Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Padlótörlés

JEGYZET - "Nem tud szabadulni attól a gondolattól, hogy a rezsicsökkentésből származó megtakarításait szedi vissza tőle forintonként a kormány."
Emelkedő kamatadó, növekvő, illetve duplázódó tranzakciós illeték, ez a Varga-csomag augusztustól életbe lépő, lakosságot leginkább érintő és kedélyeket borzoló két változása. Egész múlt héten számolt a szaksajtó, először az jött ki, hogy egy átlagcsalád körülbelül ötezer forintot veszít ezzel évente, egy másik levezetés szerint pedig, ha túl hamar vesszük ki a bankbetétünket, a kamat nem fedezi a költségeket, azaz még kevesebb is lesz a pénzünk. Ez utóbbi le is vezethető, de korántsem akkora újdonság, hiszen az idő előtt felhasznált, hosszabb távra tervezett megtakarításokon korábban is voltak veszteségek.

Ezzel együtt az emberek számolni is hajlandó része nem tud szabadulni attól a gondolattól, hogy a rezsicsökkentésből származó megtakarításait szedi vissza tőle forintonként a kormány. És ennek még nincs vége, hiszen a rezsicsökkentés, az elmúlt két évtized egyik leghatékonyabb – a pártatlan szakma szerint talán legkártékonyabb – választásra figyelő intézkedéssorozata folytatódik.

Akár üldözési mánia is lehet, ha egy zsurnalisztának mostanában mindenről a rezsicsökkentés jut az eszébe, de hát ez a mindennapok részévé vált. És nem csak azért, mert tényleg kevesebbet fizetünk. Körülbelül két hete hívott fel egy becsületben megőszült, öt diplomás gyermeket kétkezi munkájával felnevelő családapa, olyan felháborodva, ahogy azt az elmúlt 30 évben még sohasem tette. Rezsicsökkentést támogató aláírásért csengetett be hozzá Móravároson egy aktivista, és most úgy érzi, listázták. A nem találták otthon, aláírta, nem írta alá hármasból ő most az utóbbiba került, és azóta sem találja a szavakat. Mert az más, hogy a Dugonics téren gyűjtenek aláírást valamire, de hogy házról házra járva készítsenek Kubatov-listát, azt kikéri magának. És nem hajlandó félni, mondja, miközben fél.

Persze nemcsak a kisember fél, a nagy szolgáltató is, én éppen négy-öt napja kaptam levelet. Egy ilyen persze a frászt hozza az átlagos fogyasztóra, hiszen elsőre számlalevélnek tűnik, s abból pedig havonta nem jó egynél többet kapni, mert az jellemzően tartozást jelent. „Társaságunk a rezsicsökkentést maradéktalanul végrehajtotta, a helyesbítési kötelezettség csak a hivatkozott rendeletben előírt megtakarítási adatokról való tájékoztatásra terjed ki." Megtudom a levélből, hogy egy jóval korábbi hónapban „a rezsidíjcsökkentésre vonatkozó kormányhatározat eredményeképpen" a megtakarításom ennyi és ennyi volt. A legutolsó normál számlalevélen már három és félszer ennyi megtakarításnál járok január elseje óta, valóban kiemelten, keretben, közérthetően, hogy pontosan hány forintot köszönhetek a kormányhatározatnak.

Ennek tükrében egy téli hónap nem egészen pontos tájékoztató adatának utólagos pontosítása érdekében feltörölni a padlót egy nagy szolgáltatóval nem biztos, hogy szerencsés. És teljesen felesleges költség, amiről már jól tudjuk, tilos áthárítani a fogyasztóra.

Olvasóink írták

 • 3. FanyarDárda 2013. június 25. 08:59
  „"És nem hajlandó félni, mondja, miközben fél. "
  Becsületes embernek nincs oka félelemre.
  A Párt ökle igazságos, csak a bűnösökre sújt.
  Ha mégsem: ahol vágják a fát, hullik a forgács.”
 • 2. Lackó50 2013. június 24. 19:35
  „Ez az ügyes szemfényvesztés. Én már azzal próbáltam emelni a nyugdíjamat, hogy már a kezdeteken a címemre kértem és azonnal megszüntettem a bankkártyámat. A nyugdíjamat már én is be tudom osztani, nem kell, hogy külön díjakért a bank "kezelje" a nyugdíjamat. Ráérek sorban állni a postán és annyi mozgás kell még odáig elsétálok, hogy a számláimat rendezzem. Előbb utóbb, ha sokan kiveszik a pénzüket, akkor majd a csekkek befizetése fog pénzbe kerülni, mert valahogy vissza kell venni azt a kis pénzt, amit még adnak.
  Rezsi csökkentés - ezzel egy időben kitalálták, hogy most már kötelező minden lakásban a gáztűzhelyek felülvizsgálata, amit természetesen nekünk kell kifizetni. Így a gázszámlán megtakarított pénzt rögtön egy összegben vissza lehet fizetni a szolgáltatónak, mert csak ők végezhetik el a hivatalos felülvizsgálatot. De ez csak egy a kötelezők közül. Valamelyik nap az újságban már azt is lehetett olvasni, hogy a konyhámba se jó a szellőzés (nekem eddig semmi bajom nem volt vele) és az is kötelező megváltoztatni. (A részletekre már nem térek ki, de szerintem ennél még az is olcsóbb lenne, ha egy füstérzékelőt teszek a plafonra, de abból nem lehet pénzt behajtani.) De lehetne sorolni a teljesen felesleges energetikai vizsgálattól kezdve a sok értelmetlen kötelező kiadásokat, amiket nem reklámoznak olyan nagy lendülettel, mint azt a 10%-ot, ami szinte lassan eltörpül a többi kötelező kiadás mellett.”
 • 1. csonakos 2013. június 24. 10:43
  „Valós jegyzet! Épp ma kaptam meg az OTP sms-ét a szombaton fölvett 25000 forintom után 243 forintott kell még Orbánnak fieztnem! Nem is tudom! ha kétzer veszek vagy háromszor pénzt föl már akkor oda a rezsicsökkentési juttatásom! Nem is számolom a lift szerűen emelkedő élelmiszer és egyéb piaci árakat! Ideje utánanéznem, hogy a postán küldjék a nyugdíjat és megszüntetni az OTP számlát! Jó lenne ha megjelenne valamennyi számlámon amit Orbán intézkedései miatt kell plusszban befizetnem! Akkor láthatnám egész pontosan a kettő egyenlégét. Így csak a bőrömön érzem és megmagyarázzák nem jól látom az árakat a piacon és a boltokban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erzsébet nélkül az élet

"Csaknem naponta írunk arról, melyik cégnél veszik el a dolgozóktól a bérkiegészítés legnépszerűbb formáját." Tovább olvasom