Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Ötödik sebesség

"Minden kor saját választ ad az alapkérdésre: mi az universitas küldetése?"
November 11. különös nap a szegedi universitas kronológiájában. E napon kezdődött meg 1872-ben a tanítás a jogelődnek tekintett Báthory-féle kolozsvári egyetemen; 1940-ben ekkor tartották a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitóját; továbbá 2002 óta ilyenkor ünneplik a 2000-beli integrációval megszülető Szegedi Tudományegyetem napját.

A mostani 70. és 10. évfordulóhoz hozzátehetjük, hogy e tanévben, de jövő májusban 430 éves lesz a Báthory-féle egyetem alapítólevele, júniusban pedig arra emlékezhetünk, hogy 90 éve hirdették ki: a kolozsvári egyetemet Szegedre helyezik.

A jeles napok és jubileumok okot szolgáltatnak az ünneplésre, de a hétköznapi feladatok újragondolására is. Hiába, hogy az egyház mellett a második legrégebbi intézmény az egyetem, feltételezhető, minden kor saját választ ad az alapkérdésre: mi az universitas küldetése.

Az első szegedi rektor, Menyhárt Gáspár 89 éve az elmélyedő búvárlatot, a tudomány közlését, valamint a gyakorlatiasságot nevezte a modern magyar egyetem legfőbb értékeinek. Ezt rektori székfoglalójában Szent-Györgyi Albert 70 éve megtoldotta. „Az egyetem (...) legősibb hivatása gyűjteni, terjeszteni és gyarapítani az emberi tudást. Másik feladata kis számban nevelni a jövőnek tudósokat, akik majdan ezt a hivatást tőlünk átveszik. Újabb, (...) harmadik hivatása nevelni a haza részévé polgárokat, akik el vannak látva a szellem fegyvereivel. (…) De (...) a mi egyetemünknek van még egy negyedik, különleges hivatása is: hogy a magyar Alföldnek szellemi központja legyen." Továbblép a mostani rektor: Szabó Gábor akadémikus azt hangsúlyozza, hogy Szeged egyetemének a nemzetközi porondon is sikeres kutatóegyetemnek kell lennie, miközben – az oktatáson, kutatáson túl – a tudományos eredmények hasznosításában és a helyi gazdaság fejlesztésében is részt vesz.

A három küldetésnyilatkozatban az államnak is meg kell látnia saját arcát és feladatát. A szegedi egyetem 1921 és 1940 táján is olyan anyagi erőforrásokat kapott, amelyekkel Nobel-díjra érdemes és más kimagasló eredményeket produkált. Most uniós és más pénzforrások biztosításával ismét az államnak kell lökést adnia az újabb teljesítményfokozathoz. A szegedi universitas a szuperlézerrel az ötödik sebességre kapcsol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranylakodalom helyett

"Az a jó, ha mindkét szülő a lehető leginkább része marad a gyerek életének." Tovább olvasom