Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Nyugtával a napot!

JEGYZET - "Az állam tulajdonképpen mi, vevők vagyunk, valamennyien."
Néhány boltban nem szívesen adnak nyugtát a vásárolt árucikkről, sőt jártam már olyan helyen is, ahol egyenesen megsértődtek, amikor azt kifejezetten kértem. Főleg azokban a jellemzően kisforgalmú üzletekben mellőzik a pénztárgép vagy a nyugtatömb használatát, amelyek egyéni vagy családi vállalkozásban működnek, és tulajdonosai nem tartanak attól, hogy próbavásárlás során lebuknak. És tegyük hozzá: a vevők sem mind igénylik a vásárlást bizonyító blokkot! Úgy gondolják, hogy ezzel az üzletnek tesznek szívességet. Ha ugyanis a vásárlásuk nem jelenik meg a pénztárgépben, akkor a könyvelésben sem fog, azaz nem kell utána semmilyen adót sem fizetnie a boltosnak. Az államot megkárosítani pedig – tartja az emberek jó része –, nem bűn. Azt már nem gondolják végig, hogy az állam tulajdonképpen mi, vevők vagyunk, valamennyien. Azaz végül önmagunkat csapjuk be, hiszen az adóforintokból működik minden: az oktatástól a rendvédelmen át az egészségügyig és a szociális ellátásokig.

A nyugta „elfelejtése" egyébként nem egyedi magyar specialitás, Görögországban a kisebb boltokban néhány évvel ezelőtt közönséges zsebszámológéppel adták össze a vásárolt áru értékét, az összeget ott sem ütötték be a pénztárgépbe. Egyes elemzők szerint részben amiatt táncol a csőd szélén a hellén állam, mert nem folyt be a megfelelő mennyiségű adó.

A hazai boltok helyzete természetesen nem egyszerű, hiszen a kisforgalmú üzletek örülnek, ha fenn tudnak maradni, bevételeik kifutják a rezsit meg a különféle egyéb költségeket, és némi hasznot is termelnek. Ez azonban, ha tisztességesen csinálják, nagyon nehéz vagy – láttunk már erre is példát – lehetetlen. A nyugtaadás elmulasztása, ami a bolt ideiglenes bezárásával és tetemes pénzbírsággal járhat, jól jelzi azt is, nem jól működik a gazdaság. Igaz, a jelenség nem új. Húsz éve is voltak üzletek, ahol jobbára csak dísznek tartották a pénztárgépet.

Olvasóink írták

  • 1. vadruca 2011. szeptember 30. 06:50
    „Én még a piacon soha sem láttam pénztárgépet, meg nyugtatömböt sem. Még Pesten a józsefvárosi kínai piacon sem. Pedig az nagy piac ám.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatni a terméknek

"A kuncsaft valóban rossz üzletet kötött, de teljesen legálisan." Tovább olvasom