Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Össznépi zabálás

"Hogy nemcsak a médiában, a valóságban is össznépi játékká vált a főzőcske, azt a különböző gasztronómiai fesztiválok sikere is jelzi."
„Délre olyan pompás pörkölt párolgott a bográcsban, hogy olyan igazán csak a kínai császár asztalára kerül ünnepnapon: ürgepörkölt! Aki azt nem ismeri, nem is tudja, hogy mi az életnek a legfőbb gyönyörűsége." Jókai Mór vetette papírra ezeket a sorokat A mi lengyelünk című regényében. Az „élet legfőbb gyönyörűségének" receptje egészen egyszerű. Négy-öt fej hagyma, három nagy kanál őrölt paprika, só, bors, négy kanál lecsó, erős paprika és persze öt-hat öntött ürge – ezek a pörkölt hozzávalói. Legutóbb a cigányzene Kossuth-díjas nagyasszonya, Bangó Margit tálalta fel állítólag az egyik kereskedelmi tévé főzőcske műsorában. Azóta kiderült: valójában csirke volt az ürge, a védett rágcsáló neve csak poénként került az étlapra. Nem fenyegeti börtön az énekesnőt, viszont napokig erről beszélt a fél ország – újabb reklám az amúgy is népszerű sütős-főzős műsoroknak.

Hogy nemcsak a médiában, a valóságban is össznépi játékká vált a főzőcske, azt a különböző gasztronómiai fesztiválok sikere is jelzi. Régen volt a bajai halászlé ünnepe, ma már Miskolcon kocsonyát, Békéscsabán kolbászt, csülköt kínálnak, van már fesztiválja az Őrségben a töknek, Cegléden a laskának, Debrecenben a pulykának, Karcagon a birkának, Újfehértón a fürtös meggynek, Röszkén a töltött káposztának. Majd minden hétre jut egy kakasfesztivál is valahol az országban.

Csongrád megyében ma nemcsak a hatalmas fiesztává vált szegedi halfesztivál csalogatja a vendégeket, hanem Szentesen belecsapnak a lecsóba, Deszken a polgármesterek főzőversenyét rendezik meg, Algyőn pedig honfoglalás kori nomád ételekre várják az érdeklődőket, akik a kolbásszal, sajttal, tejföllel és hagymával ízesíthető langallót is megkóstolhatják. Az embernek olyan érzése támad: folyamatos nagy zabálás az életünk. Mintha ételbe, italba fojtanánk a problémáinkat, mintha a kulináris élvezetek hoznák össze legkönnyebben az ellenérdekű feleket. Míg vannak liberálisnak, baloldalinak vagy jobboldalinak nevezhető zenekarok, a töltött káposzta vagy a halászlé bajosan lehet szabadelvű vagy konzervatív. Mintha a fehér asztal mellett néhány órára a közélet legádázabb ellenségei is megszelídülnének, képesek lennének kedélyesen elbeszélgetni egymással.

A szentesiek kálváriáját látva jutott eszembe: legalább egy évtizede nem ettem gyerekkorom kedvencét, a fokhagymás tejbe áztatott, majd füstölt szalonnával alufóliába csomagolt és tepsiben megsütött libamájat. A térség bajba került gazdái csattanós választ adhatnának a Négy Mancsnak, ha valahol sikeres libafesztivált szerveznének.

Olvasóink írták

  • 2. Ferike 2008. szeptember 07. 13:02
    „Ha valakinek van mondanivalója, azt általában jól meg is tudja írni. Ez az újságírás lényege.”
  • 1. manila 2008. szeptember 06. 17:23
    „Tisztelt Hollósi Zsolt!
    Ritkán olvas az ember ilyen jól megírt, színes anyagot az újságban. Nemcsak azért, mert ízes ügyeinkről írt, hanem mert végre szépen, magyarul! Gratulálok, azaz: gránátalma!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menet közben

"„Ne beszéljünk az integrációról, az egészségpolitikáról, mert úgy felhúzom magam, hogy nem… Tovább olvasom