Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Ó idők, ó erkölcsök!

JEGYZET - "A választásokig hátralévő napok számának csökkenésével fordított arányban nő a kormány szociális érzékenysége."
Befordultak a pártok harci szekereikkel a választások előtti célegyenesbe. Kezdődhet a cirkuszi játék. A Fidesz-frakció máris olyan jóléti mutatványokkal jött elő múlt heti háromnapos visegrádi edzőtáborából, amitől biztosan eláll majd a nagy nemzeti manézs közönségének lélegzete. Vagy nem, de majd meglátjuk. Az agitprop gépezetnek ugyanis azt kellene elhitetnie, hogy a gazdagok gyarapodására és a klientúra hízlalására berendezett 3 és fél év után most tényleg őszinte figyelemmel fordulnak a kiszikkasztott kisembertömegekhez. Így hát borítékolható: a választásokig hátralévő napok számának csökkenésével fordított arányban nő a kormány szociális érzékenysége.

Felsorakozott a szóvivők hada, szájról szájra adva egymásnak a szót, máris fennhangon hirdetik: a kormány célja, hogy jövőre már a kiskeresetűek is igénybe tudják venni a gyermekek után járó családi adókedvezményt. Nocsak! Eddig mégiscsak a magas keresetűek jártak jól? Százezrek vergődnek továbbra is devizahiteleikkel, az ő megmentésüket is most hirdette meg a kormánypárt. Mintha a nagy mentési igyekezetben nem is az amúgy is fizetőképes tehetősebbek – beleértve a politikai elitet is – hiteleinek rendkívül gáláns végtörlesztését tartották volna elsődlegesnek. Csányi Sándor OTP-vezér szerint a képviselők 73 százaléka élt a lehetőséggel.

És itt van az Orbán-kormány legékesebb „koronázási jelvénye", a rezsicsökkentés, amit az udvaroncok máris „történelminek" neveznek. Mint a jogart vagy az országalmát. Hamarosan érkezik is a rezsicsökkentés II. vagy III., ahogy a csövön kifér, ami kétségkívül jól jön mindenkinek. A gazdagoknak különösen. Amíg ugyanis szegényéknél – ha egyáltalán van még fűtésük, gázuk, villanyuk – pár ezer forint ha megmarad havonta, Mr. 47 ezer forintból is meg lehet élni Zsiga Marcellnél legalább tízszer annyi. Nemzeti igazságosság, nemzeti boldogság közüzemi számlákon, narancssárga alapon.

Hogy a választás előtti cirkusz jóléti mutatványaiba belerokkanhat a bankrendszer meg a szolgáltatók, kit érdekel, csak hozza a szavazókat. Egyébként se legyen kétsége senkinek, amit ma nyerünk a vámon, azt holnap a révnél úgyis mi veszítjük el. De az már nem számít, úgyis lesz idő nyögni és böjtölni újabb három és fél esztendeig. Erre varrjanak gombot az ellenzéki pártok!

Az elmúlt hét diszkrét bája, hogy a választási jóléti rendszerváltás meghirdetése egybeesik az iskolakezdéssel, az erkölcstannak nevezett valami bevezetésével. Ahol esetleg megkérdezi Pistike a gyorstalpalót végző tanár nénitől, hogyan van az, amikor a politikus bácsi egyszer azt mondja, hogy ő sohasem hazudott, másszor meg, hogy ne azt figyeljék, mit mond, hanem mit csinál. És ha egy másik Pistike a lopás című témakörnél bemondja, hogy elvették a nagyapa trafikját? És mit szól ehhez a kis Annamari, akinek az apukája ötöt is szerzett?

Ciceróval szólva: O tempora, o mores! Ó idők, ó erkölcsök!

Olvasóink írták

 • 3. Zember 2013. szeptember 10. 08:54
  „1. theseus látása (mint rendesen) szelektív. Félmondatokat ragad ki, félremagyaráz, úgy tesz, mintha nem értené a jegyzet lényegét. Pedig egyszerű fogalmazvány. Talán rugaszkodjon neki még egyszer.”
 • 2. csonakos 2013. szeptember 09. 12:22
  „Nagyon jó jegyzet! Jól látja, láttatja a dolgok mikéntjét! Igen, sokan eszik meg ezt a rezsicsökkentést különösen azok akik az energia árak világpiaci árát nem figyelik. Az áram a gáz ára a kereslet erős csökkenése miatt 40%-kal csökkent! No, ebből adnak nagy kegyesen 20%-ot az urak! Ugye nem nehéz rájönni extra profit marad ott rendesen még így is! Ott ahol már se villany, se gáz, se víz ott semmit nem jelent ez a rezsicsökkentés! Ami a valódi rezsinek csak egy része! Ahol meg más energiahordozót használnak pl fűtésre, ott sem jelent semmit! A gazdag, gazdagabb lesz ez alapján! Ez a három és fél év a gazdagok menybemenetele volt! Remélem a bolti árak lassan a földre hozzák a nép nagyobbik felét és tavaszra mennek csoprtosan szavazni a haverok kormánya ellen!”
 • 1. theseus 2013. szeptember 09. 09:29
  „"Hamarosan érkezik is a rezsicsökkentés II. vagy III., ahogy a csövön kifér, ami kétségkívül jól jön mindenkinek. A gazdagoknak különösen."
  Na ezt nevezik tömény demagógiának. A szegényeknek sokkal jobban számít, hogy mennyit kell rezsire költeniük, nekik minden forintot be kell osztaniuk. Nekik a kicsi is sokat számít.
  De azért nyugodtan lehet kampányolni továbbra is, hogy a rezsicsökkentés felesleges, csak trükk, szemvényvesztés, stb., "ahogy a csövön kifér". Hogy a fehér igazából fekete, a jó valójában rossz. De ha véletlenül mégis jó, akkor az kizárólag a kampányt szolgálja.
  Aztán arról is elkezdhet majd áradozni a t. szerkesztő, hogy milyen remek is lenne megint egy kis gázáremelés vagy a távhődíj megemelése. Akár 30-40 %-kal is, sorozatosan is. A szegényeknek különösen. Az lenne az igazi. Csak jöjjön vissza megint az imádott baloldal. Az agitprop gépezetnek ugyanis láthatóan ezt kellene elhitetnie a jámbor olvasókkal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapda

"Nincs gazdaság a világon, amelyik gyenge, rosszul működő bankszektor mellett növekedni tudna." Tovább olvasom