Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Nyugdíjháború

"Ölre ment a két nagy párt, s miközben arról igyekeznek meggyőzni bennünket, hogy ők, és csakis ők védik és képviselik igazán érdekeinket, újfent lelkesen hazugozzák le egymást."
Csattognak a fegyverek, most éppen nyugdíjháború dúl kies honunkban. Ölre ment a két nagy párt, s miközben arról igyekeznek meggyőzni bennünket, hogy ők, és csakis ők védik és képviselik igazán érdekeinket, újfent lelkesen hazugozzák le egymást. Mellesleg nem is minden ok nélkül.

Pedig hát ebben az ügyben is lehetne igazat mondani, ha nem néznének újra és újra infantilis népségnek bennünket, választókat. Hogy hogyan is hangzana az igazság? Tegyünk egy gondolatkísérletet!

Azt – mondjuk – indulásból mindkét fél kijelenthetné, hogy a nyugdíjak emelésének mechanizmusáról dönteni egyszerűen értékválasztás kérdése. Aki a svájci indexálás mellett kardoskodik – lásd: szocialisták –, azok arra szeretnének garanciát adni a nyugdíjasoknak, hogy ha az ország fejlődése végre újra felgyorsul, azaz lassul az infláció, viszont gyorsabban növekednek a reálbérek, a nyugdíjasok is legyenek haszonélvezői a beinduló fejlődésnek, növekedjék a nyugdíjak reálértéke is. Ezzel szemben aki csak az infláció mértékével növelné a nyugdíjakat – lásd: Fidesz –, lényegében biztosítaná ugyan úgy-ahogy a nyugdíjak reálértékének megtartását még recesszió idején is, de az idősebb korosztályt megfosztaná attól a lehetőségtől, hogy majdan élvezhesse a gyorsuló fejlődés előnyeit, hiszen a nyugdíjak reálértéke leszakadna a bérektől.

Ha már az igazságnál tartunk, mindehhez természetesen mondjuk Orbán Viktor hozzáfűzhetné, hogy választásuk a kényszerből fakad. Hiszen közel hárommillió ember nyugdíjának svájci indexálású emelése olyan terhet rak a költségvetésre, amely szinte reménytelenné vagy akár lehetetlenné is teheti a kitörést a mostani stagnálásból. Gyurcsány Ferenc pedig mindezzel szemben azt mondhatná: a svájci indexálás fenntartásával valóban nehezebb lesz kikapaszkodni a gödörből, de szerinte nem lehetetlen, és mivel a szocialisták számára elképzelhetetlen, hogy azok, akik végigdolgoztak egy életet, páriaként kimaradjanak a fejlődés eredményeiből, ők inkább a sokkal kockázatosabb, nehezebb utat választanák.

Mi pedig mindennek ismeretében aztán majd dönthetnénk a választás napján. Vagy az igazság túlságosan unalmas? És arra sem alkalmas, hogy ördögtől valónak állítsa be a másikat, hogy túlfűtött érzelmi viharokat keltsen? Hogy ezzel nem lehet elérni, hogy az érveket kizáró dühödt hitek vezéreljék a választókat?

Valóban. Valószínűleg továbbra is betölti hát életünket a fegyverek zaja. Mindezzel csak egy baj van: a hiteket – hosszú távon – képesek megrendíteni a gyakorlati tapasztalatok. Amire pedig – akad bőven példa – már mindkét nagy párt többször is ráfizetett.

Ahogyan mi is a hamisnak bizonyult hitekre.

Olvasóink írták

 • 11. mai 2008. június 11. 08:22
  „Nem sírok (sírunk) mint nyugdíjas, csak szeretném eloszlatni azt azt az MSZP propaganda által terjesztett ostobaságot, hogy a Fidesz ördögtől való, a nyugdíjasok létére tör, s egyedül csak a szocialistákban bízhatok (bizhatnak).”
 • 10. krisz79 2008. június 10. 12:33
  „Nem sajnálom a nyugdíjasokat, meg tőlük sem sajnálom, csak ne sírnának!!!!! Az én, és még nagyon sokunk fizetéséből vonják az állami és a magánnyugdíjpénztári díjat is, szóval többek között ezért gürizek három munkahelyen.
  Amúgy nem is tudom, mire fizetek magánnyugdíjat!!!! Ha 2-3 évente emelik a korhatárt pár évvel,..... élni fogok én 136 évig????? :-))”
 • 9. mai 2008. június 10. 09:27
  „Nyugdíjasként egy friss MSZP-s szórólapot tartok a kezemben, s látom, tavaly milyen jó volt nekünk, nyugdíjasoknak, hiszen a grafikon vonala töretlenül emelkedő, mint anno a szocializmus fejlődése. Gondoljunk bele, tavaly a nyugdíjas kosár szerint számított infláció felével nőtt nyugdíjunk, emellett a reálkeresetek mínusz 2 százalékkal estek vissza, tehát nem növekedhetett nyugdíjam az ábra szerint a svájci indexálással. Kedves nyugdíjasok, ne higgyenek a mesének.”
 • 8. tisztahiszti 2008. június 07. 17:03
  „Jó volgy szülnének évente váltogatják fiúikat és büszkék arra,hogy nem elváltak,azok nem de.. Nos Ratkó korszakban adót fizetett akinem vállalt gyereket, nem volt házas(mivel az egészséges társ. alapja ez, nem a Q-va képző Szex és New york)Nos visszatérve a Gyed, a Gyes és egyéb nyalánkságok mind a nyugdíj alapból van fizetve, Sírnak a rokkant nyugdíj miat ha egy nagy maffiás politikus véletlenül botlik mindjárt elteszik rokkantnak,jó volna ezeket megszüntetni és bizony nem ellopni a pénzt attól a szerencsétlentől aki 40-50 éven át befizetett, és akkor jönnek a pártok és a nyugdíjat el de tovább fizetni.Ez pont olyan mint dicső polgármester aki azt mondja jan-1-től szemétszállítást külön fizeti mindenki de az eddigi szemét széll. adó továbbra is fizetendő.
  nem kellene elgondolkodni azo, hogy a nyugdíjast ez a társadalom nem eltartja ,hanem kizsákmányolja? Pénz piaci alapot figyelembe véve sok nyugdíjas felét negyedét sem éli le az általa befizetett összegnek.Nehogy már a nyugdíjasnak legyen lelkiismeret furdalása,Frászt legyen annak aki még ma is megnevezhető mert bandájával magán vagyonba lopták el a pénzt ma még azt mondjákTörvényesen. Biztos, hogy mindig törvényes lesz???”
 • 7. Humoros 2008. június 06. 14:58
  „Ki kezdte az ölre menést? Jó lenne a kiinduló pontnál maradni. Ez az egész nem úgy kezdődött, hogy aki kezdte, visszaütött... Úgy látszik, manapság aki kiáll az igaza mellett, azt mindjárt ölre menőnek titulálják. Ezért tűnik fel, ha valaki a pártatlanság álarcát próbálja ölteni. A fekete vagy fehér gerincesebb kiállás.”
 • 6. homer 2008. június 06. 14:00
  „Olyan vicces tud az lenni, mikor egy vérszoci bértollnok megpróbálja a pártatlan újságírót eljátszani..”
 • 5. mai 2008. június 06. 11:16
  „Azt szeretném, ha mindenki megértené: a felmerülő megoldás lehetőségek pillanatában nem kellene azonnal az érvek legutolsó eszközével, a háború emlegetésével élnie sem a politikusnak, sem az ujságírónak.”
 • 4. mai 2008. június 06. 10:23
  „Kedves N.P., magam is a 64.-k évemben járó egyedülálló nyugdíjas vagyok. Nyugdíjam 67 ezer. Politikus alkat vagyok, mint visszakereshető hozzászólásaim tükrözik. Tudom miről beszélek, elhiheti: a média hozzá nem értő módon fújja fel a tényleges sorskérdéseket, mintha tudná az igazságot, a megoldás lehetőségeket. Ettől van tele a bocskorom. Ettől marad alul társadalmunk a környező országokhoz képest.”
 • 3. N.P. 2008. június 06. 10:03
  „mai
  Azért mert ez az egyik sorskérdésünk. A KSH adatai szerint ma az átlag öregségi nyugdíj - ez persze őrült szórást takar - 80.000.-Ft körül van.
  A mi családunkban (4 fő), ketten dolgozunk, mindketten diplomával és az 1 főre jutó jövedelem 50.000.-Ft alatt van..
  Azért kell "melegen" tartani mert ez finanszírozhatatlan. Nem a kis nyugdíjak, hanem a 263.000.-Ft-tal nyugdíjba menő 50 éves rendőr, vagy katonatisztté.”
 • 2. mai 2008. június 06. 10:01
  „Ki felel azért az infantilizmusért, ami társadalmi közéletünket és közérzetünket uralja csak azért, mert eltérő hatásfokú gazdasági és társadalmi kihatású megoldás vélemények vannak, egyáltalán: lehetnek? Miért éreztetik velünk, hogy ez háború? Miért?”
 • 1. mai 2008. június 06. 09:53
  „Már az első mondatoknál gyomorgörcsöt kap az ember: "Ölre ment a két nagy párt..." Mit tettek a közvéleményt formáló média képviselői közéletünkkel és közérzetünkkel egy szakmai vitaforumról kiszivárogtatott részletek felhasználásával. Kéri László szocialista politológus ötvenvalahanyadik volt és jelenlegi politológus tanítványai körében rendszeresen rendezett vitafórumáról kikerült - szövegkörnyezetükből kivett - szavakat használt fel Gyurcsány Ferenc Orbán Viktor elleni támadásra. Ki ugrasztotta egymásnak a feleket? Ki nem veszi észre a közszolgálati médiában az érintett politikusok és pártok viszakozását? Miért kell melegen tartani a témát?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez már a büntetés

"Szinte napra pontosan tíz éve őrli a magyar igazságszolgáltatás a Makói Malom Kft. vezetőinek… Tovább olvasom