Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Ordító csöndben

JEGYZET - "A lelkész bűne is az, mint Konrádé: ahogy Arany walesi bárdjai, ő sem mondja, hogy éljen Eduárd!"
A héten köszöntötték és nem köszöntötték a 80 éves Konrád György írót. Üdvözlik Európa-szerte, a német államfő még egy teázásra is meghívta kortárs irodalmunk meghatározó világpolgárát. Magyarországon csönd. Barátai, tisztelői persze szűk körben megünnepelték a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a hatalmon lévők, beleértve a Fekete György-féle nagy hatalmú művészeti akadémiát, a hivatalos írószövetséget és a közmédiát is, mélyen hallgatnak. Ahogy egy falkában szokás: amíg a vezér nem biccent a fejével, senki nem mozdulhat.

Az átkosba eső ifjú koromban pult alatt sikerült beszereznem A városalapítót meg A látogatót, Konrád könyveit úgy adogattuk körbe, mintha oxigénpalackok lennének a fogyatkozó levegőben. Korábban, középiskolás koromban Salinger Zabhegyezőjével voltunk így. Régi Konrád-könyveim addig jártak kézről kézre, míg kézen-közön el is tűntek. Hankiss Elemér Diagnózisával jártam még így. Annak idején, aki számított, Mozgó Világot, Élet és Irodalmat olvasott, s ha zsarátnokkal akart villantani, gyűrött Beszélőt (a fiatalabbak kedvéért: a demokratikus ellenzék szamizdat újságja) húzott elő a belső zsebéből, benne gyakran Konrád írásaival. Abban az időben nagyjából ugyanezeket forgatta (a fejében is) Orbán, Kövér, Áder is. Akiktől, immáron szabadságban, nem telik egy Isten éltessére sem Konrádnak. Igaz, egy évvel ezelőtt a 90 éves Göncz Árpádra sem.

Nem könnyen, de elfogadom, joga van változnia egy embernek élete során akár többször is, nézeteket, meggyőződéseket, ideológiákat cserélhet, akár 180 fokban is, de tisztességet soha! Abból nemhogy sok, de kétféle sincs. Ahogy ezek a koravén fiúk szemrebbenés nélkül kihajították az egykor általuk is nagyra becsült Iványi Gábort (akit Orbán még keresztelni, Kövér temetni hívott anno), gerincességből még az átkosban alapított új, szegényeket istápoló metodista felekezetével együtt a támogatott egyházak sorából, azt tanítani kellene – erkölcstan- vagy hittanórán. Hogy így ne! A lelkész bűne is az, mint Konrádé: ahogy Arany walesi bárdjai, ő sem mondja, hogy éljen Eduárd!

Mondja viszont Fekete György, aki az utóbbi idők egyik leghitványabb mondatában kijelentette: számolni kell azzal, hogy Konrád Györgyöt is magyarnak tekintik külföldön. Íme, egy kultúrpápai kiátkozás 2013-ban, Magyarországon. A szocializmus puha diktatúrájában Konrádot hol megtűrték, hol tiltották, Feketét kitüntetgették – mert ő akkor is tudta mondani, hogy éljen Eduárd! Konrád meg soha.

Nincs min csodálkozni abban az országban, ahol az egyetlen, közelünkben élő friss Nobel-díjasunkat is kiutáltuk az országból. Kertész Imrének Berlin kínált világnyi hazát. Ott Konrádot is szívesen látják. Megérdemeljük!

Olvasóink írták

 • 12. Zember 2013. április 08. 11:17
  „A jegyzet hibátlan, s aminek külön örülök, a szerzőtől szokatlanul éles hangvételű. Ahogy a téma kívánja.
  Antipolgár, Csutak: le a kalappal. Csodálom, hogy győzik még türelemmel, pedagógiával, magyarázni a fafejűeknek, amit úgyse akarnak megérteni. Másra vannak kódolva. De azért újra és újra kötelességünk megpróbálni, mert mégsem lehet szó nélkül hagyni a butaság tombolását.
  Üdv a továbbiakhoz is.”
 • 11. antipolgar 2013. április 07. 11:30
  „Azert nem rossz erzes latni-olvasni, hogy vannak meg paran Magyarorszagon, akik nyitott szemmel es fullel elnek. Azokra a hozzaszolokra gondolok, akik az orszag dolgait nem szelektiven erzekelik es ertekelik, hanem globalisan. Mi magyarok valoban soha nem jutottunk az eloszoban tul, mert a hazug, megbizhatatlan bunkot mi sem engedjuk be a szobaba. Egyebkent ezt meg azok a "tajekozott" hozzaszolok sem tennek, akik a "tanyerba kaksizast" emlegetik. Ne feledjuk, hogy mi magyarok "kaksiztunk" es "kaksizunk" a tanyerba. Csak egy pelda a kozelmultbol es jelenbol: Legyunk UNIOS tagok, de rank ne vonatkozzanak a szabalyok ugy, mint mas nemzetekre. Legyunk NATO tagok, de ha valamit tenyleg tenni kell (Afganisztan peldaul), akkor mi azert nem.... vagy csak immel-ammal.
  De azert elvarjuk, hogy az EU-s penzeket, tamogatasokat megkapjuk, a NATO pedig vedjen meg bennunket adott esetben peldaul az oroszoktol. De azert az Onok Vezetoje Putyin segget nyalta valami szegyenletes es megalazo modon. Ilyenkor hol van az a legendas magyaros buszkeseg? Egyebkent ezutan van kepe Brusszelbe menni es elvarni, hogy ugy tekintsenek Ra, mint tobbe-kevesbe szavahiheto emberre. Ennyire hulyenek nezni a vilagot meg "szabadsagharc" idejen is csak illuzio. De nem baj, akkor majd talal orszagon beluli ellenseget, akivel latszat meccseket lehet vivni a majd egyszer(mostanaban 18 evben meghatarozott) eljovendo jobb jovoert.
  A bohockodas silany, de van meg ennel silanyabb eleme is a tortenetnek: a tisztelt publikum es hozzaszolok azon resze, amely ismeret es tudas (hadd ne mondjam, hogy muveltseg) hianyaban orommel eszi a kegybol nyujtott maszlagot. Mert a magyarok jelentos reszenek leteleme - sajnos - a szolgai nyalas, a (mindegy, hogy milyen) falkaba tartozas.
  Akik emlekeznek a "rendszervaltas" koruli FIDESZ-re, azok tanusithatjak, hogy mara az ertelmes alapitok mindegyike otthagyta a Vezert, illetve aki csak gondolni mert kritikai megnyilvanulasra, azt rogton kipateroltak. Viszont aki annyira zokni volt, hogy mar nekik is fajt, azt ide-oda szetkuldtek a vilagba nagykovetnek, kiskovetnek, EU-s kepviselonek, vagy peldaul felogyelo bizottsagi tagoknak a cegekhez - "szereny" tiszteletdijert, persze.
  Ahogy fentebb irtam (es paran megerositettek ebben),tortenelmi teny, hogy mi sohasem tartoztunk nyugathoz, es az odatartozasunkat nem muvelodessel, beilleszkedessel es alazattal (nem szolgai!) kivantuk elerni, hanem csak egyszeruen kijelentettuk (es kijelentjuk ma is), hogy mi oda tartozunk. Ugyanugy jelentettuk ki azt is, hogy mi polgarok vagyunk. Aki kicsit is ismeri a tortenelmet, az tudja, hogy Magyarorszagon sosem volt (48 kivetelevel meg celkent sem) polgarsag, mert peldaul, amikor az angol polgari forradalom zajlott, akkor a magyar politika Werboczy torvenyei alapjan a nemesseg elojogait vedte. Tehat cca. 400 ev minuszunk volt, amokor a renszervaltaskor elindultunk - VISSZAFELE!!!!!
  A mostani "szakerto" hozzaszoloknak csak annyit: meglatjak 10-15 ev mulva, amikor mar lesz eleg "pozitiv" tapasztalatuk a szabadsagharcbol, hogy talan megsem ez volt a "lenini ut". Ne felejtsek, hogy egy generacio mar oelottuk atelte ezt a mamoros erzest.
  Es velemenyem szerint ugy fognak jarni, mint az egyszeri vak goreny, aki sokaig volt szerelmes egy iges budos szagba, mert azt hitte, hogy az egy masik goreny. Pedig csak szellentes volt.
  Utoirat: tudjak-e az igen tisztelt hazzaszolok, hogy Anglianak peldaul nincs (sosem volt) irott alkotnmanya? Mert itt nem kell leirni valamit, ahhoz, hogy aszerint eljenek. Igaz, nem is lehet negyedevente atirni az aktualis politikai konstellacio okan.”
 • 10. theseus 2013. április 07. 10:46
  „Arany forog a sírjában, hogy ilyen alantas, hazug propaganda-cikkhez haszálják fel a nevét. Nem szívesen írok újabb kommentet, de úgy látszik, többeknek nem világos a belinkelt ismertetés Konrád nyilatkozatáról az öszödi beszéd után, amelyben védte a védhetetlent, éltetve Gyurcsányt és az ellenzéket gyalázva, rágalmazva. Szerinte azok, akik akkor Gyurcsány lemondását követelték, mind fasiszta csőcselék volt, míg Gyurcsány a modern demokrácia etalonja.

  Őrfi Feren szerint Konrád soha nem mondta, hogy éljen Eduárd. Ez súlyos hazugság. Mondta ő mindig a rendszerváltás óta, ha "baloldali" kormány volt hatalmon Magyarországon, amelyik többször ki is tüntette ezért. Ha a jobboldal van hatalmon, akkor meg folyamatosan egy fasiszta diktatúra képét festi az országról, Orbánt Hitlerrel vonja párhuzamba. Konrád bizonyára nem is vár elismerést a jobboldali - szerinte diktatórikus - kormányoktól, nyilván nem ez motiválja az országot lejárató kampányaiban. Sajnos a szerkesztő is Konrád megosztó retorikájával él, amikor Eduárdról ír, amivel ezúttal kiverte a biztosítékot azoknál, akik - vele és Kondráddal ellentétben - nem feltétlen hívei a magyarországi baloldalnak.

  Lehet, hogy Őrfinek nem szimpatikusak "ezek a koravén fiúk", lehet, hogy szerinte erkölcstanon inkább az öszödi beszédet kellene tanítani, de akkor is tudomásul vehetné végre, hogy a magyar választók - és így az olvasóinak többsége - nem így gondolkodik.”
 • 9. TELSTAR 2013. április 07. 07:53
  „7.

  Kedves csutka, nem bántaná itt senki K. Gy.-t meg másokat sem, csak hát az a helyzet, hogy ahol eszünk/ettünk, oda nem kaksizunk. Az már csak hab a tortán, hogy az öreg idehaza a fiatalok számára történő drogliberalizalás mellett kardoskodott...”
 • 8. Klukovics 2013. április 07. 01:07
  „Amilyen a nép, olyan a vezetője. Akárhogy is fáj, de nem a germán-skandináv tengely felé húzunk, hanem inkább a román-görög irányba. Ugyanolyan mítosz a nagy nyugati kultúrához tartozás, mint a kommunista-ellenesség.

  Mindig csak az előszobájában voltunk, soha nem a szalonban. Sáros csizmával és mosdatlanul nem engedik be az embert. Ady is már erről írt sokat, hogy milyen nagy a korrupció és akkor még nem voltak kommunisták. És hát innen jártak nyugati egyetemekre tanulni a középkorban is, nem fordítva. Ettől még lehetünk büszkék jó irókra, zenészekre, Balatonra, Tokajra és rengeteg jó dologra, de mi nem olyanok voltunk, mint a demokratikus kultúrak nyugati kepviselői, nem is leszünk olyanok. A görögök és portugálok sem, nem tragédia , csak ne csodálkozzunk ezen állandóan.

  A magyar őstörténetből is azt vezetjük le, h mi vagyunk a leg<moderálva>ábbak a környéken. Hallom a rádió műsorokat, tévében is döbbenten hallom, ahogy neves emberek nyilatkoznak ( a sámán agysebész konkrétan ), hogy aki nem ismeri a magyar történelmet 1000 évről beszél, aki kicsit is ismeri, az pár ezer évről, de aki tudja a valoságot, az több 10 ezer évről beszél, csak ezt nem merik beismerni nyugaton, mert félnek tőlünk emiatt és elnyomnak. Vizi E. Szilveszter meg felteszi a propellert a nyakába és kiül döbbenten a kamerák elé, hogy nyugaton nem értenek minket es bántanak. Nem érti, h miért.

  Nem csak az átlagember egyszerű, a "krém" sem túl bonyolult. És sztem egy átlag német szocializáltabb, tisztábbak a határok, hogy mit lehet egy közösségen belül és mi nem elfogadtható. Ha valaki előáll, h 30 ezer éves a törtenelmük, kiröhögik politikai oldaltól függetlenül, nálunk meg idézgetik és tévébe is behívják.

  Valószínű, h a valóság az ez, nem pedig az, h mi a nyugati kultúra őrzői és hordozói vagyunk, csak most éppen nem megy még annyira jól, mert mások elb<moderálva>ták.
  Ausztria provinciális volt Németországhoz képest, Magyarország provinciális volt Ausztriához képest, Erdély provincia volt Magyarországhoz képest, stb.

  Ettől még Erdély szép és sok értéké van, de a kézdivásárhelyi tiszti kaszinó más szerepet töltött be a történelem során, mint pl. a salzburgi vár.”
 • 7. _csutak_ 2013. április 07. 00:45
  „Pár műveletlen, ostoba ember írt előttem!
  Fogadni merek, hogy sem Konrádtól sem a többitől egy sort el nem olvastak, hisz amúgy sem értenék meg!
  De sinfelni, állampolgárságot visszavonatni lenne ész.
  1995-ben amikor aktivizáltam magam az interneten akkor bizony ez a terep még az intelligens, olvasott embereké volt.
  Mára mindenféle szellemileg alultáplált irkálhatja nap nap utána Gyurcsányozását, az írók lezsidózását, szóval megmutatkozik az amit tegnap írtam.
  A magyar nép nagy része tényleg bunkó!
  Egy értelmes hozzászólást találtam, ahol érvek is voltak!
  @antipolgar:
  Te vagy itt az üdítő kivétel!”
 • 6. csergemerge 2013. április 06. 19:18
  „Nem értek egyet a cikkíróval.
  Konrád Györgynek nem az irodalmi teljesítményével van a baj.
  Konrád György politizál.
  Az SZDSZ színeiben ma is.
  Nem tud megbékélni a magyar nemzettel. Annak döntésével. Hiányzik belőle az alázat.
  A demokrácia. A többség akaratának tisztelete.
  Gyűlölet van a szívében.
  Ez a baj.
  Meg aztán, Németországban könnyebb az élet.
  Kertész is ezért lett inkább német.
  Nem félelemből.”
 • 5. antipolgar 2013. április 06. 15:56
  „Nem tudom, hogy a cikkiro altal emlitett "NEMZETMENTOINK" tenyleg olvastak-e az cikkben hivatkozott konyveket, cikkeket, de ha esetleg igen, akkor bizton allithatom, hogy az szamukra idegen nyelven irodott. De az is nyilvanvalo, hogy, hogy az elottem hozzaszolok sem vadolhatok azzal, hogy ertenek azt, amirol a cikkiro szol.
  Magyarorszagot nem Konrad es Kertesz mocskolja, hanem a cikkben emlitett "urak" - es ebbeli igykezetukben a hozzaszolok jo resze is keszsegesen asszisztal. Magyarorszagot nem "osszseeskuvesek" es a balsors sujtja, hanem az a merhetetlenul igenytelen es ostoba kozeletunk, amelyet a hatalom megszerzese es megtartasa erdekeben az Onok vezetoi kialakitottak. Azert irom, hogy az Onok vezetoi, mert en sosem ismertem es nem is ismerem el oket az en vezetoimnek - inkabb eljottem az orszagbol. Itt kell megjegyeznem, hogy joparukat szemelyesen ismertem. Eddig azt gondoltam, hogy magyar identitasu emberkent az angol allampolgarsag mellett fontos, hogy a magyart is megtartsam. A politikai kozallapotokat es a hozzaszolasokat latva ezennel kijelentem, hogy a legkozelebbi magyarorszagi latogatasom alkalmaval magyar allampolgarsagomrol lemondok. Tudom, hogy ez az en maganugyem, sot azt sem goldolnam, hogy a magyarsagot valamifele kar erne a hianyommal, de a tovabbiakban nem vallalok kozosseget azzal a szellemi es erkolcsi szinvonallal, amit az atlag magyar politikus es hozzaszolo kepvisel. De bucsuzoul azert szeretnem elmondani, hogy abbol az orszagbol mar eddig is igen sok a vilagon elismert gondolkodo, iro, muvesz, tanar, orvos, stb. tavozott kulfoldre. Miert is? Mert nem tudtuk es tudjuk elviselni a folyamatos tortenelem hamisitast, hazugsagokat es parasztvakito bohockodast. A mostani husz-harminc evesek nem emlekezhetnek a rendszervaltasra, plane az atkosra, mert egyszeruen nem eltek, vagy nem voltak abban az eletkorban, hogy szemelyes tapasztalatokat szerezzenek. Ezek hianyaban es a tomeghulyites eredmenyekent nagyreszuk elhiszi (el akarja hinni), hogy tenyleg ez az a politika, amely az orszagot valoban a vilag fejlettebb reszebe integralja. Ki kell Onoket abranditanom: ami ma Magyarorszagon tortenik, az mar a Horthy rendszer idejen is tulhaladott es rossz irany volt. Nem mondom, hogy teves irany volt, mert a tevedes feltetelezi az egyebkent jobbito szandekot, csak a vegrehajtas nem sikerult. De mint a tortenelmunk folyaman Mohacs ota mindig (48 kivetelevel) , ugy most is TUDATOS dzsentri- epites folyik. Nem arrol szol a tortenet, hogy mi legyen 10 millio magyarral (sot a hataron tuliakat is ideertve meg tobbel), hanem, hogy mit lehet meg osszezabralni es HATALMON MARADNI. Ehhez persze kellenek a szavazatok, amit "szabadsagharccal", <moderálva> stb. osszeeskuvessel valo riogatassal kivanjak megszerezni. Meg kell, hogy mondjam, hogy e tekintetben jo esellyel szamithatnak a tajekozatlan, sokszor muveletlen, elet es/vagy munka tapasztalattal nem rendelkezo reteg (es sok hozzaszolo) szavazatara. Magyarorszagon nem az a fontos, hogy mi tortenik, hanem, hogy hogyan kommunikaljak. Ezert nincs es nem is volt megszoritas, nincs nyugdij allamositas, jol elunk, stb. Azonban ki kell abranditanom a maszlagevoket: azt az embert tartom a legostobabbnak, aki elhiszi a masikrol, hogy habar tobbszor bebizonyitotta mar, hogy egy hazug gazember, de velem majd biztos becsuletes lesz. Mert ugye nekem biztos nem fog hazudni, es megadja azt a kis husosgombocot, amit egyebkent en meg is erdemlek, hiszen en mas vagyok, mint a tobbi. Sok sikert kivanok ehhez, de az eredmenyt boritekolni lehet. A korosztalyom meg emlekezhet a buvesz Rodolfora. O mindig azt mondta a buvesztrukk elott: "Vigyazat, most csalni fogok". - es csalt, de profi modon, es mi tapsoltunk. A mostani "Rodolfo" is csal, csak O nem mondja elore, hogy csalni fog. Persze megteszi, a trukk sem sikerul, de azert megis van, aki tapsol. Magyarorszagon az otvenes evekben sokat kellett tapsolni vezenyszora. Otven evvel kesobb most ujra vezenyelnek nekunk. Megmondjak, hogy mikor es hova vonuljunk, mit mondjunk, ha elni akarunk.
  Nem furcsa, hogy lassan mar nem lesz olyan kulturorszag, ahol fogadnak a "politikusainkat"? Igaz, azert Moszkvaba, ilyen-olyan" Osztan"-ba, Kinaba meg elmehetunk. Arrol az egykori Szovjetuniorol beszelek, amely katonainak a hazatalalasat a Vezer annak idejen kovetelte. Meg egy dolog, amit zarszokent szeretnek elmondani: az a nep tortenelmi tevedesben el, amely kulfoldtol, EU-tol, stb. varja, hogy rendet csinaljon orszagon belul. Ez a magyar allampolgarok dolga - szavazassal, vagy mas modon... Sajnos ahogy latom, a valasztasi torveny kiherelesevel lassan csak az a masik mod marad. Vegezetul szeretnem megkoszonni a turelmuket es a nem ritka pozitiv visszajelzesuket a korabbi hazzaszolasaim kapcsan.”
 • 4. Mozimasiniszta 2013. április 06. 15:41
  „ideje lenne már egy listát összeállítani, hogy kiktől kell megtagadni a magyar állampolgárságot, nem
  ordítva, de érthetőn-hangosan elmondva - hogy miért !
  a cikkíró meg örüljön Konráddal - csendben...a kiutált Nobel díjasukról, meg a kutya sem tudta - annó -
  hogy kicsoda ! és annak az volt az oka, hogy libériás körökben is csak tucatra tartották számon...
  ja..tényleg (2#) Lukácsról megemlékeztek ? vagy nem ? micsoda hanyagság "nagyjaikat" így hanyagolni !”
 • 3. theseus 2013. április 06. 11:26
  „"Konrád: Gyurcsány hangütése nagyszerű
  A német nyelvterület sajtószemléje
  Keresztes Lajos
  2006. szeptember 25., hétfő 08:20
  A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung hosszú interjút közöl Konrád Györggyel, aki szerint a Gyurcsány beszéd lényege, hogy a magyarok ne élősködjenek Brüsszelen. A Focus magazin interjút közöl Gyurcsány Ferenccel, melyben a kormányfő azt üzeni: bármi is történjék, ő 2010-ig a helyén marad."”
 • 2. pachakuti 2013. április 06. 11:26
  „Konrád György liberális, antirasszista, antikommunista, nemzetellenes értelmiségi mozgalmak ismert alakja. Rendszeresen fellép mind az antiszemitizmus, mind a fasizmus és a nemzeti mozgalmak ellen mind SZDSZ alapítójaként és tagjaként, mind magánemberként. Fő feladatának Magyarország lejáratását tartja itthon és külföldön egyaránt. Büszke professzorára Lukács (Löwinger) Györgyre.”
 • 1. TELSTAR 2013. április 06. 09:19
  „Konrád, Kertész egyebet sem tudnak, mint az országot mocskolni. Maradjanak, ahol vannak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsmasport

"Az egyetemi tesitervnél egyelőre Kósa Lajos vezeti a kormányzati motorosbandát." Tovább olvasom