Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Össznépi homokozó

"Túl sokat tudunk. Például, hogy megtörténhet, a nyugdíjról a törvényjavaslatot nemhogy a mi képviselőnk nem olvassa el, talán nincs is olyan, aki elolvassa."
Sehova sem ír már fölháborodott levelet a debreceni nyugdíjas, se a helyi hírlapnak, se máshova. Más nyugdíjasok és egyéb grafománok is leszoktak a „beírásról". A fölháborodásról is.

Fönt említett idős úr nem is olyan régen azt kérdezte a helyi hírlapban közölt olvasói levélben, hogy hol vannak a képviselők. Az történt, hogy nézte a tévében a parlamenti ülést, ahol éppenséggel a nyugdíjról volt szó. Kereste a képviselőit. Úgy tudta, azért választották meg őket a választók (polgárok, emberek, vagy ahogy akarjuk), hogy képviseljék az érdekeiket. És akkor azt látta, hogy amikor a nyugdíjról volt szó, az ő képviselői nem voltak ott. Hol vannak? – kérdezte fölháborodottan.
Ma már nem kérdez semmit, mert hiába nézi a tévét, nem látja, hogy ott vannak-e a képviselői az ülésteremben, vagy nincsenek ott. Nem a szürke hályog miatt. Hanem mert a közvetítés nem olyan, amiből látni lehetne. A kamera mindig csak egyetlen arcot mutat, azét, aki éppen beszél. Nincs pásztázás, újságolvasás, alvás, evés, ivás megmutogatása.

Nem látni már mobilozó képviselőt, még folyosón cigarettázót se. Bár biztos forrásból tudjuk, hogy továbbra is olvasnak, alszanak, esznek, isznak, dumálnak, SMS-eznek. Cigarettáznak. Tudjuk például, hogy ülésenként 20 zsák szemetet is hagynak maguk után. Banánhéjat, péksüteményes zacskót, csokipapírt, almacsutkát, üres üveget, üdítősdobozt, papírpoharat. Összetépett papírokat halomban. Rágót, az ülés alá ragasztva. Tudjuk, hogy a parlament mégsem óvoda.

Túl sokat tudunk. Például, hogy megtörténhet, a nyugdíjról a törvényjavaslatot nemhogy a mi képviselőnk nem olvassa el, talán nincs is olyan, aki elolvassa. Akkor minek legyen ott a mi képviselőnk? És miért néznénk mi a közvetítést? Így legalább nem háborgunk.

Kicsiben ez kicsit másként van. Vásárhelyen a közelmúltban fideszes képviselők húzták rá a vizes lepedőt a szoci frakcióvezetőre: kihirdették, hogy rendre eltűnik a közgyűlésekről. Szegeden nincs vizes lepedő, mert minden párt sáros – mindegyik frakcióban van notórius hiányzó.
És akkor mi van? – mondja apatikusan az ember, a polgár, a választó, vagy amit akartok.

Ezt akartuk?

Olvasóink írták

 • 7. Csak_nyugi 2008. szeptember 17. 14:04
  „Kedves Kaciba!

  Sajnos tényleg nincs rá garancia, hogy a megválasztott képviselők tényleg jól fognak dolgozni. Ez azt jelenti, hogy a demokrácia működése nálunk nagyon-nagyon messze van az ideálistól. S ennek mi is az okai vagyunk, ha a politikai pártok közötti éles versenyre való tekintettel olyan disznóságokra is spongyát képes borítani a választó, mint a kiszivárgott őszödi beszéd! Ha normálisan működne nálunk a demokrácia, akkor a baloldal is egy emberként követelte volna Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását, majd az előrehozozz választásokon természetesen baloldali pártra szavazott volna, de már egy másik, az ellentábornak is jobban elfogadható, sokkal tisztességesebb baloldali pártra, mint a mostani MSZP. (És akár MSZP-nek is hívhatnák azt a pártot, mert szerintem vannak ott is tisztességes emberek, csak éppen nem az ő kezükben van a gyeplő.)”
 • 6. kaciba 2008. szeptember 17. 13:30
  „Hogy mi mit akarunk, az egy dolog. De semmi garancia sincs arra, hogy ha más képviselőt választunk, az majd másképp áll a dolgokhoz, ha bekerül a parlamentbe, vagy valamelyik képviselőtestületbe. Amíg a szellemiség ilyen az országban - beleértve ezt az írást is - aligha jutunk egyről kettőre.”
 • 5. Csak_nyugi 2008. szeptember 17. 12:25
  „Úgy látom, itt nem leszek népszerű. Leegyszerűsítve: nem populista módon szólok hozzá az egyébként szerintem populista íráshoz.

  Ugyanis szerintem a képviselőinknek nem az a dolga, hogy mindig, minden országgyűlési vagy önkormányzati ülésnapon végig a teremben üljenek. Azt meg végképp nem szeretném, ha a beterjesztett anyagokról csak a vitában elhangzottak alapján alkotnának véleményt. De nem is várhatnánk el ilyet. Ahogy olvasom, az országgyűlésben pl. bevett gyakorlat, hogy miközben a plenáris ülés zajlik, más termekben pl. bizottsági üléseket tartanak. Másrész meg a - szerencsére - nem "illetékes elvtársak" a képviselőink, hogy mindenhez értsenekek. Ezért - ha van egy csöpp eszük - minden kérdésben - még a saját szakterületükön is - igénybe veszik külső szakértők segítségét, akik alaposan átolvassák a tervezeteket. Majd a szakértők javaslatai alapján döntik el a frakciók (vagy a "független" képviselők), hogy mit támogatnak és mit nem. Ja, és nem az ülésteremben kell a sebtében megkapott javaslatokat elolvasni, mert úgy tényleg nincs idő az alapos átgondolásra, felkészülésre. (Ha már itt tartunk, a jegyzetírónak sem árt alaposan felkészülnie...) Joggal ostorozható viszont az az eset, ha a képviselők csak az ülésen, percekkel a szavazás előtt kapják meg, hogy miről döntenek. Akkor aztán tényleg nincs lehetőségük megalapozottan dönteni. Sajnos, ilyenre is akadt már példa, s nemcsak a szegedi városházán, de az országházban is!

  Ami a lényeg, a képviselők munkáját nem az alapján kell megítélni, hogy mennyit töltenek el a "kirakatban", a plenáris üléseken. Ha Ön ezt nem tudja - már ne haragudjon, de ez a véleményem - az nem alkalmas újságírónak. Olvasónak, nyugdíjasnak igen. De őt meg hitelesen kellene tájékoztatni, nem pedig ilyen írásokkal a politikusok ellen hergelni! Van elég ok, amiért őket kritizálni lehet, nem kell újabbakat gyártani! Mondom ezt civilként.

  Csak nyugi!”
 • 4. uzsolt 2008. szeptember 17. 09:07
  „"Szívem szerint én is képviselő lennék."
  Inkább tökönszúrnám magam egy fakéssel.

  A képviselőség előtt javaslom egy szakorvos felkeresését, aki kioperálja a gerincet ;)”
 • 3. vélekedő 2008. szeptember 17. 08:20
  „Azt, hogy egy képviselő elolvas-e egy törvényjavaslatot vagy sem, sajnos nemigen fogjuk megtudni.

  Azonban ha valaki egy rögzített aránynál többet hiányzik, fosztassék meg mandátumától!
  Mindegy, hogy miért! Ha azért mert nem akart, akkor azért, ha azért, mert nem volt képes, akkor azért!”
 • 2. zweistein 2008. szeptember 17. 07:56
  „A LISTA átka! A listás képviselő úgy gondolja - tévesen?! - hogy elszámolással, jelenléttel, szavazatával a pártjának tartozik, nem a váasztópolgároknak. Szeretném hinni, hogy téved!

  Kedves Erzsébet! A szerkesztőségije ezúttal is telitalálat, sajnos nem rajtam és Önön múlik, hogy 1-5-10 év múlva is aktuális lesz.”
 • 1. CSJ 2008. szeptember 17. 06:54
  „Én nem ezt akartam. Ameddig nem lesz következménye a hiányzásnak, addig nem fog változni a dolog. Szívem szerint én is képviselő lennék.
  Azért, mert minde juttatást megkapnék akkor is, ha nem csinálok semmit, természetesen adó mentesen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfejű igazságszolgáltatás

"Számításunk szerint 6-7 milliárd forintot költöttek, költenek Szeged új igazságügyi negyedére,… Tovább olvasom