Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Öt perc töri

JEGYZET - ˝Mielőtt kötelet emlegetnének.˝
Kedvenc húzása a hírműsoruk készítőinek ünnepek táján megkérdezni az utca emberét, tudja-e, mit ünneplünk október 23-án, március 15-én. Nem szeretem ezeket az összeállításokat, mert nem derül ki, hogy a megszólított tényleg tudatlan, vagy csak a mikrofon feszélyezi, és szabadulni szeretne a kínos helyzetből. A magyarokat igenis foglalkoztatja a történelem, ezt mindenki tudja, aki hajlandó szóba állni legalább a munkatársával.

Kedden egy makói ismerősöm közzétette a Facebookon a vitézzé avatott Tolcsvay Béla rockzenész beszédét, és mindjárt négyen ugrottak össze azon, hogy Horthy Miklós rendszere igazságos volt-e, az arisztokraták segítették-e az embereket. Egyvalami közös volt a hozzászólásokban: jellemzően a szüleikre, nagyszüleikre hivatkoztak, mert ők biztosan helyesen ítélték meg a történteket. Ezek az otthonról hozott értékítéletek pedig különböznek, mert a családok az elmúlt száz évben nem ugyanakkor élveztek valamilyen apró előnyt, vagy szenvedtek el nagy megrázkódtatást.

Az 1956-os forradalomra valaki úgy emlékezik, hogy azóta sem látott annyi tiszta tekintetű, bizakodó embert együtt. Másvalakinek gyerekkorából a szomszédasszony maradt emlékezetes, ahogy kihajol az ablakon, és azt kiabálja a tüntetőknek, most jött el a mi időnk, kössék fel a téeszelnököt. Hogyan lehet az ő gyerekeiket, unokáikat összebékíteni, mielőtt kötelet emlegetnének?

Nem hiszem, hogy készíthető olyan tévéműsor, amelyet mindenki néz, és amelyben tisztázni lehetne a tények mellett, hogy családunk múltjának igazságáért képesek vagyunk összeveszni a legjobb barátunkkal is. Ezt mindenki maga láthatja be. Ezután eldöntheti, érdemes-e beleszólni a föntihez hasonló vitába, és ha igen, milyen hangfekvésben. Szerintem jobb, ha az ünnepi beszédet politikus helyett történész mondja, akinek a szájából a tények is lehetnek olyan érdekesek, mint az érzelmeink, amelyek ezekhez kötődnek.

Végül: célszerű kézbe venni a gyerek törikönyvét. Fogadjuk el, hogy amit huszonöt évvel a rendszerváltás után írnak, az korrekt – és ő már lehetőleg ne halljon mást otthon, mint amit az iskolában tanítanak neki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adjatok

˝Sajnos nagyon ráfér a támogatás az alapítványokra.˝ Tovább olvasom