Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Öncsonkítás

"A jövőben mindenki 4–6 órában dolgozik majd az ennek megfelelő bérért. Lehet választani, vagy az utca, vagy a részmunkaidő."
Minden kormány mindent elkövet kommunikációjában azért, hogy a kisvállalkozásoknak jó legyen. A kicsik – szakzsargonban kkv-k – ugyanis a legnagyobb munkáltatók: az összes hazai alkalmazott mintegy 70 százalékát foglalkoztatják. Magyarországon 2011-ben 2,6 millió embernek volt állása eddig, vagyis 1,8 millió ember nem nagy üzemcsarnokokba és nagy, fűtött irodákba jár be dolgozni reggelente, hanem saját boltjával, autójával, szakértelmével próbálkozik megélni a piacon.

Az 1,8 millió ember foglalkoztatása tehát nagyon fontos lenne az államnak: számtalan pályázatot hirdet számukra, minimális és jelentős önerővel egyaránt, egynapos konferenciákon tágítják az agyukat, látják el ismeretekkel, hogyan legyenek versenyképesek. És nagyjából itt be is fejeződik a megsegítésük. Utána már senki sem firtatja, miért nem lett önereje a vállalkozónak a beruházáshoz, miért nem mert hitelt felvenni, vagy ha próbálkozott, akkor mi az oka annak, hogy végül nem kapott.

Az önfoglalkoztató, vagy legfeljebb 2–3 alkalmazottnak kenyeret adó vállalkozó könyvelője már azóta számol, hogyan tovább előre, amióta a jövő évi adóváltozásokat megszavazta a parlament. Rövid úton kiderült, hogy a szakképzett munkaerőnek járó garantált bérminimum 108 ezer forintos összege után közel 50 ezer forintos járulékot kell majd fizetnie a főnöknek, miközben meg kell őriznie a megemelt kereset 2011-es nettóját.

A vállalkozó pedig, hiába az ígéret, hogy 5 százalék feletti béremelés esetén kompenzációt kap, ezt meg se várva öncsonkításba fogott. Már most, karácsony előtt gyorsan megszabadult egy emberétől, a többieknek pedig azt mondta: beleszeretett a rugalmas, részmunkaidős foglalkoztatásba, a jövőben mindenki 4–6 órában dolgozik majd, ennek megfelelő bérért. Lehet választani, vagy az utca, vagy a részmunkaidő. A főnök még azt is elmagyarázta, hogy a jól teljesítőket, valamint azokat, akik szívesen vele maradnak a munkaidő lejárta után is, prémiumban részesíti: ez a köznyelvben azt jelenti, hogy zsebbe kapnak pénzt. Utóbbi tiszta, kézzel fogható jövedelmet jelent, nem kell vesződnie senkinek a papírmunkával, a bevallásával és a járulékok, adók kifizetésével. Az államnak se okoznak tehát gondot a bérkompenzációval.

Olvasóink írták

 • 2. Lackó50 2011. december 09. 00:45
  „Semmi gond nincs. Tovább kell emelni az üzemanyag költséget is és hamar rá fog jönni a dolgozó, hogy csak annyit termeljen meg, ami a saját fenntartására elég. A mezőgazdaságban is majd kimegy kaszával betakarítani annyi gabonát, amiből a saját szükségletére elég a kenyér és a szép John Deere traktort meg vigye vissza a bank és tárolgassa az udvarán, mert úgyse tud a dolgozó megtermelni annyit, hogy még üzemanyagot is vegyen bele. Kézzel meg nem lehet annyit learatni, hogy a politikusoknak is jusson. Majd ha nekik kell kenyér, akkor vegyék meg külföldről hozzá a gabonát dupla áron. Nekik még van pénzük rá. De ha egyre többen lesznek, akik csak a saját ellátásukra termelnek (azt is feketén, mert adót már nem tud fizetni) akkor az uraknak is megcsappan a bevételük. A megszorításokkal csak azt érik el, hogy visszafognak vele mindent ami esetleg bevételt hozna. Minél magasabbak az adók, annál kevésbé éri meg, hogy bármit előállítsanak. Az alacsony ingatlan árakkal és a sok bedőlt hitellel már sikerrel fogják az építőipart is tönkre vágni (mint a cukor, textil, ...-ipart) Hajrá Magyarország! Rabszolgákkal nem lehet birodalmat építeni. Előbb utóbb rádöbbennek az emberek, hogy a keresetük éppen hogy csak elég a kenyérre, mert a többit valamilyen jogcímen elveszik tőlük és előbb a trükköket keresik az adó kikerülésére, majd aztán valahol előkerül egy Spartakusz is. Drága a pálya matrica? Majd többen mennek a mellékutakon. A díj megemelése nem valószínű, hogy több bevételt fog hozni, de nagyobb az esély arra, hogy a mellékutakon több lesz a megnövekedett forgalom miatt a baleset, ami a kórházi ellátások költségeit fogja növelni. Legyünk minél keményebbek és annál hamarabb jön a teljes összeomlás, aztán lehet mindent új alapokon előről kezdeni.”
 • 1. klj-54 2011. december 08. 11:19
  „Nem akarok demagóg lenni, de nem szabad belemenni az ilyenbe!
  A gengszterváltás után "volt szerencsém" részmunkaidőben melózni (bejelentve).
  Ha kint nem keresek magasan a magyar átlag felett akkor ma nincs nyugdíjam!
  EL kell dönteni, meddig aláztatja magát tudatosan a magyar?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igaz szerelem

"Akkor engednek vissza az európai tiszta szobába, ha egy Matolcsy nélküli tárgyalódelegáció megállapodik az IMF-fel." Tovább olvasom