Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Öt perc idegen nyelv

"A mai diákok mint az Európai Unió polgárai és komputerguruk az angolt nyomatják, ezerrel."
„Hello!", vagy udvariasabban: „Good morning!" (délelőtt), „Good afternoon!" (délután). „How are you?" (Hogy vagy/ van?)...

A megszólalás még csak-csak, de a beszélgetés már nem megy idegen nyelven a most maturálók szüleinek, nagyszüleinek. E két generációt sújtó tudatlanság legfőbb oka a bezártság. A ma angolul és általában még egy idegen nyelven chatelő és csevegő fiatalok el sem tudják képzelni anyáik és apáik ifjúkorát, amikor haszontalan úri passziónak, nem pedig a mindennapokra való edzésnek számított idegen nyelvet, például angolt tanulni. Még a kötelező oroszt se érte meg magolni, mert egy-két év múlva legfeljebb a köszönésre és az elbúcsúzásra emlékeztünk („zdrastvujt'e" – „dosvidanja"). Az ok? Nem tudtuk használni, gyakorolni, szinten tartani és hasznosítani, amit az iskolában megtanultunk. Blokkba zárt minket a történelem.

A most érettségizők dédszülei kapisgáltak valamit idegen nyelveken. Az Osztrák–Magyar Monarchia állampolgáraként illett németül és legalább a legközelebbi szomszédos nép nyelvén gagyogni. Itt, a déli végeken például szerbül.

A mai diákok mint az Európai Unió polgárai és komputerguruk az angolt nyomatják, ezerrel. A több mint 86 ezer végzős középiskolás közül több mint 50 ezer tegnap angolból töltögette a tesztet. De közülük csak közel 4 ezer próbálkozott emelt szinten, ami a középfokú nyelvvizsgának felel meg. Ezért is kérdés, a ma vizsgázók 2010-re, mikor elvégzik az EU-ban az ifjúság idegennyelv-tudásának a felmérését, mit tudnak a ma jól/rosszul használt angolból. Itthon ugyanis nem lehet edzeni a nyelvtudást! Például a tévében és a mozikban vetített filmek döntő többségét szinkronizálják. Holott az egyik legkézenfekvőbb idegen nyelvi gyakorlási lehetőség: föliratos filmet nézni.

Napi öt perc angol! – indulhatna a kampány. Legalább most, mikor az Európai Bizottság 2008-at a kultúrák közötti párbeszéd európai évének nyilvánította. A programsorozat mottója: „Együtt a sokféleségben".

Olvasóink írták

 • 2. Péter1 2008. május 12. 23:31
  „2003 óta létezik: http://www.5percangol.hu/”
 • 1. Cat 2008. május 10. 00:29
  „"Holott az egyik legkézenfekvőbb idegen nyelvi gyakorlási lehetőség: föliratos filmet nézni."
  Igaz, de ettől még aktív nyelvtudása nem lesz az embernek. Ahhoz az kell, hogy kommunikáljunk.
  Másrészt akiben megvan a hajlandóság, most is nézhet feliratos filmeket.
  Moziban elég kellemetlen feliratos filmet nézni, de tévén (dvd-n) nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külön kassza

"Algyő is hasonló körülmények között, hasonló megfontolásokból szakadt el Szegedtől 1997-ben, a… Tovább olvasom