Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Óföldeáki álom

"Beszélt magyar szakemberrel, aki lehűtötte: azt mondta, ebből még a nagy befektetés ellenére is lehet kudarc. A polgármester persze mégis erősen reménykedik. Ha beindul a kitermelés, és a cég elkezdi fizetni az iparűzési adót az önkormányzat kasszájába, Óföldeákon már tudják, mire költenek belőle először."
Nem volt évi ötmillió forintja az óföldeáki önkormányzatnak tavalyelőtt arra, hogy tovább működtesse a falu óvodáját. Most egy nap alatt ugyanennyi pénzt költ el egy kanadai magáncég a falu határában zajló fúrás költségeire.

A kontraszt nagyon éles.

Az egyik oldalon ott a tengerentúli vállalkozás, amelynek munkásai nem jönnek be a faluba, mégis lehet tudni róluk, hogy jól keresnek. Itt pedig az állam által egyre mostohábban finanszírozott helyhatóság, amely idén harminchétmillió forintból gazdálkodik, mindent elkövet, hogy szépítse a települést. A polgármester és a falubeliek közösen, társadalmi munkában festik ki a művelődési ház nagytermét. Lehet, idővel itt egy turisták előtt is nyitott ifjúsági szállás készül: a közelben van az erődtemplom, az őspark, a kúriák. Ez a jövőkép, meg az, hogy idővel nem azok vesznek itt házat, akik a drága városi élet elől menekülnek, hanem azok a jól kereső, családos emberek, akik értékelik a csöndet, azt, hogy a gyerekek nyugodtan focizhatnak az utcán, nem kell félni, hogy elüti őket az autó.

Mert most az a helyzet, hogy a négyszáz lelkes faluban tíz éve nem épült új ház, a húsz és negyven év közötti korosztály tagjai szinte mind elmentek.

De más összehasonlítás is kínálkozik: ezen a vidéken a kilencvenes évek közepe óta hiába várják, hogy Makón ismét legyen munkásfölvétel. A gazdálkodók azt tapasztalták, hogy hiába a jó minőségű termőföld, nehéz egyről a kettőre jutni, egyáltalán: sehol semmi lehetőség. Aztán egyszer csak jön egy kanadai cég, amely – ha igaz – aranyat csinál abból, ami itt van a falu alatt – és itt volt mindig is, csak minálunk nem volt és ma sincs meg a megfelelő technika, szaktudás, vállalkozókedv, és persze pénz a kihasználásához. A falubeli emberek megdöbbentek, mert úgy gondolkodnak: ha magyar állami cég beruházása lenne ez, azt is lehetne hinni, hogy semmi különös nem történik, valaki elpocsékolja a pénzt, és aztán az egészből nem lesz semmi. De egy tengerentúli vállalkozás nyilván nem fizet ki ennyi pénzt játékból.

Ne remélj, és nem fogsz csalódni – mondja erre mosolyogva Hajnal Gábor polgármester. Beszélt magyar szakemberrel, aki lehűtötte: azt mondta, ebből még a nagy befektetés ellenére is lehet kudarc. A polgármester persze mégis erősen reménykedik. Ha beindul a kitermelés, és a cég elkezdi fizetni az iparűzési adót az önkormányzat kasszájába, Óföldeákon már tudják, mire költenek belőle először.

Újra kinyitják az óvodát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hóhérhurok, rablánccal

"Az alanti járókelőnek, ha elámulni való ideje van rá, elkezd viszketni tőle a nyaka. Azt nem… Tovább olvasom