Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Ösztönözni, dönteni

"Három gyerekkel csak napközis tanárnak alkalmazták volna korábbi iskolájában az egyik pedagógust."
2 év: 850 ezer forint. Lefordítva: ennyi pénzt költött kétéves koráig gyermekére egy apa. Csemetéje születése óta minden kiadást – ruha, bébiétel és -ital, gyógyszer, pelenka, stb. – egy füzetbe jegyzett fel. Kíváncsiságból. Normális esetben a gyermekvállalás nem pénzkérdés. Legalábbis nem szabadna annak lennie.

Ösztönözni lehet és kell is a párokat a gyermekvállalásra. A családi adórendszer bevezetése vagy a családi pótlék emelése mind-mind segítséget jelentenek a boldoguláshoz. Az önkormányzatok egyéni kezdeményezései is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy több gyermek szülessen. Vásárhelyen – és máshol is – évek óta ingyen osztanak telkeket az ott élő házaspároknak vagy élettársaknak. Többségük albérletben lakik két-három gyermekkel, és szinte ez az egyetlen esélyük arra, hogy saját otthonhoz jussanak. Babakötvényben pedig több mint 173 millió forintot különítettek el a városban született csemeték számára, majdan otthonteremtésre.

Ezek azonban önmagukban nem biztos, hogy elegendők. Mert mi van, ha nem veszik vissza a munkahelyére a szülés után az édesanyát, vagy azért válik nemkívánatos személlyé, mert sokat betegeskedik a gyereke? Három gyerekkel csak napközis tanárnak alkalmazták volna korábbi iskolájában az egyik pedagógust.

Hiába akart dolgozni, képtelen lett volna délután 5-ig a munkahelyén maradni. Közös megegyezéssel váltak meg tőle. De megemlíthetném a bölcsődei férőhelyek korlátozott számát is.

Ösztönözni lehet a gyerekvállalást, a döntést azonban a párnak kell meghoznia, mint ahogy gondoskodni is nekik kell a csemeté(k)ről – a szabályok változásától függetlenül – akár egy életen át.

Olvasóink írták

 • 7. Csirén 2010. november 11. 09:10
  „5. Agáta!
  A többi felvetésemre mi a válasz? Minden gyereknek joga van a lehető legmagasabb szintű oktatásra!
  A távollévő Anyuka helyett ki végzi el a munkát?
  Még hozzátenném: elnőiesedett a pálya. Ha egy tantestület 30 fős és abból 10 kisgyermekes, akkor hogyan tovább?”
 • 6. amarilla 2010. november 10. 11:31
  „Kedves Agáta!

  Mi albérletben lakunk és csak nagyon nagyon lassan építkezünk, egy gyermekünk van és most egy másikat várunk éppen. Nagyon nagy boldogság a kisfiam és csöppet sem érdekli, hogy hol lakik vagy nem, kár lett volna ezért megfosztani őt az élettől. Jó lenne, ha többen is vállalnának gyermeket és gyerekvállaláskor nem pénztárcájukba néznének, hanem a szívükbe. Ezzel nem akartam senkit megítélni, csak annyit mondtam, hogy nagyon jó lenne, ha több kisgyermek születne.”
 • 5. Agáta 2010. november 10. 10:49
  „Csirén, az édesapa is dolgozik. Mivel olyan országban élünk, ahol a férfiak több fizetést kapnak egyenlő végzettség-bosztás esetén is, ők végképp nem ugorhatnak fel a mhelyükön "mennem kell a gyerekért" felkiáltással, mert lehet, hogy másnap már be sem kell menni. Mellesleg rosszak a törvényeink - megint. Kanadában az önéletrajz adatai között nem szerepelhet a születési dátum, a családi állapot és hogy van, vagy nincs gyerek. még az sem, hogy az iskoláit hol végezte valaki (ismerjük ugye, neves, vagy nem neves egyetem....). Azért, mert ezek mind diszkriminációra adnak lehetőséget. Nálunk bezzeg! A lányom állás-interjúján megkérdezték, hogy akar-e gyereket. Még jó ideig nem volt a válasza természetesen, másképp szóba sem jöhetett volna, pedig minden más kritériumnak megfelelt. Így felvették. Igaz, hogy a drága albérlet miatt szóba sem jön ilyesmi. Mivel drága albérletet fizet, gyűjteni sem tud lakásra. 10-20 eFt-ot nincs értelme félre rakni erre a célra....”
 • 4. Csirén 2010. november 09. 16:01
  „Egyébként az önkormányzati fenntartású óvodákban - legalábbis Szegeden - fél 6-ig van gyermekmegőrzés. Más: A gyereknek feltehetően van Édesapja is.”
 • 3. Csirén 2010. november 09. 15:59
  „Ez egy hangulatkeltő cikk.
  GYES-ről visszajövő három gyermekes tanárt a gyermeke betegsége idején ki helyettesíti? Egy beugró - jó esetben azonos szakkal rendelkező - másik tanár, aki az osztály folyamatos tanításába, csak esetenként vesz részt. Magyarul a helyettesítés nem teljes értékű tanóra.
  Fordítsuk meg a kérdést. Joga van e minden gyereknek a lehető legmagasabb szintű oktatásra? Igen, tehát nem egy - várhatóan beteg gyermeke miatt - gyakran távollévő tanárra hanem egy stabil, a tanmenetet folyamatosan biztosító, a gyermeket személyesen is ismerő tanárra van szüksége.
  Ebből az aspektusból nézve a napközis tanári munkakör feljánlása teljesen logikus, és indokolt.”
 • 2. amarilla 2010. november 09. 14:05
  „Szerintem Hódmezővásárhelyen igen is gyerekcentikus a felfogás és bármelyik óvódában vagy bölcsődében van ügyelet, ahol vigyáznak a dolgozó anyák gyermekére. Nagyon sajnálom, ha valaki nem akar napközis tanár lenni, havi, több, mint nettó 100 ezer forintért és napi 4-5 óra munkáért. Szerintem a hölgynek örülni kellett volna ennek a lehetőségnek is, hiszen semmi lealacsonyító dolog nincs a napközis tanárságban, hiszen nagyon fontos lenne, hogy a kisgyermek úgy menjen haza, hogy megtanulta a leckét és mellette még játszott is. Nem tudom felfogni, hogy ez miért nem jó munka valakinek.”
 • 1. vasi29 2010. november 08. 20:19
  „Jó téma, érdekes cikk, érdemes lenne folytatni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami csodakórház

"A radikális változáshoz ugyanis egyvalami nagyon hiányzik: a pénz. Az viszont sem idén, sem jövőre nem lesz érezhetően több." Tovább olvasom