Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Ösztönző erő

"Jelenleg ugyan nincs gond a kukoricával és egyéb szemes terményekkel, jönnek-mennek Szeged és a constantai kikötő között a megrakott hajók – ahonnan aztán indul a rakomány nyugatra tovább –, mezőgazdasági szakértők szerint azonban kérdés, hogy az uniós intervencióra meddig számíthatunk."
Jelenleg ugyan nincs gond a kukoricával és egyéb szemes terményekkel, jönnek-mennek Szeged és a constantai kikötő között a megrakott hajók – ahonnan aztán indul a rakomány nyugatra tovább –, mezőgazdasági szakértők szerint azonban kérdés, hogy az uniós intervencióra meddig számíthatunk. Már csak ezért is figyelemreméltó a lehetőség, hogy a fölösleges kukoricát, búzát, azaz annak egy részét, akár bioetanol formájában is értékesíthetnénk. Különösen, ha az ország nem szalasztja el az alkalmat bioüzemanyag-ipara fölfejlesztésére. Ha későn kezdünk a fejlesztésbe, nemsokára éppúgy nemigen lesz szükség a mi bioetanolunkra nyugaton, mint ahogy – végeredményben – a kukoricánkra sincs túlzottan, és akkor majd a bioetanol-intervenció elmaradása miatt aggódhatunk.

Persze, a fölöslegtől való megszabaduláson túl van egy sokkal fontosabb cél is, aminek érdekében fokozni kellene a megújuló biológiai energiahordozók hasznosítását. Szén-dioxid – mely az egyik legfontosabb üvegházgáz – ugyan bioetanol elégetésével is kerül a levegőbe, de csak annyi, mint amennyit a növény életében fölhasznált és szervezetében megkötött. Míg ha az évmilliókkal ezelőtt élt növényekből létrejött szénhidrogéneket égetjük el, akkor olyan szén-dioxidot juttatunk a légkörbe, ami egyszer már onnan kivonódott, jól elvolt a föld alatt, és mely a mi beavatkozásunk nélkül a levegőbe soha vissza nem került volna. Tehát pluszmennyiség – a vele együtt a levegőbe kerülő, sok más károsító anyagról nem is beszélve.

Tulajdonképpen a szén-dioxidtöbblet légkörbe kerülésének megakadályozása, s így az üvegházhatás fokozódásának lassítása a fő cél, amelynek rá kellene a figyelmet irányítania a megújuló biológiai energiahordozókra. Az efféle távlati, nagy céloknak azonban semmiféle ösztönző erejük nincs; nemcsak nálunk, világszerte. Láthattuk ezt abból, hogy milyen vontatottan, egyet előre, kettőt hátra módon halad az üvegházgázok kibocsátásának mérséklésével kapcsolatos nemzetközi egyezmények végrehajtása. Elegendő lett azonban egy kis orosz–ukrán gázvezetékvita ahhoz, hogy a csapból is rögtön a megújuló biológiai energiahordozók kezdjenek el folyni. Hogy ez a csap ne záruljon el, arra nézvést a intervencióelmaradás – csak és kizárólag elvi – lehetősége újabb okkal több.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely örök

"Most Mártély konzervatív tábora forrong, múlt héten a vásárhelyi KDNP tette. Nem, nem a baloldalt… Tovább olvasom