Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Összecsapott a politika és a közigazgatás

"A pofonoknak várhatóan lesznek egyéb következményei is. Nem lepődnék meg, ha Magyar Anna ma bejelentené, hogy lemond."
Kisebb szakmai vita alakult ki tegnap a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és a megyei önkormányzati hivatal főjegyzője között. A vita emberi oldalát sikerült nagyon gyorsan rövidre zárni.

Ha pusztán a mondatokat értelmeznénk, nyugodtan ki lehetne jelenteni, hogy hasonló mindennap és minden önkormányzatnál megtörténik. Normális, illetve nagyon is érthető és helyes, ha a politikus egy-egy ügyet megvitat a törvényesség őrével, a (fő)jegyzővel.

De nézzük, mit is jelent ez most és itt, mik a tények. Mert most és itt azért másról volt és van szó. Arról, hogy a közgyűlés elnöke, Magyar Anna úgy oldotta meg a vita emberi oldalát, és úgy zárta nagyon rövidre, hogy – állítólag – megpofozta Csonkáné Balda Ilona főjegyzőt. Két, hivatásánál fogva tekintélyes asszony esett egymásnak szóban, majd tettben.

Lehetne persze arról írni, hogy ez felháborító, mert az. Lehetne arról is, hogy megengedhetetlen, mert valóban az. Lehetne még azt is, hogy ez a mélypont, mert ennél lejjebb már tényleg nincs.

Lehetne!

De inkább arra hajlok, hogy az elnöki pofonok, vagy maga az, hogy ilyen megtörtént, az – az előbbieket félresöpörve – inkább elkeserítő és szomorú. Nagyon is!

Nálunk ritka, hogy egy hivatalban, hivatalos ügyben kirobbant vita így záruljon. Nem is emlékszem hasonló esetre. Megkockáztatom, hogy Magyarországon ilyen szinten és ilyen formában a politika és a közigazgatás még nem csapott össze.

Valószínűleg soha nem tudjuk meg, hogy valójában mi történt a főjegyző irodájában. A két résztvevő másképpen fogja feldolgozni és eltérően fog beszélni róla.

Már most biztos vagyok abban, hogy a politika, a politikusok felkapják és ki-ki érdekeinek megfelelően beszél róla. Nincs kétségem, jobb- és baloldalon egyaránt lesznek ilyenek. Pedig éppen a politika és a politikusok tehetnek arról, hogy ez megtörtént. Azzal, hogy a demokráciában sokszor nem demokratikus módon vitatkoznak, érvelnek, a másikat lebecsülve, lenézve, semmibe véve beszélnek egymással és egymásról.

A pofonoknak várhatóan lesznek egyéb következményei is. Nem lepődnék meg, ha Magyar Anna ma bejelentené, hogy lemond. De mielőtt bármit lép, előbb ki kell állnia a nyilvánosság elé, és valami olyasmit kellene mondania, ami a magyar politikai közéletben bombaként hatna. Valami olyasmit, hogy „megbántam, bocsánat".

Olvasóink írták

 • 14. SP 2008. szeptember 25. 20:07
  „Szia 13. hozzászólás kekecke 2008.09.25. 19:24
  A DM jól csinálta, a Zoli is. Lehet, hogy a pofon meg sem történt. Mégis sokan ráharaptak. Én is többször olvasgattam a cikket, a fórumot. Jól felpörögtünk a híren. Mi több, holnap is találgathatjuk mi volt az igaz és mi nem. És Te is, én is újra a DM oldalait olvasom, holnap is, azután is.”
 • 13. kekecke 2008. szeptember 25. 19:24
  „én meg azon lepődnek meg , ha a délmagyar nem csinálna egy hírből mindjárt többet !”
 • 12. velőscsont 2008. szeptember 25. 18:15
  „Annuska egyszer már nagyon belenyúlt a kakiba a szentesi gimnázium kapcsán. Most aztán betetőzte áldásos tevékenységét, bár pedig lehet, hogy a jegyző éppen meg akareta védeni egy újabb balhétól. Majd meglátjuk, gondolom a csontot még rágjuk néhány napig és eljutunk a velejéig.”
 • 11. fili 2008. szeptember 25. 16:40
  „Egyetértek a 9-essel!! Az őszinteséget minden szinten értékelem, ezért is marasztalják sokan ferikét, pedig vannak akik a szálkát igen, a gerendát meg nem veszik észre.
  Hogy Agyar-Magyar miért vágta pofon a jegyzőasszonyt nem is érdekel. Semmilyen ok nem igazolhatja egy megyei elnöknő ilyenfajta viselkedését!!
  "MOGYON LE" - nincs helye itt! Leszerepelt! A korábbi sorozatos hazugságai miatt is! A megyei közgyűlés vicc, ami ott megy.....
  Annuska a FIDESZ előretolt helyőrsége, nem tudtak jobbat ide ültetni, mert ő a m.bábu. Viselkedési bajai vannak sorozatosan, pedig oktatják, hogy annuska mit mondjál, mit cselekedjél, most nem jött be ......
  JEGYZŐASSZONY NE HAGYD MAGAD!!”
 • 10. zweistein 2008. szeptember 25. 16:05
  „9-es: ?????”
 • 9. oszod 2008. szeptember 25. 14:33
  „Kár az öszödi beszédhez viszonyitani mindent.Értelmiségi körök ugy vélekedtek, hogy az utolsó 20 év legjobb beszéde volt. Gyurcsánynak is elege lett ,abból, amit látott és lát a pártjában. A költségtéritesek legfontosabb problémái, hogy mindenkinek a pénz körül forog az esze, Kitálalt, de nem pofozott meg senkit, csak elmondta a sérelmeit, totálisan, nyersen. Nem azt modta, hogy téged köüldtek el a pics--ba, mint a szadeszes bunkó Horn Gábor, nem azt mondta, hogy hazudik a miniszterelnök, mkint Orbán Antallra.A sajátjainak beszélt, ez nem bolt bűn, sőt...”
 • 8. Kucsera elmondta mi volt az a papír 2008. szeptember 25. 10:21
  „7-es, közel jársz az igazsághoz. A riport alatti hozzászólásokban "kucsera" elmondta mi volt az ok.

  Durva.”
 • 7. lokálpatrióta 2008. szeptember 25. 09:42
  „Nem szeretem a feltételezéseket. Ezek olyan fantázia szülemények, amik alap nélkül tudnak besározni valakit. Ahhoz, hogy ne feltételezzek, tudnom kéne. Tudni szeretném, hogy mi volt az a fontos dolog, ami tettlegességig fajult.
  Nálam az erőszak a sírás előtti állapot. A sírás meg a tehetetlenség megnyilvánulása. Mi lehetett az, ami olyan fontos, hogy a tettlegességet is megérje? Talán félelem a leleplezéstől. Talán egy olyan iratért ment a harc, ami leleplez. Mit is?
  Magyar Anna az üzemorvosi szerződésekről azt mondta, hogy nem tudott róla. Ezért vállalta a felelősséget Csőke. Talán lehet, hogy mégis tudott róla? Talán lehet, hogy az ezt bizonyító okiratért ment a harc?
  Nos kedves érintettek. Ebben a szituációban a közvéleményt érdekli a dolog és amíg nem kapunk megfelelő magyarázatot, akkor fantáziálni fogunk. Az pedig sokkal több szennyet fog magával sodorni, mintha kiállnának és elmondanák a valóságot!”
 • 6. Rucz Tibor 2008. szeptember 25. 09:26
  „Teljesen egyetértek azzal,hogy elhangozzék:"megbántam,bocsánat",
  de miért jutottunk el odáig, hogy ez megtörténjen? Nem kellene vég-
  re rájönni arra, hogy nem oldalazni kellene,hiszen ilyen nincs,hogy
  jobb, meg baloldal,hiszen mintahogy az "izmusok"-ban sem hiszek,úgy
  ebben sem hiszek.Mikor jutunk már el végre odáig,hogy emberi han-
  gon, valóban egymást tisztelve tudjunk kapcsolatba lépni a másikkal,
  akár verbálisan, akár gyakorlatiasan? Ez már szerintem neveltetési
  kérdés is,hiszen amit gyermekkorban kapunk -mármint morálisan -,
  azt visszük át a felnőtt korunkra is!
  Emberek!! Végre el kellene kezdenünk az egymással való,csendes,
  nyugodt párbeszédet,itt lenne az ideje,tegyük meg!!”
 • 5. zweistein 2008. szeptember 25. 09:18
  „Kedves 1-es! Minden szavával egyetértek. Legutoljára a fideszes közlekedési miniszter (Nógrádi?) lemondására emlékszem, aki - nem saját hibájából - halálos balesetet okozott (Gál nem J. Zoltán szoci házelnök viszont hasonló helyzetben ba@tt lemondani, akkor egy motorosrendőr halt meg és egy trabantos nő nyomorodott meg). De valóban az igazi választóvonal Őszöd. Azóta nincs politikai felelősség, az van, amit látunk.”
 • 4. Wagner Úr 2008. szeptember 25. 09:17
  „"Nem lepődnék meg, ha Magyar Anna ma bejelentené, hogy lemond."

  Zoli, te naaaaagyon naív vagy. Egy normális politikai kultúrában az történne, amit mondasz. De a Fidesz alföldi igazgatója a botrány első percében azt nyilatkozta, hogy a megyék forráshiányosak és ez a pénzhiány ilyen feszültségeket szül - a hibás persze megint Gyurcsány mindenért. :)

  Ezek után, ilyen gyermeteg és hazug magyarázkodás után (a vita oka valamilyen papír volt...nem pénzhiány....persze lehet, hogy Agyar Annának nem volt A/4-es papírja az irodában és közelharcot kell vívni egy csomag papírért?) miért gondolod, hogy Agyar Anna veszi a kalapját?

  Aki képes a munkahelyén verekedni, kiabálni, acsarkodni az van annyira alja ember hogy ebben a kínos helyzetben sem méri fel, mi lenne a tisztességes lépés.

  Agyar Anna maradni fog. a pártja pedig már elkezdte agymosással védeni magát: a feszültség oka a pénzhiány, a kormány, az egésszel csak a figyelmet akarják elterelni...az is kiderülhet még, hogy a megyei főjegyzőasszony titokban MSZP politikus és Botka László titkosügynöke. :) Innen üzenem neki: vállalja magára azt a terhet, és azt a bátors lépést hogy öntudatos és büszke jogászként ezt a Magyar Annát feljelenti a bíróságon. Mégiscsak munkahelyi erőszakról, testi sértésről van szó. Ha a főjegyzővel így bánik, mit kell eltűrnie egy irodistának????????”
 • 3. SP 2008. szeptember 25. 09:11
  „Tisztelt Zoltán!
  Engem nagyon érdekelne az a téma, amin összekaptak. Lehet, hogy az fontosabb, mint az a pofon, ami elcsattant.”
 • 2. Herrné 2008. szeptember 25. 09:02
  „Hogyan lehet szakmai vita egy Jegyző ( megfelelő gyakorlattal, szakirányú végzettséggel ) és egy - politikai hatalom által odatett képviselő között?
  Úgy látszik az a fogalom, hogy "szakma" devalválódott.”
 • 1. Zg 2008. szeptember 25. 08:27
  „Tisztelt Oláh Úr!

  Azt gondolom a cikk vége a naivitás határát súrolja. Őszöd óta nincs az az erkölcsi mélység, amiért politikus lemondana, hiszen lehet takarózni a gyurcsánysetettemeg szlogennel. Tudom ez másik oldal, de az a rossz hírem, hogy van még lejjebb. Feltehetőleg a lehallgatási botrány is hasonló lesz, gyárthatjuk a prekoncepciókat, hogy melyik oldal kit/miért, honnan tudta meg, ki adta ki... ez az egész pártrendszerünk a velejéig romlott. Arról megy a polémia, hogy Újhelyi mondta, vagy nem mondta Erdélyben, miközben mi magunk elfogadtuk, hogy a 2006-os választás is ugyanez a cirkusz volt, csak sajnos a belépőjegy árát utólag több ezerszeresen kell megfizetni és sajnos sokan még ezt sem látják. Addig egy pofon jobbra vagy balra, maximum azt mutatja, hogy nemcsak a gyucsánmegazorbán ilyen, hanem a teljes pereputty.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézőbarát verzió

"A napi politikát nem szabad úgy nézni, mint egy tévésorozatot. Szerepelni se szabadna benne úgy,… Tovább olvasom