Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Ollóval puzzle-t

JEGYZET - "A KSH adataiban az számít foglalkoztatottnak, aki a felmérés hetében legalább egy órát dolgozott."
Léteznek találó mondások, amelyek bölcsnek tűnnek, mert olyanok, mint a disznózsír: mindenre jók. Valójában azonban nem többek jópofaságoknál. (És ma a jópofaságok korát éljük, amíg jó' pofán nem vág valaki.) Szóval, az ideillő bonmot a következő: csak azt a statisztikát hiszem el, amelyet én hamisítottam. Nem tehetek róla, a közép-európai középkorúságomból adódóan folyton effélék jutnak eszembe. (Meg ilyenek, hogy „nem az a kérdés, hogy mi lesz, hanem hogy addig mi lesz", és „nálunk a kiskapun is kiskapu van", meg hogy „még a szar is le van szarva". Nem folytatom a jópofaságot, mert még ...)

Most éppen a Központi Statisztikai Hivatal állt elő az újabb jó hírrel: nőtt a foglalkoztatottság, azaz minden látszat ellenére csökken a munkanélküliség Magyarországon. Nem tudom, hogy ez a szervezet rendelkezik-e szemmel (kellene), de ha igen, biztosan nem rebbent meg zavarában. Mert hát olyasmit állít, aminek éppenséggel ellentmond a mindennapi tapasztalat. Egyre többen élnek fedél nélkül, és egyelőre csak az időjárás-felelős jóindulatában bízhatnak.

Az illetékesek pedig még a vidéki segélyek elosztásáról sem döntöttek. A diplomás álláskeresők valósággal menekülnek az országból, és a külföld ma már a szakmunkások körében is egyre inkább felértékeli a nyelvtudást. Na, de ne lovaljuk bele magunkat: a statisztikusok a közfoglalkoztatottak számának növekedéséről beszélnek. És nekik valóban nagyobb a létszámuk a kimutatások szerint, mint korábban. A tamáskodók most persze arra emlékeztetnének, hogy reprezentatív a felmérés, és hogy különböző eredményeket mutatnak az eltérő módszertani vizsgálatok. De ahhoz nem kell szakmabelinek lenni, hogy lássuk, már megint „úgy szállong a semmi benne, mintha valaminek lenne a pora".

A KSH adataiban az számít foglalkoztatottnak, aki a felmérés hetében legalább egy órát dolgozott, a munkaügyi központ viszont a nyilvántartott állástalanok számát viszonyítja az aktív korú népességhez. Már nem csodálkozom rajta, de megszokni sem tudom, hogy megint ollóval játszunk puzzle-t. Nem jön ki, nem jön ki? Egy pillanat .... Ugye, hogy kijön!?

Olvasóink írták

 • 5. csergemerge 2012. november 09. 18:32
  „"azaz minden látszat ellenére csökken a munkanélküliség Magyarországon"

  Mert a látszat mi?
  Tudomásom szerint valóban csökkent a munkanélküliség.
  Szerintem ennek inkább örülnünk kellene. A cikket olvasva azt érzem, mintha a cikkíró azt szeretné, ha a munkanélküliség nőne.”
 • 4. achilleus 2012. november 04. 16:43
  „Milyen érdekes. 1998. májusában (azaz első kormányra lépése előtt) Orbán ugyanúgy kételkedett, mint most a jegyzetíró, de aztán "elmagyarázták neki": "Az OMMK (Országos Munkaügyi Módszertani Központ) szakemberei szakmailag megalapozatlannak tartják Orbán Viktornak, a Fidesz-MPP elnökének az egymilliós munkanélküliségről szóló kijelentéseit, ami - szerintük - a regisztrált és a nem regisztrált munkanélküliek számának összeadásából sem hozható össze. A nem regisztrált állástalanokat a KSH-felmérés is tartalmazza - magyarázzák. Az ILO-fogalom (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) szerint az minősül foglalkoztatottnak, aki a vizsgált héten legalább egy órát dolgozott, ennek hiányában munkanélkülinek viszont csak abban az esetben számít, ha munkát keresett, és megfelelő állás esetén hajlandó is a munkavégzésre." - http://archivum.hvg.hu/article/199819Csokkeno_munkanelkuliseg.aspx Változnak az idők, de a felmérés módszertana - ezek szerint - legalább 14 éve változatlan, méghozzá egy nemzetközi szervezet módszertana szerint az. Márpedig összehasonlítani csak azonos módon felvett adatokat lehet, még akkor is, ha netalán torznak érezzük a felvétel módját.”
 • 3. bildi 2012. november 03. 17:12
  „Már régen szerettem volna javasolni a KSH-nak, hogy csináljon kimutatást a 4 órában foglalkoztatottakról is, illetve őket csak 0,5 főnek számolja! Ne tuningolja velük a statisztikai adatokat. Hol vannak ők a havi 30 500,-Ft nettó keresetükkel?
  Jó lenne tudni, hányan vannak "félnormásak" az országban.”
 • 2. macs 2012. november 03. 16:36
  „Nem tisztem védeni a statisztikát és a statisztikusokat, de talán néha végig kéne gondolni a dolgokat. :-)
  A szezont hasonlítjuk a fazonhoz. Két eltérő tartalmú adatot vetünk össze és kételkedni kezdünk, amikor más számokat találunk, pedig nincs min csodálkozni, ez így természetes.”
 • 1. klj-54 2012. november 03. 13:11
  „Kedves Tünde,
  csak így tovább!
  Kezdem magam a hatvanas évekbeli népszabadság olvasónak érezni, mert ugye akkoriban sem lehetett leírni a valóságot.
  Jó ez a feldobott, de be nem fejezett fejezet szisztéma, gondolkodjon csak rajt az olvasó....
  Egy eléggé kritikus olvasód:
  Laci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sűrű fillér

"Azt is mondják: felesleges erőlködni a sokéjszakás város titulusért." Tovább olvasom