Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Ötcsillagos

"Az esti villanyoltás után a börtönőr-egyenruhás londíner még kellemetlenkedik kicsit. Mondjuk benéz a kukucskálón és ha helytelenkedésen kapja a vendéget, lámpás vallatás keretében nem hagyja aludni egész éjjel. Reggel a csíkos pizsamás szállóvendégek megtisztálkodnak a közös mosdóban, majd elköltik kalóriaszegény reggelijüket."
Az esti villanyoltás után a börtönőr-egyenruhás londíner még kellemetlenkedik kicsit. Mondjuk benéz a kukucskálón és ha helytelenkedésen kapja a vendéget, lámpás vallatás keretében nem hagyja aludni egész éjjel. Reggel a csíkos pizsamás szállóvendégek megtisztálkodnak a közös mosdóban, majd elköltik kalóriaszegény reggelijüket. Elképzelhető, hogy buszos kirándulásra viszik őket Nagyfára, esetleg az is, hogy nappal kimenőt kapnak és megnézhetik szerette városunkat. Bár nem ezért jönnek ide.

Elképzelhetjük a szegedi Csillagra áhítozó börtönturistákat: milliós autóikkal nyilván a Csemegi és a Cserzy utcában parkolnak majd – kivéve, ha az akkor már talán forgalmas szegedi reptéren landolnak magángépeik. Választott cellájuk rácsos ablakain át mint egzotikumot nézik a Mars téri piaci nyüzsgést, majd visszatérnek szűkre szabott belső tereikhez és újra áttanulmányozzák a priccsük fölött olvasható szöveget: itt élt negyven évet és itt is halt meg Hasfelmetsző Jack, a kiemelkedő teljesítményű sorozatgyilkos.

A börtönturizmusra szakosodott spanyol cég, amely a szegedi Csillagot is kinézte egyik legújabb szállodájának, bizonyára kellően börtönkreatív emberekkel dolgozik, akik kitalálják, mi vonzza a pénzes turistákat e kies dél-alföldi város exbüntetés-végrehajtási intézetébe. Úgy legyen. Most ezt korántsem azért mondom, mert érdekelt lennék személyesen. Lévén a lakásom börtönközelben és már az embrionális fokozatú tervezgetések idején arra gondolnék, fölszökne a kégli értéke, ha valóságosak helyett álrabok laknának a Csillagban. Nem, én a köz ügyét nézem. Vegyük, hogy Szeged úgy szabadulna a „belvárosban a börtön" összes hátrányától, hogy a Csillag-imázst sem veszítené el. A börtönhotel-cég megdobná az iparűzési adót. Egy csomó embernek munkát adna: egymást taposnánk, hogy a börtönrecepción, az őrbódéban, a börtönkápolnában, a gyengélkedőn és miegyéb jó helyeken dolgozhassunk – hát még, ha hagyománytiszteletből a bútorgyárat is újraindítanák a spanyolok!

De félre vicc! A Mars téri nagy értékű ingatlant tényleg vétek súlyos állami pénzeken számos nehézsúlyú fogva tartott átmeneti szállásaként üzemeltetni. Jobb lenne nekik egy új, korszerű börtön, valahol a városon kívül. Jobb lenne nekünk a Csillag, mint újmódi sárga ház: számos őrült milliomos szállodája. Mondjuk – ötcsillagos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai levél

"A minap úgy döntött egy New York-i bíróság, hogy akinek kedve van, és a megfelelő eszközök is a… Tovább olvasom