Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Őszi pezsgés

"Nincs még egy város Magyarországon, ahol a nyári fesztiválszezon után ilyenkor is olyan kulturális pezsgés lenne, mint Szegeden. Az egyetem tizedik születésnapját ünneplő kulturális irodája rendezi az őszi fesztivált – az ember csak kapkodja a fejét, hogy lehet erőn fölül, ilyen kis költségvetésből évről évre egyre gazdagabb kínálatot nyújtani."
Nincs még egy város Magyarországon, ahol a nyári fesztiválszezon után ilyenkor is olyan kulturális pezsgés lenne, mint Szegeden. Az egyetem tizedik születésnapját ünneplő kulturális irodája rendezi az őszi fesztivált – az ember csak kapkodja a fejét, hogy lehet erőn fölül, ilyen kis költségvetésből évről évre egyre gazdagabb kínálatot nyújtani.

Tajti Gabriella és munkatársai jó ízléssel rendre olyan művészegyéniségeket hívnak meg, akikkel egyébként elvétve találkozhatunk a Tisza partján. A pazar felhozatalból elég csak Nádas Péter író világszerte szívesen látott fotóit, feLugossy László különleges tárlatát, Pogány Judit tegnapi REÖK-beli estjét, a Krétakör Színház „hamlet.ws" vagy elrontott írásmódjával a konvenciók tagadását jelző „Siráj" produkcióját említeni. Schilling Árpád társulatának jövő heti előadásaira lehetetlen már jegyet szerezni. Zádory Édua hegedűművész koncertje, a Kosztándi István koncertmester vezette vonós kamarazenekar hangversenye mellett Fritz Rolf is kapcsolódó minifesztivált szervez: a zeneművészeti kar Fricsay termében hétfőtől péntekig olyan delikát kamarazenei koncertsorozatot kap grátisz a szegedi közönség, amilyet máshol fizetve sem élvezhetnek a zenebarátok. Más műfajban a Cotton Club Singers vagy a Kaláka koncertje jelenthet hasonló élményt. Izgalmas irodalmi és filmes estek is bőséggel szerepelnek a fesztivál hetvenoldalas programfüzetében.

„A kultúraszervező intézmény kitágítja és személyessé teszi az egyetemi hallgatók lehetőségeit, inspirációt is ad az értelmiségi szerep gazdagabb értelmezésére" – nyilatkozta Ilia Mihály tanár úr a jubiláló kulturális iroda tíz évét összegző Összkép című kiadványban. Persze az őszi fesztivál ma már nem pusztán egyetemi ügy – Szeged szegényebb, szürkébb, unalmasabb lenne az októberi pezsgés nélkül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ábel a rengetegben

"Garamhegyi Ábel államtitkár – akinek gyorshajtási ügyét egy minisztériumi ügyeletes próbálta… Tovább olvasom