány bejelentette: bevezeti a segélyplafont. Utóbbi törvénybe vésése eddig elmaradt, viszont úgy tűnik, egyre fogy a levegő a munkaerőpiacról kiszorult százezrek körül. A szociális ellátórendszert át kell alakítani, de a nagy igyekezetben megfeledkezünk azokról, akiknek a 10 ezer forint nagyon is sokat számít.

Segély helyett munkát! Inkább dolgozzanak az emberek, mint hogy a társadalmon élősködjenek, nemde? A kormány zászlajára tűzött jelszó és a valóság viszont kerüli egymást. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint 2010 óta nem volt ilyen kevés új munkahely, mint idén januárban. Az ellátás nélküli munkanélküliek száma is 340 ezerre ugrott. Előbb-utóbb ők is segélyért kuncsorognak, ha még lesz kinél.

Olvasóink írták

 • 11. macs 2013. február 20. 12:17
  „9. v.imre,
  igazad van, de a rendszerváltozást követően sajnos, fájdalmas vagy, sem, a magyar gazdaságról kiderült, hogy csak a KGST védőernyője alatt tud labdába rúgni. Sajnos olyan technológiai elmaradásunk volt, olyan rossz szerkezetű volt az iparunk, annyira nem volt pénzünk, tehát jó néhány szocialista nagyvállalat bedőlt.
  Volt jelentős könnyűiparunk is, de az olcsó távol-keleti termékekkel nem igazán tudta felvenni a versenyt. Volt Ikaruszunk, de a Volvóval, a Mercivel nem volt versenyképes. Folytassam?
  Most verjük a mellünket a Merci, az Audi és egyéb beruházásokat emlegetve. Együttműködési szerződéseket kötünk az egyébként nagyon nem szeretett multikkal, hátha befektetnek nálunk és lesznek új munkahelyek. Mostanság a gyűlölt bankoknak smuzolunk, mert rájöttünk, baj van. No mindegy! :-D”
 • 10. achilleus 2013. február 20. 07:04
  „"a nagy igyekezetben megfeledkezünk azokról, akiknek a 10 ezer forint nagyon is sokat számít."
  - Döntsük már el, hogy mennyit számít évi 10 000 Ft. Ha a rezsicsökkentés eredményeként jelentkezik ennyi, akkor "semmi", ha segélycsökkenésként, akkor "borzalmas sok". Egyébként hadd kérdezzem már meg, melyik az - a segély, vagy a rezsicsökkentés - amelyik nem mehet el cigire, alkoholra? Amúgy sok a probléma, de emlékeztetnék 2009-ben a Bajnai kormány (MSZP) úgy határozott, hogy 2011-től évi 15 millió bruttó jövedelemig a jövedelmek a legalsó kulccsal adóznak. Ennyit a "gazdagok" - "szegények" dichotómia változékonyságáról.”
 • 9. v.imre 2013. február 19. 19:41
  „8. macs
  A rendszerváltozáskor indult a külföldi befektetők, "piacvásárlók", szerencselovagok, stb. vállalkozása, az nem köthető sem időponthoz, sem párthoz, s ha előítélet nélkül követnéd az eseményeket, a változásokat, akkor a külföldi befektetések fluktuációja ma is tart. Csacsiság annak emlegetése, hogy csak 2010 előtt.
  7. csonakos
  Azt hiszem Algyő ugyanakkor, mint a Szegedhez nem tartozó Deszk veszítette el az olajpénzt, amit ma kapnak, csak morzsa. Deszk ezért fejlődhetett akkoriban annyira látványosan, most ez a folyamat leállt. Javasolhatom Szegednek, hogy kezdjenek tárgyalásokat a MOL-lal és a kormánnyal, hogy regionális alapon értékeljék át az adózás, járandóság kötelezettséget, s ne a cég központja bejegyzés helye szerint. E területen folyik még ma is jelentős mennyiségű gáztermelés (kb.: 3 milliárd köbméter/év), s az üzembe helyezett földalatti tároló kapacitása is 1 milliárd köbméter. Mint megjegyeztem néhány hete, ennek az 1 milliárd köbméter gáznak a kereskedelmi ára kb. 270 millió euró. A természeti adottságok ide és nem a cég bejegyzés helyéhez kötődik. Azért élünk kapitalizmusban, hogy érvényesítsük helyi adottságunkat, ragaszkodjunk ahhoz, ami értékünk van.”
 • 8. macs 2013. február 19. 16:57
  „5. v.imre,
  igazad van, csak azt felejted el, hogy azok a beruházók, akiket emlegetsz, nem 2010 óta jöttek hozzánk, hanem jóval korábban. A szalagokat mostanság vágták át, mert mostanság fejeződtek be az építkezések.
  Értem én, hogy a közmunka jó, mert kimozdítja otthonról az embereket, de meddig? Most hallom, hogy idén legfeljebb 5 hónapig napi 6 órában 37 eFt-ért lesz közmunka. Papíron 50 ezer fővel többet akarnak ilyen formában dolgoztatni, de több polgármester elmondta, fogalma sincs, hogy mit fog csinálni, mert a kapott összeg jóval kevesebb, mint ahány ember rászorul a falujukban. Aztán, hogy tovább?
  Ami a MOL IPÁ-ját illeti, mióta Algyő levált Szegedről, azóta ők kapják, nem Szeged. :-(”
 • 7. csonakos 2013. február 19. 16:27
  „5. v.imre 2013.02.19. 15:03
  Régen részesült Szeged az algyői iparűzési pénzekből. Az algyői leválás épp amiatt történt, hogy a pénz csak Algyőn maradjon. Föltételezem továbbra is Algyőn marad ez a pénz!
  Tudnál megnevezni olyan vállalkozást amit bármelyik Orbánéra kormánya hozott hazánkba? Mert akik jelenleg itt vannak azoknak nagy többségét a szocik hozták.
  Nem hiszem én sem, hogy a cél a 36000 Ft/hó közmunka lenne! Egyébként itt Szegeden is harmadára csökkent a közmunka lehetőségek száma.
  Az Orbán Viktor mondtáról nekem mindig az jut eszembe; ne azt nézzék mit mondok ...”
 • 6. kokorcsin 2013. február 19. 15:04
  „Egyetértek az első hozzászólóval. A munkanélküliek száma, amit közölnek, az nem a valóságot tükrözi, hiszen aki tiz vagy még több évvel ezelőtt esett ki a munkából, azok már rég nincsenek nyilvántartva. Egyszerűen pap1ron nem léteznek. Még egy gondolat, a segélyesekhez hasonló a helyzetük a rokkant járadékosoknak is, akik szintén huszonezer, vagy kicsit több 30 esetleg 40 ezer forintot kapnak. Ráadásul még dolgozni sem bírnak. Nagyon sokan vannak itt méltatlanul nyomorúságos helyzetben. Az elherdált milliárdokat sajnos a kisemberek megnyomorításával szerzik meg. Nekik nincs érdekképviseletük, ők már nem számítanak (talán még embernek sem) ? A még szomorúbb az, hogy sokan, akik jólétben élnek ezt nem is látják, illetve nem hajlandóak észrevenni, vagy ha látják is, akkor a szerencsétlen embert hibáztatják.”
 • 5. v.imre 2013. február 19. 15:03
  „3. macs 2013.02.19. 12:23

  Eléggé alacsony a magyar minimálbér és a 10% társasági adó ahhoz, hogy aki akar, ide jőjjön befektetni, beruházni. A németek jönnek, mert megéri, az eu-s támogatások haszna visszaáramlik a német befektetőkhöz. Ezen az alapon vannak itt Japánok, meg az ég tudja, kik. Milyen támogatásokat adnál még nekik? Ha adjuk a zöldmezős beruházás lehetőséget, akkor meg azért támadja mindenki a kormányt, hogy miért adunk nekik kedvezményt? A magyar beruházni szándékozóknak meg a tőkéjük kevés, de van párt Magyarországon, akik támadják a kormányt, miért nem progresszív az adórendszerünk, miért nem adóznak többet a gazdagok? Itt Magyarországon csak a nyarvogás megy, hogy ha nekem nem megy, akkor dögöljön meg a más tehene is.
  A közmunka azért több a semminél, hogy kimozdítja otthonról a még munkaképes embereket, hogy legalább felkeltse bennük az önérzetet ahhoz, hogy többre képesek. Mert ha nehéz is, de aki keres, talál.
  Ami Szeged helyzetét illeti S.Cs. utána járhatna annak, hogy Szeged miért nem részesül (Vagy részesül? Nem tudom.) az algyői olajmedence, az egy milliárd köbméteres gáz földalatti tároló után fizetett iparűzési, vagy bányaadóból? Egyébként Szeged önállóan is képezhet bevételéből valamennyi segélyalapot! Ne várjunk mindent a kormánytól, az állam újraosztó kezétől. Hányszor kell emlékeztetnem arra, hogy ma már, 25 éve nem abban a rendszerben élünk.
  Ki kell találnunk önmagunkat, nem várni a sültgalambot.”
 • 4. klj-54 2013. február 19. 13:32
  „Ráérő időmben rengeteg fórumot elolvasok a neten.
  Egyre nagyobb a feszültség, ami ha kitör irányíthatatlan lesz, beláthatatlan következményekkel.
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=611311622218272&set=a.334092996606804.100876.265440083472096&type=1&ref=nf”
 • 3. macs 2013. február 19. 12:23
  „2. v.imre,
  szerinted hol vannak azok a magyar milliárdosok, akik különféle befektetéseikkel új munkahelyek ezreit hozzák létre? Szerinted, hol vannak azok az állami intézkedések, melyek vonzóvá teszik az országot a külföldi és hazai befektetők számára? Szerinted, a közmunka tényleg visszavezeti az embereket az elsődleges munkaerőpiacra?”
 • 2. v.imre 2013. február 19. 11:26
  „Már elnézést kérek kedves S.Cs., de - ellentétben 1. hozzászóló véleményével - pontosítanám e mondatát:
  "...A kormány zászlajára tűzött jelszó és a valóság viszont kerüli egymást. ..."
  Orbán Viktor mondta éppen a Parlament múlt hét hétfői nyitó beszédében, beszámolva a Brüsszelben történtekről, hogy tudja jól az országot belülről feszítő problémákat, nehézségeket, ezért minden tőle megtehető törekvése az, hogy a közmunka program kiteljesedése mellett gyarapodjon a tényleges munkahelyek száma és ezért mindenki tegye meg a saját erőfeszítését. Tegyük félre a volt szocializmus eszméjét, hogy az állam feladata az erről való gondoskodás, hiszen annak eszköz alapját a rendszerváltozáskor kivették a kezéből.”
 • 1. csonakos 2013. február 19. 09:26
  „A valóságot pontosan megfogalmazó, igen jó jegyzet!
  Még kiegészíteném annyival, hogy az ellátás nélküli munkanélküliek száma ennek a többszöröse sajnos mert ők már egy évtizede kiestek a munkából és senki nem tartja nyilván őket! Ez főleg az ötven feletti nőkre igaz akit a család a nyugdíjas szülő tart el! Ezeknek az embereknek a zöme 25-30 év munkaviszony körül megrekedt így ha el is érik majdan a nyugdíjkorhatárt akkor sem lesz elegendő ellátásuk a megélhetéshez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistelektől a Vatikánig

"Képes lesz Jézus tanításához méltóbb, emberségesebb és életszerűbb hitelvekhez és egyházi gyakorlathoz segíteni a világ katolikus közösségét." Tovább olvasom