Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Óda a tanyához

"Hungarikum a tanya, amit kötelesség megőrizni, de amire érdemes pénzt áldoznia az államnak."
Fennkölt stílusban szabadna csak szólnom a tanyáról, annyira sok és szép emlék idéződik föl bennem a szó hallatán. Összességében? A szabadság és a tágasság érzete. Mozaikkockáról mozaikkockára? Például: a habzó tej és a kemencében sült lángos illata. Meg a tikkasztó nyár vakító fényessége és a petróleumlámpa pislákolása. A földút melletti pipaccsal pettyezett, barackfasorokkal tagolt búzamező és a billegő labdarózsa törtfehérje a sárgára meszelt döngöltfal előtt. Meg az ásott kút vizének fémes íze és a földes padló barnásvöröses színe is... Az a bizonyos múltba vesző tanya sem valami fenséges tárgy, így hát szokatlan is lenne nagyszerűségének megénekléséhez az óda lírai műfaja.

A kopogós számok jobban illenek a tanyaképhez. Öt évvel ezelőtt keltezett tanulmányban olvastam, hogy a homokháti védett természeti környezetbe szétszórt tanyák 18 százalékában nincs áram, 12 százalékában a vizet és 17 százalékában a gázt is nélkülözik, miközben 6 százalékukhoz rossz földút vezet, 7 százalékuk pedig szinte megközelíthetetlen. Ilyen hátrányokat maga előtt görgetve a tanyának nehéz bizonyítania: nemcsak természetes, hanem versenyképes településforma is. Életrevalóságát azért jelzi, megyénkben százból kilenc ember külterületen él. Sokfélék ők: gazdagságukkal elrejtezők és a falvakból is kiszoruló szűkölködők, öregek és fiatalok, pihenni ide menekülők és kétségbeesetten gazdálkodni igyekvők. De érdekeik azonosak: jövőjük a tanyához kötődik, és szeretnék, ha jövője lenne a tanyának.

Hungarikum a tanya, amit kötelesség megőrizni, de amire érdemes pénzt áldoznia az államnak. Nem csak valamiféle esélyegyenlőségi elv alapján. Ha a panelrekonstrukció milliárdokkal támogatja az emeletes blokkokban élő sokfalunyi embert, akkor a sokfalunyi területen szétszórt tanyák lakóinak is kijár a járható út. Meg a villany, a víz, és a hulladékkezelés – például a természettel összhangba hozható alternatív megoldásokkal. Mert a fenntartható fejlődés jelképe is a korszerű tanya. Mert a külterületen élők munkája nélkül elvadulna a táj. Mert a tanyás terület fejlesztése a városban és faluban élők érdeke is: oda telepíthető a sűrűn lakott helyen bűzével zavaró állattartás, folytonos zümmögésével idegesítő fusizós kisipar. Közös érdek hát törvénnyel új alapot vetni a tanyának.

Olvasóink írták

 • 11. szuszikla 2010. június 18. 00:08
  „Az örök vita, és az örök törvény: "Ha a paraszt nem szarik, az Úr nem eszik." Érthető ebből, hogy egy tanyán sokkal jobban túl lehet élni egy válságot, mint egy betonpanelban. És igen büdös a tanyasi élet, a városi csak a steril végeredmény látja. Pedig a büzös trágyától lesz a földön a szép buzakalász, majd abból a kenyér az asztalon a 9.emeleten. Én mint sejthető falun lakom, ahól önellátó az ember saját termőföld->saját jószágok->saját kenyér, hús, tojás, zöldség, gyümölcs az asztalon. Élj streszmentesen, étkezz egészségesen!”
 • 10. szuszikla 2010. június 18. 00:08
  „Az örök vita, és az örök törvény: "Ha a paraszt nem szarik, az Úr nem eszik." Érthető ebből, hogy egy tanyán sokkal jobban túl lehet élni egy válságot, mint egy betonpanelban. És igen büdös a tanyasi élet, a városi csak a steril végeredmény látja. Pedig a büzös trágyától lesz a földön a szép buzakalász, majd abból a kenyér az asztalon a 9.emeleten. Én mint sejthető falun lakom, ahól önellátó az ember saját termőföld->saját jószágok->saját kenyér, hús, tojás, zöldség, gyümölcs az asztalon. Élj streszmentesen, étkezz egészségesen!”
 • 9. Sportplusz 2010. június 17. 23:12
  „nagyon szép .. igaz irás .. grat .. s ha" panel programra " ( aminek a felét a lenyulják .. ) van pénz ..akkor tanyákra is ill. ezek fönmaradására is kell pénzt forditani ..s azokra az egyszerü emberekre akik ott élnek és ellátnak bennünnket élelemmel itt a városban.. de botkáékat nem érdekli .. ott nem lehet plázát épiteni ..." beruházni "" ..nyulni”
 • 8. .suhym. 2010. június 17. 23:01
  „"Hungarikum a tanya,.."

  ?????”
 • 7. smalltown 2010. június 17. 21:13
  „Nem mindenki akar/tud a varosban elni, de ez nem jelenti, hogy neki nem jar semmi fejlesztes , karbantartas stb. , hiszen ok is fizetnek a kozosbe. Felesleges lekezelni ezeket az embereket, azzal elintezni, hogy koltozzon be a varosba.”
 • 6. Erzsoka 2010. június 17. 20:59
  „Aki azt állítja, hogy tanyán élni = rosszul szocializáltság, tudatlanság, szegénység, betegség, az összekeveri a dolgot a putri sorral. Talán nem is látott még élő, igazi tanyai embert, háziállatot is csak képeskönyvben látott, ha volt (olyan) könyv a kezében.
  Ma már nem olyan a tanyai élet, mint Móra Ferenc idején.
  16 éve élek tanyán, sok embert ismerek a környéken, de csak egy írástudatlan van közöttük. A városból költözött ki vagy 25 éve.
  A tanyán élők nem igazán vágynak az urbanizáció minden ,,áldására", de az talán nem túl nagy kérés, hogy az önkormányzatok végezzék el a földutak rendszeres karbantartását, vagy szervezzék meg a hulladékszállítást. Hiszen mi is adófizető állampolgárok vagyunk, fizetjük a közcsatornák karbantartási díját, a kommunális adót, amíg volt, fizettük a mezőőri szolgálatot, és az összes többit, annak rendje-módja szerint.
  Az, hogy ma tanyán élni egyenesen életveszélyes, az akkora butaság, amilyet rég hallottam. Nézzük már meg, 10 ezer városi/falusi és 10 ezer tanyai emberből hányat raboltak ki, hányat öltek meg, hány embert jelentett fel a szomszédja az egyik és a másik csoportból. Nézzük meg a sort az önkormányzat szociális osztályán vagy a Munkaügyi Központban, milyen arányban állnak sorban segélyért az emberek?
  És hát, hogy messze a segítség... nos, pár éve a Bocskai utcában az APEH előtt elájult és a karjaimba zuhant egy idős, cukorbeteg bácsi. A Szilágyi utcából kb. 10 perc alatt ért ki a mentő.
  Valamit valamiért. A csend, a nyugalom, a friss levegő, a természet-közeli életforma, a tágas élettér, az önfenntartás - legalább is részleges - lehetősége, az alacsony rezsiköltség stb... kompenzálja a nem vitatott hátrányokat”
 • 5. unknown 2010. június 17. 19:59
  „A 3. hozzászóláshoz teszem hozzá megjegyzésemet. Az elmúlt 100 évben gyorsult fel a tanyaközpontok, azokból egy-egy falu kialakulása a Szeged környéki tanyavilágban. Ezen falvak között említhetem Domaszéket. Tessék csak ellátogatni abba a faluba! A józan paraszti ész felfogja a civilizáció jeleit és hat rá a mi városi majdmimegmondjuk teóriáink nélkül is.”
 • 4. smalltown 2010. június 17. 15:09
  „Miert "Hungarikum" a tanya?”
 • 3. majdénmegmondom 2010. június 17. 14:54
  „A népszínművekből is ismert nosztalgikus emlékek mellett a tanyasi realitás a rosszul szocializáltság, tudatlanság, szegénység, betegség illetve a segítség távolléte. Most nem a hobbiból tanyára költözőkről beszélek.
  Igen, támogatni kell a tanyasiakat, hogy belöltözhessenek legalább egy faluba.”
 • 2. unknown 2010. június 17. 14:27
  „"""...Mert a tanyás terület fejlesztése a városban és faluban élők érdeke is: oda telepíthető a sűrűn lakott helyen bűzével zavaró állattartás, folytonos zümmögésével idegesítő fusizós kisipar. Közös érdek hát törvénnyel új alapot vetni a tanyának. ..."""
  Köszöni szépen a "Földhözragadt Jánosok népe", de nem kér ebből a városi szennyből és elképzelésből semmit. Aki meg kiköltözik oda, közibük a városból, ne követelőzzön olyasmivel, hogy aszfaltozzák le a pipaccsal szegélyezett, bocskort pótló saját talpat kímélő homokot aszfalttal. Móra ferenc írásaiból nagyon mélyen véshettük és véshetjük eszünkbe, hogy városi karám bilincsbe vert közösségi kultúránkkal ne sürgessük a civilizáció haladását, mert az semmi jóra nem vezet. Akinek ott a gyökere, azt nem viszi el onnan a szél. Csak a termése gurulhat el messzebbre, ha akarja is.”
 • 1. lapszemle 2010. június 17. 09:18
  „Jelen közbiztonsági helyzetben életveszély tanyán élni,bármennyire nosztalgikus.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyád, a szúnyogok

"A szúnyognak nincs lakcímkártyája, és oda repül, ahol nem irtják, meg friss vért szívhat." Tovább olvasom