Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Oltatni megyek

"Az emberek inkább elolvassák a rémhírt, mint a szakszerű beszámolót."
Tegnap beoltatta magát a magyar egészségügyi miniszter, Oroszországban pedig meghalt egy H1N1-vírussal fertőzött 29 éves kismama és egy 53 éves nő. Ezek csak a kora délutáni hírek – mindennap több tíz új információt ömlesztenek az ember nyakába az új vírusról a hírügynökségek.

Mégsem tudunk semmit. Élő emberrel még nem találkoztam, aki ne lett volna bizonytalan: beoltassa magát vagy mégse. Továbbra is rémhírek terjengenek, többnyire ugyanúgy a neten, mint a hazai vakcináról szóló orvosi-szakmai tudnivalók. De vajon az egészségügyiek nem tudják, hogy az emberek inkább elolvassák a rémhírt, mint a szakszerű beszámolót? Mi több, inkább a rémhírt gondolják igaznak?

Föl nem foghatom, miért nem lepi el a postaládámat a szórólap, amiben agitálnak: oltassam be magam! Vagy ellenkező hatást fejtene ki? Annyira nem bízunk már semmiben és senkiben, ami-aki „hivatalos"?

Kétségbeejtő, ha így van.

Mert ha az előrejelzések csak félig-meddig is találják el, mi lesz itt valójában az év végén és a jövő év elején – akkor is hanyatt-homlok kéne rohanni, mielőbb felvenni az oltást. Elképzelni is nehéz, milyen az, ha a szolgáltató cégek személyzetének 60 százaléka betegség miatt nem tudja fölvenni a munkát... Mi lesz a közlekedésben? A betegellátásban? A gyermekintézményekben? A kereskedelemben?

Szakszerű számítás szerint legalább 6 millió beoltott magyar garantálhatná, hogy a többi 4 millió is megússza. De ettől nagyon-nagyon messze vagyunk. Az elégtelen egészségügyi kommunikáció mellett az is a gátja az emberek normális reakciójának egy ilyen fenyegetés küszöbén, hogy a politika még az újvírus-terepre is betette a mancsát, és idestova a „rendszer" ellenálló hőseinek állíthatják be magukat, akik feneketlen magabiztossággal közlik: nem oltatnak, mivel „ezek" állíttatták elő a vakcinát. Ki tudja, „ezek" oltóanyaga mire képes? Öl, butít, nyomorba dönt?

A magam részéről az orvosokban bízom; megyek, és beoltatom magam.

Olvasóink írták

 • 15. flexsnake 2009. október 31. 14:38
  „14. a többiek megkapták, az enyém még nem ért ide.
  Remélem sokan beledöglenek még főleg az ostobákat kellene megfertőzni.”
 • 14. Krampampuli 2009. október 30. 08:27
  „flexsnake! Akkor oltasd be magad. De ne ostobázz itt nekem mert magadról beszélsz...”
 • 13. macs 2009. október 29. 21:15
  „flexsnake,
  nyugi, ebben az országban mindenki mindenhez ért. Tudod, Mariska néni a piacon elmondta és Juliska a játszótéren azt hallotta................ Folytassam?
  Tudod, ha nem lenne oltóanyag most hörögve szidnák a kormányt, nem gondoskodik a zemberekről, van oltóanyag, nem kell, mert ...........”
 • 12. flexsnake 2009. október 29. 19:28
  „a magyar oltás nem tartalmaz higanyszármazékot, így semmilyen veszélye nincs.
  Az influenzáról azt kell tudni, hogy ő felelős a spanyolnátháért amibe 100millió ember halt bele. Ugyanaz a vírus más törzse. Mire képes a vírus? A sejtbe hatolva rms örökítőanyagának információból alkotja újra magát, szaporodik és képes rá hogy rákos sejteket hozzon létre. A fertőzés vagyis a sejt megtámadása után már gyakorlatilag képes másokat is megfertőzni, miközben a hagyományos influenza tünetei mellett a gazda azt sem tudja hogy tulajdonképpen egy gyilkos törzset hordoz magában. Az influenza nem öl, de rákényszeríti a testet a saját elpusztítására, akár rákos sejtekkel, akár a tüdőgyulladással. Sokkal veszélyesebb mint egy szimpla hányinger ami az oltásból adódhat. Az oltóanyag nem tartalmazza a vírust! Annak összetevőit tartalmazza amire a szervezet válaszol és képes ellenanyagot termelni. Egy hét alatt teljes védettség alakul ki.”
 • 11. flexsnake 2009. október 29. 19:20
  „A családom minden tagja megkapta, az enyém a jövőhéten érkezik. De csak imádkozzatok hátha nem kapjátok meg a vírust. Most jön csak az igazi járvány. <moderálva>”
 • 10. KukoricaJancsi 2009. október 29. 16:59
  „"..A magam részéről az orvosokban bízom .."

  Nekem ez jutott eszembe:

  A biblia.hu - ról idéuek:

  " 2Krón 16,12 És megbetegedék Asa, királyságának harminczkilenczedik esztendejében lábaira, annyira, hogy igen súlyos volt az ő betegsége; mindazáltal betegségében is nem az Urat keresé, hanem az orvosokat. ´”
 • 9. KukoricaJancsi 2009. október 29. 16:53
  „7-est folytatnám:
  H1N1 , h2n1, h3n1,..h1n2,h1n3...a1a1,a1a2,a1a3,...a1b1, a1c1,...zxzy.
  - fesztivál
  - őrület
  - ámokfutás
  - átverés
  - üzlet
  - komédia, sőt! kutyakomédia
  stb.”
 • 8. Mathiasking 2009. október 29. 12:38
  „Azt tudom, hogy a családomban van orvos, de Ősem ajánlja az oltást, mert megnyugtató szakmai értesítést nem adtak ki. Továbbá az orvos felelőssége még mindig az oltás beadása és a vakcina gyártója mossa kezeit!”
 • 7. Stn 2009. október 29. 11:48
  „Ühüm....

  Csókolom... hát menjen és oltassa be magát. Én ugye azért még eldönthetem, hogy mit szeretnék, és leszarhatom ezt az egész h1n2b3 fesztivált?”
 • 6. achilleus 2009. október 29. 09:28
  „"megyek, és beoltatom magam. "
  Ha megtörtént, legyen olyan kedves, és azt is írja meg. Úgy lenne hiteles.”
 • 5. vmagdi 2009. október 28. 21:08
  „Talan a media a ludas abban, ha az emberek inkabb olvasnak remhirt, mint szakszeru beszamolot, ugyhogy elsosorban a sajat hazuk elott kene sepregetni. Erre vannak az emberek szoktatva.

  En minden evben felveszem az oltast, de ebben az evben egyiket sem. Mert minden carsag evekig van tesztelve , megis megbizhatatlan, es tucatnyi melelkhatas biztositsa, hogy a beteg beteg maradjon, mert ad abszurdum, ha egy fejfajas csillapitonak, a fejfajas a mellekhatasa.
  A gyogyszeripar nagyobb hatalom , mint a fegyveripar... a belvarosban a patikak ugy szaporodnak, mint a bankok... mar mindenfelet adnak ajandekba, csak vegyukl a cuccosokat...
  A magyarokkal a gyogyszeriparnak baromira nagy szerencsejuk volt, az elmult korokban, a privat orvos, es a puccos gyogyszer presztizs volt.... a mamak az elso tusszenteskor elvittek es elviszik meg ma is a dokihoz, es mindenfele kotyvalekkal tomik, mert ezzel fejezik ki gondoskodasukat es szeretuket, feltesuket...
  Ebbol nagy divat lett, mara sok otthonban van vernyomasmero, vercukorvizsgalo, anyamkinja, es jo haladunk afele , hogy rontgenkeszulek is legyen .. hhhha plane ha iylen az egeszsegugyunk.
  Azt sem kell elfeledni, hogy a madarinfluenzaval valo riogatasnak az lett a vege, hogy totalisan tonkrettek egy csomo baromfifeldolgozot (majdnem mindet), hogy leoltek az allattartok az allaotokat, esztelenul.... mert erdekes a nyugati hatalmak csirkeit a kor nem tamadta meg.... csak a keleti blokk csirkei hullottak europaban.
  Szerintem az emberek kezdenek okosabbak lenni, es mar nem kivanjak tamogatni a bizniszt, de biztos a kormany ki fog talalni valamit, hoyg kartalanitsa a gyartot.
  Egyebkent en is az oltas mellett vagyok, hat hogyne, ha az osszes magyar beoltatja magat, nekem mar nem lesz kitol elkapni. En mar biztonsagban leszek. :)”
 • 4. macs 2009. október 28. 19:52
  „Tisztelt Sulyok Erzsébet!

  "A magam részéről az orvosokban bízom; megyek, és beoltatom magam."
  Ön melyik orvossal beszélt, mert eddig csak azt hallottam, ez az oltás nem jó.
  Nekem csak az a furcsa, hogy mostanában - közeledik az influenza szezon - kezdek olyan véleményeket hallani, melyek szerint mégiscsak oltatni kéne.
  Eddig a sajtó is a rémhíreket szajkózta. Tudom, nagyon fáradságos dolog megkeresni a szakembereket, az igaziakat, nem azokat, akik annak akarnak látszani, feltenni nekik a kérdéseket, ezt és ezt hallottam, hogy is van ez?
  Mostanra az embereket sikerült teljesen megkeverni. Csak arra leszek majd kíváncsi, ha a járvány áldozatokat fog szedni, azok akik most agitálnak az oltás ellen, rémisztgetnek, azok érezni fognak valamiféle lelkiismeret furdalást?”
 • 3. KukoricaJancsi 2009. október 28. 19:04
  „Az egészségügyi miniszter korábban feljelentést tett rémhírterjesztés miatt.

  Azonban nem indul nyomozás, mivel az ügyészség megállapította, hogy a feljelentésben említett "rémhír" egyáltalán nem rémhír!
  ( http://index.hu/belfold/2009/10/28/nem_indul_nyomozas_a_vakcina-ugyben/ )

  De ha valaki tenne feljelentést azok ellen, akik valótlant állítva pánikba kergették volna a lakosságot a h1n1 veszélyességével riogatva (és teszik még most is), akkor azt a pert még meg is nyernék!”
 • 2. KukoricaJancsi 2009. október 28. 18:53
  „"De vajon az egészségügyiek nem tudják, hogy az emberek inkább elolvassák a rémhírt, mint a szakszerű beszámolót? Mi több, inkább a rémhírt gondolják igaznak?"

  Na akkor nézzük, hogy mi is a rémhír: Két hír terjeng:

  1. A h1n1 több áldozatot fog hozni mint egy átlagos influenza.
  2. Ne menj oltatkozni, mert pl ez sem veszélyesebb egy átlagos influenzánál.

  Melyik hírtől rémülnek meg inkább az emberek?
  Egyáltalán van olyan ember, aki a 2-es hírtől megijedt legalább egy kicsit? Épp ellenkezőleg.”
 • 1. Krampampuli 2009. október 28. 13:18
  „A magam részéről egyrészt inkább áthelyezném a macskakörmöt a következőképpen:

  Az emberek inkább elolvassák a rémhírt, mint a "szakszerű" beszámolót

  Másrészről a rémhírek rémísztgetik az embereket. Nos, az ú.n. "szakszerű" beszámolók nem rémísztgetik?

  Teljesen érthető a bizonytalanság.

  A magam részéről nem megyek, és nem oltatom be magam.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bódébohózat

"Kívülállónak bohózat, a jogászoknak munka, a városnak meg jó adag méreg." Tovább olvasom