Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Okos városok

JEGYZET - "Mert az okos város olyan élettér, amely környezetbarát és költséghatékony, de főleg emberbarát."
Az okos város programhoz csatlakozik Vásárhely azzal, hogy jövő januárra a belváros nagy részébe bevezetik a nyílt hozzáférésű, szélessávú, korlátlan sebességig bővíthető optikai hálózatot, amelyet később kiterjesztenek a város egész területére. Persze okos várossá nem az informatikai kábeltől válik egy település, ahogy attól sem lesz tudós valaki, ha minden este könyvespolc mellett alszik.

A Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja már több településen, így a nyáron Szegeden is bemutatta Okos városok címmel készült tanulmányát. Ebből kiderül: egy város akkor lehet okos(abb), élhetőbb, ha sikerül az emberi tőkébe, a hagyományos és modern (információs és kommunikációs) infrastruktúrába tett befektetéseivel ösztönöznie a fenntartható gazdasági fejlődést és a magas életszínvonalat. Úgy, hogy közben bölcsen kezeli a rendelkezésére álló természeti erőforrásokat. A szakemberek kilenc település, köztük Szeged közlekedési, városüzemeltetési és turisztikai, informatikai fejlettségére, illetve az elektronikus ügyintézés helyzetére voltak kíváncsiak. Végül megállapították: a városok közül a legtöbb pontot szerző megyeszékhelyen mint egyetemi városban az emberi tényező a legerősebb.

Az okos várossá való fejlesztéshez hazai és várhatóan uniós források is rendelkezésre állnak majd, de a kormány számít majd a vállalkozói önrészre is.

S hogy közvetlenül mi hasznuk származhat abból az embereknek, ha lakóhelyük okos várossá fejlődik? Többek között az, hogy nem kell szólniuk a szolgáltatónak, ha baj van a távfűtéssel, elment az áram, nincs gáz, vagy épp elnémult a telefon, hiszen a komputerek azonnal érzékelik a hibát. És nem kell kiírni ezentúl az ajtókra a mérőállásokat, vagy otthon várni a leolvasókat. Mert az okos város olyan élettér, amely környezetbarát és költséghatékony, de főleg emberbarát. Amelyben az ember a környezetet, a környezet az embert szolgálja.

Olvasóink írták

  • 2. csergemerge 2011. október 28. 16:47
    „Hajrá Vásárhely!”
  • 1. Favre 2011. október 27. 11:45
    „"Mert az okos város olyan élettér, amely környezetbarát és költséghatékony, de főleg emberbarát."
    Vásárhelyre ebből a mondatból egyedül a város szó az igaz. Sajnos.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszály és viszály

"Az árvizek, a belvizek, a szárazodás, a szűkös készletek, az arzénkérdés ugyanúgy jelentkezik az Alföldön." Tovább olvasom