Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Palackposta, fölülről

"Egyes olvasatok szerint íratlan üzenet van bennük is. Le vagytok ám ti csak sajnálva! Meg se kísérelem, hogy eredetmagyarázatba kezdjek, az ősmagyarok múltját kutatva is támadt már annyi szemét az írott történelemben is, miért gyarapítanám oldalágon? Lényeges szempont azonban, löketenként szokott érkezni hozzánk."
Bukdácsolok csak viselt dolgaink emlékei között. Még azt se tudom, hajótörött tengerészek találták-e ki a palackpostát, vagy romantikus szerelmesek. Az azonban biztos, üzenet volt benne. Meg az is, hogy bélyeg se kellett rá. A közönséges infláció is hidegen hagyta. Igaz, tértivevényes változata se volt, ajánlva se lehetett föladni, és elsőbbségi (expressz) jogokat se élvezett, tisztes késedelmekkel se. A lényege az volt, hogy fogott valaki egy üvegből való palackot, belegöndörgetett valami írásos üzenetet, jól bedugta, és a vízre bízta. Ha szerencséje volt, jótét lélek találta meg.

A türelemüveg ehhez képest a belátható frissesség volt. Leginkább hosszú rabságban senyvedők rakosgatták bele a Golgotát.

Pontosan tudom, harminchat évvel ezelőtt rótta Tóth Béla híres írását, „Postázik a Tisza" címmel. Hatalmas jussa volt rá, nála jobban senki nem ismerte a hol túlontúl szelíd, hol meg nekibőszülő folyónkat. Arról a szokásáról szólt, hogy odaföntről mindenféle uszadékokat hozogat rémisztőnek. Az üdítős flakonok akkor még nem voltak elterjedve a partjain. Azóta? Elönti, ugye, a világot az e-szemétnek nevezett elektromos hulladék, és a szóalkotás kottája szerint akár p-szemétnek is mondható palackszemét. A rucaörömként ismert békalencse-invázió ehhez képest kiköpött semmi.

Indul az áradás avval, hogy apró gallyak, falevelek érkeznek a vízzel. Akkora még csak, megesik, mínuszos előjellel jelzik a vízállást, ami az átlagész számára fölfoghatatlan, mert hogyan lehet nem létező az, ami pedig van. Nekirugaszkodni kezd még csak a folyó, és a tápláló fagyökerekhez fogható patakok és kisebb folyók közreműködésével összeszedegeti a partjára tévedt természeti hulladékot. Aztán jönnek a pudvás faderekak, netán gondosan összerakott ölfák – ebből már nagy pörök is támadtak, mert az algyői halász talált portékának vélte, kifogta, és eladta –, a petrencék, a néhai bárányok, mindenféle dögök, a fölkapott nyoszolyák, és egyszer csak jövögetnek, csak jönnek, megállás nélkül, a flakonok.

Egyes olvasatok szerint íratlan üzenet van bennük is. Le vagytok ám ti csak sajnálva! Meg se kísérelem, hogy eredetmagyarázatba kezdjek, az ősmagyarok múltját kutatva is támadt már annyi szemét az írott történelemben is, miért gyarapítanám oldalágon? Lényeges szempont azonban, löketenként szokott érkezni hozzánk. Ebből hozzáértők következtethetnek arra is, hogy az egyre emelkedő vízállás a szintenként elszórt flakonokat hozza magával.

Környezetvédelmi buzgalommal élők azt is indítványozták már, fogjanak ki néhányat, és olvassák le címkéjükről, melyik szomszéd szennyezi rendre a mi vizünket, de azt hiszem, a nemzetközi forgalom ezt is lehetetlenné teszi. Akármelyik nyugati ország gyártmánya is eljut a keleti végekre is. Mindenesetre ott sincsen divatban még a visszaváltó rendszer.

Egyszerű lenne kifogni, az olajfoltok elhárítására kitalált „merülőfalas" módszer erre is jó lenne, de ki az a bolond, aki erre áldozna? Mit csinálna vele? Hadd ússzon, ameddig úszhat. Eljutottam ugyan már a vaskapui koedukált vízi erőműig is – az akkori Jugoszlávia és Románia közös buzgalma hozta létre –, de akkor éppen nem volt áradás, nem láthattam, elnyelhetik-e a turbinák a p-szemetet, vagy ki kell halászniuk előtte. Azt ugyan szintén biztosra veszem, a part menti füzesek az úszó veszedelem egy részét fölfogják, és legföljebb újabb áradáskor adagolják megint, de a zöme mégiscsak oda igyekszik, ahol az áram születik. És ha kifogják, ugyan mire használják föl? Ha viszont nem, előbb-utóbbi kifehéredik tőle a Fekete-tenger is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törés

"Dávid Ibolya ismét az ígérgető program visszavonását kéri. Erre ma a Fidesznek válaszolnia kell,… Tovább olvasom