Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Orvosságos fiók

"A gyógyszernek ára van, az egészség pedig üzlet, akár elfogadjuk, akár nem."
Amióta az eszemet tudom, mindig volt otthon tekintélyes méretű, jól megtömött orvosságos fiókunk. Ha kihúzta az ember, elakadt félúton a belegyömöszölt papírdobozkáktól.

A gyógyszeres fiókból szinte olvasni lehetett: ráírtuk, ki mikor, milyen betegségre kapta a pirulákat, kapszulákat. Azért is működhetett ilyen naplószerűen a gyógyszeres fiók, mert az orvos nem spórolt a receptek felírásával, a fillérekbe kerülő pirulák pedig meg sem kottyantak a családi költségvetésnek.

Az orvosságos fiók amolyan közösségi patikaként is működött, megszoruló szomszédok, az orvost messziről elkerülő barátok kedvükre szemezgethettek belőle – a szó szoros értelmében. Amikor pedig már sehol se fért el a rengeteg üvegcse, doboz, skatulya, időt kellett szakítani a szelektálásra, jó sok időt ráadásul. A már ezer éve lejárt szavatosságú gyógyszerek ilyenkor a szemétben végezték. Húsz-harminc évvel ezelőtt ugyanis még senki sem beszélt környezetszennyezésről.

Most is van orvosságos fiókunk: még évekkel ezelőtt, minden eshetőségre felkészülve tágas helyet hagytunk a házi patikának. Ha ezt a fiókot ma kihúzom, a lendülettől szánkázni kezdenek benne a gyógyszerek. Az a néhány, recept nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, vitamin, kenőcs rögtön hátracsúszik, nehezebb megtalálni a ládafiában, amit keresünk, mint ha degeszre lenne tömve.

Ez jelenthetné ugyan azt, hogy a mi családunk makkegészséges, mégsem ez áll a házi patika szegényes kínálata mögött. Hanem az, hogy a gyógyszernek ára van, az egészség pedig üzlet, akár elfogadjuk, akár nem. Az orvos kicentizi, mennyit ír fel, mi pedig nem igyekszünk drága pénzen túlbiztosítani magunkat.

Amikor kollégám felajánlotta, visszaviszi a patikába a szerkesztőség „megzápult" gyógyszerkészletét, soványka lett a kínálat. A mi orvosságos fiókunkból például mindössze egy áprilisban lejárt orrspray került elő.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó estét! 50 euró. Megyünk?

„Úgy gyalogoltak 155 kilométert, hogy senkihez sem szóltak, senkire sem néztek." Tovább olvasom