Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Nyomot hagyni

JEGYZET – "Nem vezet nyom minden olyan tanyához, ahol nedves takaró alatt vacog egy ember."
Hamarabb takarítják el a havat az autópályáról, mint a városi utakról. Ezért a sűrű hóesésben Szeged északi végéről a város déli csúcsára biztonságosabb lenne autópályás elkerülőn autózni. Ám erre a kis szakaszra is kötelező matricát venni, és az út hosszabb, több benzin is fogy – számoltunk. Végül a mi kocsink is a hókásás és jégbordás városi utak forgalmát növelte és rontotta Szeged levegőjét a múlt héten is. A fizetős elkerülő út cseppet sem környezetbarát modellje mély nyomot hagyhat, ha egy ország kényszerül átvenni. Márpedig a használatarányos útdíjról készülő döntés egyik változata szerint 2014-től bevezethetik e modellt minden városi elkerülő útra.

Fél lábszárig ér a hótakaró a szegedi Dóm téren. A mindent lelassító hóesésben is sietős emberek egymás nyomába lépve ösvényeket tapostak, amint átvágtak a téren. Ez meg a járdára és úttestre fagyott hó vastagsága elárulja a környéken belüli épületek hierarchiáját, de azt is, hogy a terület hová sorolódik az utak pókhálójában mozgó sokaság fontossági listáján.

A hóba taposott utak egyik csomópontjának közelében álldogál a férfi, talpa alatt papírdobozból széthajtogatott lapok. Áll és a kezét nyújtja a forgalmas utcasarkon. Így gyűjt össze pár forintot. A város peremén élők képviselőjének görnyedt alakja a centrumban nyomot hagy. Ő és nagyvárosi társai a közgondoskodás középpontjába kerültek a vacogtató hidegben. De nem vezet nyom minden olyan tanyához, ahol nullafokos szobában, nedves takaró alatt vacog egy ember. A kistelepülések peremvidéke a világ végének tűnik a szibériai hidegben. Ott saját házukban, saját udvarukon fagytak már halálra magányos emberek. Mert ha nem tapos ösvényt még a szomszéd sem az elhagyatottan élő öreghez, ha megfagy az egymás iránti figyelem, az az élet vége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vékony jég

"Nehéz lesz megőrizni a bizalmat, ha néhány egészen ortodox megoldással nem sikerül beindítani a gazdasági növekedést." Tovább olvasom