Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Orchideakertészek

JEGYZET - "Szinte minden negyedik fiatal egyetemista, mégis kevés a tudóspalánta."
„Aki népoktatást szervez, az szórja bőven a művelődés magvát a nép széles rétegeinek televény földjébe, mint a magyar magvető. Aki tudósnevelés körül törődik, az legyen orchideakertész, foglalkozzék minden cseréppel külön-külön!" Ez a kultuszminiszterré lett gróf, Klebelsberg Kunó századokon átívelő programja.

A tehetséget tekintette Klebelsberg a Trianon után haldokló ország megújuló természeti erőforrásának, kiaknázását a tudás kiterjesztésével kezdte. „Magvetőként" a vidék-Magyarországot hozta helyzetbe azzal, hogy ötezerre bővítette a népiskolai hálózatot, három egyetemet menekített a regionális központokba. Tehetséghalászati törvényével a pedagógusok kötelességévé tette, hogy észrevegyék és jelentsék, ha rábukkantak egy talentumra. E tehetségek felneveléséhez szükséges „orchideakertészetek" megteremtésére pedig a miniszternek volt gondja. Ösztöndíjprogrammal, az egyetemek melletti Eötvös-kollégiumok és a külhoni tanulmányok hátterét adó Collegium Hungaricumok hálózatával. Klebelsberg külföldről hazacsábította, itthon pedig helyzetbe hozta a tehetségeket.

E múlt századi recept mai bajainkra is gyógyír lehet. A tudás kiterjesztése elérte és tömegképzőhellyé tette a felsőoktatási intézményeket. Szinte minden negyedik fiatal egyetemista, mégis kevés a tudóspalánta. A középiskolás talentumok közül ugyanis némelyek külföldön tanulnak tovább. Az itthon diplomázók nagy része pedig nem lát fantáziát a kutatómunkában. A doktori iskolából kikerülők meg dilemmáznak, hogy hagyják-e, hogy „elszippantsa" a tudásukat az azt megfizetni kész Amerika. Ezt kimondani a leghitelesebben a Klebelsberget képviselővé választó, a Kolozsvárról menekülni kényszerülő egyetemet befogadó és megtartásáért áldozatokra is hajlandó, a Szent-Györgyi Albertet Nobel-díjra ösztönző paprikavárosban, Szegeden lehet. A kor kihívásaira tehetségpontos akciókkal, alapítványi ösztöndíjakkal és Szent-Györgyi Albert Talentum-díjjal, a 21. század laboratóriumának fölavatásával reagál az universitas. Tavaly márciusban kilenc, idén két Nobel-díjast vonz Szegedre a klebelsbergi modell élő hagyománya. Tegnap pedig három akadémikus köszöntötte az egyetemi gyakorló gimnázium és a régió iskoláinak összefogásával megteremtett legújabb „orchideakertészetet".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi-új hangok

"Sokszor egyenesen úgy emlegetik liberaliz
must, mintha legalábbis a fasizmussal egyenértékű bűn lenne." Tovább olvasom