Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Óra(t)rend: diákverés

"A rendőrség csoportosan elkövetett garázdaság miatt nyomoz. Az áldozat azt állítja, támadói lökdösték, rugdosták, pofozták, végül leteperték."
A rendőrség csoportosan elkövetett garázdaság miatt nyomoz. Az áldozat azt állítja, támadói lökdösték, rugdosták, pofozták, végül leteperték. A feltételezett tetteseket nem sokkal később elfogták és kihallgatták. Valamennyien beismerő vallomást tettek. A gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

Az esetnek voltak szemtanúi is, de közülük senki nem avatkozott közbe, közömbösen végignézték és mobiltelefonjaikkal rögzítették a támadás minden részletét.

Olyan az egész, mint egy ócska krimi. Persze nem az. Azért sem, mert a gyanúsítottak nem felnőttek, hanem általános iskolás diákok. Négy lány és két fiú. Tizenhárom-tizenhat évesek. Akit vertek, tizenhárom. A szemtanúk is gyerekek. Nézték, ahogy iskolatársaik verték iskolástársukat.

„De azé mekkora égő már, hogy lány ver meg fiút, az meg szól a rendőröknek."

Vajon igaza van-e Makkos City Man-nek, aki az interneten így kommentálta, és ennyivel el is intézte, hogy hatan, köztük lányok, az iskolájuk előtt megtámadtak egy fiút?

A válasz nem lehet vitás: nincs igaza.

Még akkor sem, ha az iskolákban naponta történnek hasonló vagy még ennél is durvább diákcsínynek tartott (bűn)cselekmények, amelyek persze soha, vagy csak elvétve derülnek ki. És azért sem lehet igaza, mert az iskolán belüli erőszak, egyáltalán a gyermekbűnözés egyre gyakoribb, egyre brutálisabb, ráadásul évek óta emelkedő tendenciát mutat, és ezt bármi áron minél előbb meg kell állítani.

Ha a büntethetőség korhatárának leszállításával, akkor azzal. Ha feljelentésekkel, akkor azokkal.

A bűnmegelőzéssel foglalkozó rendőrtiszt és a gyermekpszichológus csak abban nem ért egyet, hogy nálunk, Magyarországon mikor, mennyi időn belül szedhet halálos áldozatokat az iskolán belüli diákbűnözés. Mert abban mindketten biztosak, hogy mi sem leszünk kivételek. Az egyik, az előbbi szerint három, a másik szerint alig másfél év múlva.

Az okokról, a miértről azt mondják, hogy a gyerekek csak utánozzák, ami a környezetükben zajlik. Látják, hogy a felnőttek, sok esetben a szüleik, az utcán, az üzletekben, a villamoson üvöltözve vagy lökdösődve rendezik le vélt vagy valós sérelmeiket.

Szerintük ideje lelassítani és megállítani a folyamatot. Egymástól függetlenül azt mondják, most még meg lehet, de az idő vészesen fogy. Azt javasolják az áldozatoknak, ne azon gondolkozzanak, hogy kitől kapták a pofont, hanem forduljanak a rendőrséghez.

Még ha adott esetben égő is.

Olvasóink írták

 • 3. kisbuta 2008. január 26. 18:34
  „Zolikám! Tedd a szívedre a kezed! A reáliskolában, ötödikben te is ott álltál, amikor az egész sulit telekürtölték a szünetben a skacok, hogy a tani után K.Pityu kihívta B Zotyát, mert a tornaórán azt mondta neki, hogy biztos azért olyan görbék a lábai, mert hasas volt a hintalova. Aztán, amikor a parkban egymásnak ugrottak, jól elverték egymást, az egyik nagy monóval, a másik összekarmolva ment haza. A fél suli ott volt, két csapatba verődve drukkoltak ennek és annak. A gyerekkor erről (is) szólt. Csak akkor még nem voltak mobil telefonok, és Te sem voltál újságíró, hanem ott üvöltöztél, mert a Te haverod volt a vesztes. Elteltek az évek és Te most abból keresed a pénzed, ami akkor olyan, de olyan természetes volt. Csak most trendi ebből ekkora port fújni, vezessük be a skandináv módit, ha a tanár fület teker, a diák feljelentheti. Pedig a tanár nem agresszív, nem kegyetlen, sem jogsértést nem követ el, csak ott, és akkor a legcélszerűbb módszert választja a regulázásra. Másnapra minden visszatér a kerékvágásba. Régi igazság, a gyerekek vitájába nem mindig muszáj a felnőttnek beleavatkozni. Lassan ott tartunk, hogy Brüszelbe szaladunk ilyenekért is jogorvoslatért. Te sem igazán érzed, hogy itt most az emberiség méltóságán esett akkora csorba...Hanem, zörgesd csak meg a kis zsebedet, guringál-e még abból a forintocskából, amit a cikkért kaptál? Ugye már nem sok? Akkor jöhet a következő! Hülye kis gyerekek mindig akadnak, bősz jogvédők meg annál inkább!”
 • 2. suhym 2008. január 19. 15:00
  „"Az okokról, a miértről azt mondják, hogy a gyerekek csak utánozzák, ami a környezetükben zajlik. Látják, hogy a felnőttek, sok esetben a szüleik, az utcán, az üzletekben, a villamoson üvöltözve vagy lökdösődve rendezik le vélt vagy valós sérelmeiket."

  Teljesen igaz. A gyerek legelső élményeit mindenben, így a konfliktuskezelésben is a szüleitől kapja!
  Számára szülei a követendő példák.”
 • 1. Hell 2008. január 19. 09:19
  „Egyre jobb.... ok.... legyen igazatok. De a már kialakult véleményt megváltoztatni nem fogja...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Guberamátrix

"Bandó egyik legjobb kabaréjelenetében apjára emlékezett vissza, aki nem volt hajlandó semmit sem… Tovább olvasom