Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 20°C | 33°C Még több cikk.

Nyúl vadászpuskával

JEGYZET - "Az albérlőnek egy általános, bérleti szerződéssel a zsebében több joga van mint magának a tulajdonosnak."
Ha az ember olyan szerencsés, hogy saját tulajdonú, banki terhektől mentes lakása van, hajlamos azt hinni, hogy az most már örök időkre az övé, és ahhoz kezd vele, amihez akar. Mondjuk kiadja albérletbe.

És elköveti az első hibát: nem köt szerződést. Ugyanis ha lepapírozzák a bizniszt, az az adóhatóság tudomására juthat. Márpedig ki akarna adót fizetni az albérletből befolyó kis feketejövedelem után? Bár nem vagyok tisztában a valódi arányokkal – ahogy vélhetően az adóhatóság sem –, de be kell vallanom, az albérletben élő ismerőseim nagyjából tíz százalékának van bérleti szerződése, a többiek papír nélkül laknak valaki más lakásában. Innentől pedig a dolog bizalmi, lelkiismereti kérdés.

Papír híján a főbérlő csak bízhat benne, hogy az ingatlanában nem szedik föl és tüzelik el a parkettát, nem pakolják ki az összes ingóságot, és nem lakják le teljesen az albérlők, illetve rendesen fizetik a rezsit és a bérleti díjat. Ennél csak az rosszabb, ha van papír. Pontosabban általános bérleti szerződést kötnek olyan kitételek nélkül, hogy ha nem fizetik rendesen a költségeket, kitehetők a lakásból az albérlők. Még rosszabb, ha a mérőórákat is átíratja az albérlőkre – ahogy ez a lapunkban megírt esetben is történt. Mert az igaz, hogy így nem a tulajdonoson követelik a szolgáltatók a rezsitartozást, viszont úgy tűnik, arról sem fog tudni a tulajdonos, hogy egyáltalán tartoznak a bérlői. Akiknek mellesleg nincs állandó munkájuk, jövedelmük, így behajtani se lehet rajtuk semmit. Se rezsi-, se lakbértartozást. Pereskedni ugyan lehet, ha valakinek van elég szabadideje és fölösleges pénze, de ha a javára is ítélnek, akkor se lesz több pénzük a lakásfoglalóknak.

De fő a nyugalom! Akinél ezek után elszakad a cérna, az jár a legrosszabbul. Ha keménykedik, és vissza akarja foglalni saját ingatlanát, úgy jár, mint az az ötgyermekes pesti férfi, akit rabosítottak, miután behatolt saját lakásába, hogy zárat cseréljen, és kitegye az albérlőjét. Az albérlőnek ugyanis – bármennyire abszurd – egy általános, kitételek nélküli bérleti szerződéssel a zsebében több joga van más lakásában tartózkodni, mint magának a tulajdonosnak.
Hogy ez nem igazságos? Hát az lehet.

Viszont jogszerű.

Olvasóink írták

 • 2. klj-54 2013. január 17. 12:27
  „A törvény jó!
  Kell egy olyan ügyvéd aki a jog ezen részében járatos és az ő segédletével kő kemény feltételekkel megírt szerződéssel szabad csak adózottan (20%) kiadni a lakást.
  Jó szerződéssel a zsebben komoly gond esetén 72 órán belül ki lehet tenni a bérlőt.
  Ne tessetek összekeverni a bérletet az albérlettel, mert nem egy a kettő!”
 • 1. mazsolaszolo 2013. január 17. 11:47
  „Ha egy bérlőnek több joga lehet, mint egy tulajdonosnak, akkor rosszak a törvények.

  A derék jó németeknél albérletben lakom. Van egy fazon, aki intézi a szerződéseket, és ha egy havi tartozása van bárkinek is, azonnal felszólítják, hogy fizessen. A következőnél kiteszik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagyasztói társadalom

"Magunktól is megtanultuk összébb húzni a derékszíjunkat." Tovább olvasom