Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Önkéntes tanú

"...Mert minden, ami körülöttem zajlott, olyan természetes volt."
Egy kezemen nem tudom megszámolni, hogy hányszor láttam Bacsó Péter örökérvényű filmszatíráját. A tanú most is ugyanúgy magával ragad, mint ahogy elsodort a nyolcvanas évek elején, amikor először láttam. Bakos András kollégám cikkét olvasva sorban jöttek elő a képek és az aranyköpések, amiket a szerző oly szépen csokorba szedett, s amelyek máig élő, kötelező citátumok jobb körökben.

A filmben az egyik kedvencem a Tusinger elvtárs teraszán játszódó jelenet. Tusinger Béla az, aki Pelikán vallomását írja, s aki Virág elvtárs szerint olyan érzékeny, művészféle ember. Érdemes szó szerint idézni a jelenetből, onnantól kezdve, amikor Bástya elvtárs olvasni kezdi Pelikán vallomását, és felnéz a papírokból Tusingerre.

– Mi ez? Bástya elvtársat már meg se akarják gyilkolni? Én már szart érek?

– Gondoltam az előző perre is, nem akartam magamat ismételni, de korrigálni fogom. Bástya elvtársat a második helyen készültek meggyilkolni. Jó lesz így?

– Jó... Egyébként tetszik.

Mit gondolnak a kor sokat megélt tanúi a filmről? Tetszik-e nekik, tudnak-e rajta nevetni? Búcsúzhatunk-e derűsen a múltunktól? – kérdeztük. A válasz felemás: van, aki a mai napig szorong A tanú láttán, más szerint a hittel együtt járó derű mindig segít elviselni a bajokat, s addig jó, amíg nevetni tudunk.

43 éves vagyok. Könnyen kiszámolható, 23 éves voltam a rendszerváltáskor, vagyis gyerekként és vad fiatalként a Kádár-korszakban éltem. Bevallom, én a diktatúra szörnyűségeiből nem sok mindent éreztem a legvidámabb barakkban, mert minden, ami körülöttem zajlott – nem divat ezt ma vállalni –, olyan természetes volt. S ez így kerek. Szerintem ez ma is úgy van, nagyon helyesen, hogy minden gyerek úgy érzi, más nem is lehetne a világ, mint amilyenben él. Én pedig sokáig voltam gyerek.

Pelikán, Virág, Tusinger és Bástya elvtársról pedig annyit, hogy ma is itt élnek közöttünk. Tessék csak jól szétnézni, és egy kicsit derűsen tanúskodni! Tudják, ahogy Bástya elvtárs is megmondta Virág elvtársnak: nekünk önkéntes tanúk kellenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Overdose sörénye

"Annyi esélyünk van, mint Overdose-nak az epsomi derbyn." Tovább olvasom